oude meuk

Onderwerp

Carré (17 nieuwsberichten)

  • De Rekenkamer Amsterdam gaat het kunst- en cultuurbeleid van de gemeente Amsterdam doorlichten. Aanleiding is onder meer de ophef over subsidies aan Cosmic (kreeg 2,5 miljoen extra terwijl de gemeente niet wist dat er interne problemen waren) en Carré (in de schulden na dure renovatie en tegenvallende bezoekcijfers). Dit geeft volgens de Rekenkamer te denken "over de wijze waarop Amsterdam uitvoering geeft aan het kunstbeleid".
    De Rekenkamer zal specifiek de grote nieuwbouw- en verbouwprojecten van de laatste jaren onderzoeken. Veel grote gebouwen zijn neergezet of verbeterd, maar kampen nu met exploitatietekorten. Daarnaast worden steekproefsgewijs dertig culturele instellingen beoordeeld op de doelmatigheid van de subsidiebesteding. Vier instellingen -de Kleine Komedie, FOAM, Frascati/Nestheaters, en het Muziekgebouw aan 't IJ- worden uitgebreider onderzocht.
    De gemeente Amsterdam subsidieert 121 instellingen jaarlijks met 76 miljoen euro uit het Kunstenplan. Op 18 april zal de Amsterdamse Kunstraad met haar inhoudelijke adviezen over deze instellingen komen. De resultaten van het onderzoek van de Rekenkamer worden in september gepresenteerd. (Volkskrant, 8/4/08)


  • Het aantal podiumkunstbezoeken groeide in 2005 met 8 procent van 11,4 tot 12,4 miljoen. Dit meldt de VSCD na onderzoek bij de bij haar aangesloten schouwburgen. Er werden 34.000 voorstellingen gegeven. De groei van het bezoek deed zich vooral voor bij musical/operette, populaire muziek en cabaret/kleinkunst. Maar ook het bezoek aan toneel, klassieke muziek en dans bleef gelijk of groeide licht. Alleen het bezoek aan opera/muziektheater nam iets af. 23 procent van alle voorstellingen was uitverkocht. Vooral bij de populaire genres was de publieksdruk groot (meer dan 40 procent uitverkocht), maar ook bij opera, toneel en klassieke muziek was tien tot twintig procent van alle voorstellingen vol.
    Ook in 2005 melden veel theaters bouwplannen of opleveringen; nieuwe zalen openden in Haarlem, Amsterdam, Alphen aan de Rijn en Apeldoorn en in zo'n 60 gemeenten bestaan plannen of wordt er gebouwd. Tegelijk staat het voortbestaan van podia in een aantal kleinere gemeenten ter discussie, zoals in Lochem, Winterswijk, Wageningen en Weert. Ruim de helft van het toegenomen bezoek is het gevolg van heropening van theaters die het jaar daarvoor vanwege verbouwing gesloten waren, zoals Carré, of werd geteld bij podia of festivals die eerder geen lid waren van de vereniging. Ruim 400.000 extra bezoeken zijn het gevolg van autonome toegenomen belangstelling. Het aantal voorstellingen en uitvoeringen bleef in 2005 met 34.000 even groot als in 2004. De totale omzet van de podia en festivals in 2005 bedroeg 495 miljoen euro (8,5 procent meer). 35% daarvan komt uit kaartverkoop, 30% uit zakelijke verhuur, horeca-activiteiten en sponsoring en 35% wordt gefinancierd door gemeentelijke overheden. (Redactie, 13/12/06)


  • De Amsterdamse Kunstraad (AKR) heeft haar adviezen voor de structurele subsidies van de gemeente Amsterdam bekend gemaakt. De individuele adviezen waren al eerder via de instellingen bekend geworden: De Theatercompagnie, Het Theaterfestival, DNA, Carré en het ITs moeten volgens de Kunstraad geen subsidie meer krijgen. In totaal adviseert de Raad negatief over 23 bestaande instellingen. Bijna veertig nieuwe instellingen komen volgens de Raad nu in aanmerking voor structurele subsidie. Hieronder bevinden zich Urban Myth, Toetssteen en Bekijk 't.
    Opmerkelijk is dat de wethouder Hannah Belliot nog vier miljoen extra wil bezuinigen op de stedelijke cultuurnota 2005-2008, bovenop de eerder aangekondigde vier miljoen. Belliot wil dit geld gebruiken voor haar eigen nieuwe beleid. Deze extra korting staat wel in de adviesaanvraag, maar verhuld in "woordkunst en cijferkunst", vindt de AKR. Zowel de AKR als de gemeenteraad als de kunstinstellingen hebben er overheen gelezen. De AKR is ontstemd en is er bovendien op tegen dat er met dit 'potje van Belliot' een derde geldstroom ontstaat, naast de structurele subsidies en projectsubsidies van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). De AKR adviseert dan ook om het AFK 1,9 miljoen euro minder te geven, omdat het fonds "dezelfde speerpunten" hanteert als de wethouder. Belliot beroept zich op haar macht: "De kunstraad heeft geen alleenrecht op het cultuurbudget." (ANP, NRC, Volkskrant, 11/5/04)

