oude meuk

Onderwerp

De Nieuw Amsterdam (5 nieuwsberichten)

 • Acteur Sabri Saad el Hamus wordt per 1 januari 2008 de nieuwe artistiek leider van De Nieuw Amsterdam (DNA). Hij volgt daar Aram Adriaanse op die na acht jaar vertrekt. Adriaanse wordt coördinator van de Opleiding Theatermaken van de Toneelacademie Maastricht. Saad el Hamus speelde al in verschillende voorstellingen van DNA, maar maakt ook zelf voorstellingen zoals de veel geprezen reeks Pax Islamica over de vijf zuilen van de islam. Voor zijn rol in deel twee, 'Mohammed en Omnya', werd hij genomineerd voor de Louis d’Or. (Redactie, 2/10/07)


 • Uit een 'pre-advies' blijkt dat de Amsterdamse Kunstraad negatief gaat adviseren over structurele subsidie voor een aantal gerenommeerde Amsterdamse theaterinstellingen. Zo dreigen de Theatercompagnie, Het Theaterfestival, De Nieuw Amsterdam (DNA) en het ITs hun gemeentelijke subsidie te verliezen. Daarnaast adviseert de Kunstraad flinke kortingen op de subsidies voor een aantal theaters, zoals Carré en het Rozentheater. De Theatercompagnie is het tweede gezelschap in Amsterdam, na Toneelgroep Amsterdam en krijgt nu 680 duizend euro subsidie van de stad, naast 1,8 miljoen van het rijk. Daarbij zit de subsidie voor het Rozentheater inbegrepen. Ook DNA en Het Theaterfestival krijgen geld van het rijk naast gemeentelijke subsidie.
  Directeur Jacqueline van Benthem van het ITs laat het er niet bij zitten: "Er staan zoveel feitelijke onjuistheden in het advies. De commissie zegt dat wij een nieuw festival zijn. We bestaan al jaren. Ons werd verweten dat we geen selectie maken binnen de voorstellingen. Ook onzin. Ik vertrouw volledig op Hannah Belliot."
  Naast de verliezers zijn er ook instellingen met een gunstiger beoordeling: Cosmic krijgt meer geld, net als Het Syndicaat. De commissies zijn positief over het werk van de Nestheaters en het Gasthuis. Nieuwe aanvrager Urban Myth krijgt een positief advies.
  De Amsterdamse Kunstraad adviseert wethouder Hannah Belliot over de besteding van 80 miljoen euro in het kader van het Kunstenplan 2005-2008 van de hoofdstad. Het definitieve advies komt uit op 10 mei. (Volkskrant, Parool & redactie, 3/4/04)

 • De Nieuw Amsterdam gaat met de voorstelling 'John en Joanna' op tournee naar Suriname. De voorstelling is gebaseerd op het dagboek van een Nederlandse huursoldaat die in Suriname verliefd wordt op een slavin. Het is de afscheidsvoorstelling van Alida Neslo als artistiek leider van DNA. De voorstelling wordt negen keer gespeeld, eerst op locatie in Fort Zeelandia, later in Theater Talia in Paramaribo. (TM, 0/4/00)

 • Na vier jaar artistieke leiding bij Theatergroep De Appel zal Aram Adriaanse per 1 januari 2000 artistiek leider worden van De Nieuw Amsterdam. Hij volgt Alida Neslo op die Ritsaert ten Cate zal opvolgen als directeur van DasArts. (NRC, 25/10/99)

 • Ritsaert ten Cate neemt volgend seizoen afscheid als directeur van de theateropleiding Dasarts. Hij wordt opgevolgd door Alida Neslo, artistiek leider van De Nieuw Amsterdam. Dasarts is een in 1995 door Ten Cate zelf opgezette tweede fase-opleiding voor afgestudeerde theaterstudenten. Wat de 65-jarige Ten Cate hierna gaat doen is nog niet bekend. (Volkskrant, 18/6/99)

  meer over: Alida Neslo, DasArts


praat mee

schrijf een mini