  • Uit een 'pre-advies' blijkt dat de Amsterdamse Kunstraad negatief gaat adviseren over structurele subsidie voor een aantal gerenommeerde Amsterdamse theaterinstellingen. Zo dreigen de Theatercompagnie, Het Theaterfestival, De Nieuw Amsterdam (DNA) en het ITs hun gemeentelijke subsidie te verliezen. Daarnaast adviseert de Kunstraad flinke kortingen op de subsidies voor een aantal theaters, zoals Carré en het Rozentheater. De Theatercompagnie is het tweede gezelschap in Amsterdam, na Toneelgroep Amsterdam en krijgt nu 680 duizend euro subsidie van de stad, naast 1,8 miljoen van het rijk. Daarbij zit de subsidie voor het Rozentheater inbegrepen. Ook DNA en Het Theaterfestival krijgen geld van het rijk naast gemeentelijke subsidie.
    Directeur Jacqueline van Benthem van het ITs laat het er niet bij zitten: "Er staan zoveel feitelijke onjuistheden in het advies. De commissie zegt dat wij een nieuw festival zijn. We bestaan al jaren. Ons werd verweten dat we geen selectie maken binnen de voorstellingen. Ook onzin. Ik vertrouw volledig op Hannah Belliot."
    Naast de verliezers zijn er ook instellingen met een gunstiger beoordeling: Cosmic krijgt meer geld, net als Het Syndicaat. De commissies zijn positief over het werk van de Nestheaters en het Gasthuis. Nieuwe aanvrager Urban Myth krijgt een positief advies.
    De Amsterdamse Kunstraad adviseert wethouder Hannah Belliot over de besteding van 80 miljoen euro in het kader van het Kunstenplan 2005-2008 van de hoofdstad. Het definitieve advies komt uit op 10 mei. (Volkskrant, Parool & redactie, 3/4/04)

  • Youp van 't Hek krijgt na de verbouwing een bronzen buste in Carré "voor zijn tomeloze inzet en prestaties met zijn cabaretprogramma's." Eerder werden Toon Hermans, Herman van Veen, Freek de Jonge en actrice Bep Nooy geëerd met een beeld. (ANP, 20/10/03)

  • Een medewerker van theater Carré in Amsterdam is overvallen en bedreigd met een vuurwapen. In een kantoorruimte van het theater aan de Amstel drongen twee mannen met helmen binnen via een vernielde ruit en ging er met een onbekend geldbedrag vandoor op een rode scooter. De daders zijn nog voortvluchtig. Volgens de politie is de Carré-medewerker ongedeerd. (ANP, 31/3/03)

    meer over: terreur


  • Het Muziektheater in Amsterdam krijgt 2,5 miljoen euro om te verbouwen. Dit geld was eerder gereserveerd uit een overschot in het budget voor de verbouwing van Carré, maar dat moet van de gemeenteraad worden gebruikt voor het Rozentheater. Waar deze miljoenen vandaan komen wordt later beslist, in de voorjaarsnota. De verbouwing zal deze zomer plaatsvinden. (NRC, 21/1/03)

  • Op 56-jarige leeftijd is de voormalig adjunct-directeur van het Amsterdamse theater Carré Hubert Atjak overleden. Atjak werd 56 jaar. De adjunct-directeur stond bekend als enthousiast programmeur van Carré. Hij was jarenlang de rechterhand van directeur Bob van der Linden. Atjak was bij Carré onder meer promotor achter de komst van de musical 'Cats' naar Nederland, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het theater. Ook was hij de drijvende kracht achter het optreden van cabaretier Youp van 't Hek in Carré. Atjak werkte van 1974 tot 2000 in het theater. Hij overleed aan longkanker. (ANP, 29/8/01)

  • Met de opening van het Nieuwe Luxor is het Rotterdamse toneelaanbod weer zo goed als op vooroorlogse sterkte. Naast het gloednieuwe theater beschikt de stad over de Rotterdamse Schouwburg, het Zuidplein Theater, Lantaren/Venster en het Oude Luxor, waar Paul de Leeuw tot het einde van dit jaar programmeert. Alleen een middelgrote zaal ontbreekt, maar die moet in 2004 gereed zijn.
    Het gebouw is met zijn 'grootschalig amusement' een geduchte concurrent geworden van andere Randstedelijke theaters. Het Nieuwe Luxor wordt volgens vriend en vijand het Carré van Rotterdam. Volgens directeur Rob Wiegman moet je het echter niet als concurrentie zien, maar: "Ik vind het wel leuk dat wij 1300 eersterangsplaatsen hebben en zij minder", aldus Wiegman. (Volkskrant, 28/4/01)

    meer over: Rotterdam


  • Wim Visser verruilt zijn impressariaat voor het adjunct-directeurschap bij Carré in Amsterdam. Hij neemt de functie over van Hubert Atjak, die 27 jaar in dienst was van Carré en in mei van dit jaar om gezondheidsredenen afscheid nam. (Parool, 2/9/00)


  • Bob Kuijper, het vroegere hoofd technische dienst van het Amsterdamse Carré, is tijdens een duikpartij aan een hartstilstand overleden. Samen met een vriend was hij in de Sloterplas te water gegaan om een oud-collega te verrassen die daar stond te vissen. De bedoeling was dat de twee duikers met bloemen en een cadeau bij diens dobber zouden bovenkomen. Kuijper werd onwel en reanimatie mocht niet meer baten. Veertig jaar lang heeft Kuijper bij Carré gewerkt. Als hoofd techniek was hij ook verantwoordelijk voor de laatste ingrijpende verbouwing, waarbij hij een ingenieus systeem van kabels, lieren en motoren ontwierp: de 'rollenzolder'. Het Chassétheater in Breda nam het idee later over. Bob Kuijper werd 66 jaar. (Parool, 26/5/00)


  • Medio Februari nam danseres Valerie Valentine afscheid van het Nationale Ballet met een benefietgala in Carré ten bate van zieke kinderen. Een maand later zou zij de rol van Sharon Tate spelen in de pop-opera 'The Manson Family'. Zo ver is het nooit gekomen. Op het gala lagen overal de folders van 'The Manson Family', waarop Valentine met bloed aan haar handen was afgebeeld. Valentine wist echter niets van deze publiciteitsactie en verweet Thom Stuart, artistiek leider van de Dutch Don't Dance Division, dat hij het gala had misbruikt om reclame te maken voor zijn eigen winkeltje. Valentine heeft daarop haar rol teruggegeven. Er gaan geruchten dat Valentine nu een rol krijgt in de musical 'Fosse' van Joop van den Ende. (Parool, 23/3/00)

  • Het overal volledig uitverkochte 'Ja zuster, nee zuster' van het Ro Theater komt terug: op 31 augustus en 1, 2 en 3 september worden extra voorstellingen gegeven in theater Carré in Amsterdam. De voorverkoop begint op 1 maart. (Volkskrant, 28/2/00)

    meer over: Ro Theater


  • Na buitenportier Dick Willems heeft nu ook ouvreur Dik Hooning afscheid genomen van het Carré theater in Amsterdam. Hooning werd in augustus 65 jaar en hij gaat nu na 25 jaar dienst met pensioen. 'Het zonnetje van Carré' had voor iedere bezoeker altijd een persoonlijk welkomstwoord: "Wanneer een vrouw een stippeltjesjurk droeg, zei ik automatisch: 'Wat bent u in uw nopjes!' Dat vindt men dan kennelijk lollig." (Parool, 5/10/99)

    meer over: techniek


  • Joop gaat de gemeente Amsterdam soewen als de omgeving van theater Carré op zondag 19 september wordt afgesloten voor autoverkeer. De gemeente overweegt een gedeelte van de binnenstad autovrij te maken ter gelegenheid van de nationale autoloze zondag, maar Joop had op die dag de première van 'Oliver!' gepland. De schadeclaim wordt zeker enkele tonnen. (Parool, 9/8/99)

  • Portier Dick Willems heeft voor de laatste maal de deuren van Carré gesloten en gecontroleerd. Ruim 25 jaar was hij "het gezicht van Carré", maar nu gaat hij met pensioen. "Ik word afgelost," zei hij tegen adjunct-directeur Hubert Atjak. "Ik ga naar huis." Bij de afscheidsreceptie werd Willems in een witte limousine naar Carré gebracht. Daar wachtte een erehaag hem op en werd uit volle borst 'Geef mij maar Amsterdam' gezongen. Carré-directeur Jens memoreerde hoe Hare Majesteit Willems onlangs nog persoonlijk de hand had geschud. Om afscheid te nemen. "En een week later prins Claus." Freek de Jonge gaf Willems de vaandel uit zijn voorstelling 'Stroman & Trawanten', "waarin we aan het einde met hele orkest naar buiten gingen, over de sluis - Dick, met vaandel, voorop." Dick Willems had zich volgens De Jonge niet ópgewerkt in het bedrijf. "Je bent tenslotte begonnen op de galerij. Hoger kan niet. Dus eigenlijk ben je áfgezakt tot voorportier. Een goed moment om afscheid te nemen." (Parool, 6/7/99)

    meer over: Freek de Jonge


  • In Carré wordt op 20 april het 50-jarig bestaan van het Nieuwe de la Mar gevierd met een keur aan artisten. (Telegraaf, 13/3/98)


praat mee

schrijf een mini