oude meuk

Onderwerp

Utrecht (17 nieuwsberichten)

  • Dirk Tanghe verlaat eind dit seizoen De Paardenkathedraal, waar hij ruim elf jaar artistiek leider is geweest. Tanghe wil niet meegaan in het opzetten van een groot, nieuw regiogezelschap in Utrecht, dat moet ontstaan onder leiding van Jos Thie en Nanette Ris (zakelijk leider van de Paardenkathedraal). Tanghe is gevraagd om binnen deze structuur regisseur te blijven, maar daarvoor heeft hij geen belangstelling: "Zo'n groot nieuw stadsgezelschap is helemaal mijn ambitie niet. Ik hecht erg aan mijn eigen huis, aan mijn eigen mensen, mijn acteurs. De veranderingen die nu in de lucht hangen, kunnen mij helemaal niet boeien. Het voelt alsof de donsdeken van mij wordt afgetrokken en ik op een bureaucratisch matje moet gaan staan. Ik wil carte blanche om mijn eigen parfum te kunnen verspreiden."
    Tanghe's aankondiging komt midden in de reprisetournee van 'Midsummernightsdream', zijn grootste succes. Voor de toekomst heeft hij nog geen plannen, alleen dat hij wil blijven theater maken. (Volkskrant, 5/12/07)

  • Directeur Simon Dove vertrekt bij dansfestival Springdance. De Engelsman Dove leidt festival in Utrecht sinds 2000. Dove heeft met zijn tweejaarlijkse festival veel discussie opgeroepen door altijd het begrip dans ter discussie te stellen. Vaak kreeg hij het verwijt dat hij alleen oog voor ‘non-dans’ of ‘anti-dans’ zou hebben.
    Dove wordt hoofd van de dansafdeling van het Herberger College of Fine Arts aan de Arizona State University in Phoenix in de VS. Deze dansopleiding is nadrukkelijk interdisciplinair georiënteerd. Over zijn overstap zegt hij: "Ik ben altijd zeer voor vernieuwing. geweest. Ook ikzelf moet om de zoveel tijd veranderen wil ik een frisse blik kunnen behouden" (Volkskrant, 18/5/07)

    meer over: dans


  • Het college van b&w in Utrecht heeft Lucia Claus (47) benoemd tot nieuwe directeur voor de Stadsschouwburg. Ze volgt Henk Scholten op, die directeur werd van het TIN. Claus is nu directeur van schouwburg Kunstmin in Dordrecht en werkte eerder bij theater De Uitstek in Zwijndrecht. Claus moet onder meer gaan werken aan verdere internationalisering van het programma en de opdracht tot nieuw- of verbouw van de huidige Stadsschouwburg. (Redactie, 10/4/07)


  • In Utrecht is ophef ontstaan over de nieuwe voorstelling van Dood Paard en Maatschappij Discordia, 'Mannetje met de lange lul'. De flyers werden geweigerd door de baliemedewerker van de gemeentebibliotheek en ook de bibliotheek in Overecht wilden het promotiemateriaal niet neerleggen, netzomin als grand café Broese. De flyer bevat geen expliciet beeldmateriaal. De voorstelling, gemaakt door Kuno Bakker en Jorn Heijdenrijk, is geïnspireerd op de amorele ideeën van de 18e-eeuwse arts en filosoof Julien Ofrray de la Mettrie. De titel is ontleend aan een essay van de La Mettrie. (Redactie, 4/3/07)

  • Carel Alons vertrekt op 1 mei 2007 als directeur van het Ro Theater. "Ik was aangesteld om de overgang naar de nieuwe artistieke leiding te begeleiden na het vertrek van Guy Cassiers en nu dat is gelukt, zit mijn taak erop." Sinds augustus dit jaar is Alize Zandwijk de artistiek leider van het Rotterdamse gezelschap. Alons (56) gaat met vervroegd pensioen en verhuist naar Italië.
    Naast zijn werkzaamheden bij het Ro zal hij voor die tijd nog twee klussen moeten afronden. De eerste is daarvan is het rapport van de naar hem genoemde Commissie Alons over de herstructurering van de fondsen, dat vorige week werd gepresenteerd. Daarnaast is er nog een andere Commissie Alons, die onderzoek doet naar het opzetten van regionale toneelvoorziening in Utrecht. (Redactie, 8/12/06)

  • Henk Scholten wordt per 15 januari de nieuwe directeur van het Theater Instituut Nederland. Hij volgt daar Kees Vuyk op, die universitair hoofddocent is geworden aan de Universiteit Utrecht. Scholten (53) is nu nog directeur van de Stadsschouwburg Utrecht en is daarnaast lid van de Raad voor Cultuur. Eerder, van 1993 tot 1998, was hij directeur van het Fonds voor de Podiumkunsten. Scholten is "vereerd" met zijn benoeming: "Ik heb op verschillende plekken in het theater gewerkt, maar zie het Theater Instituut toch als het hart van de sector. In mijn nieuwe functie hoop ik bij te dragen aan de verdere versterking van de positie van het Nederlandse theater in binnen- en buitenland."
    Wie Scholten in Utrecht gaat opvolgen is nog niet bekend. Tot 15 januari is communicatie-adviseur Wim van Luyken interim-directeur van het instituut. (Redactie, 19/10/06)


  • De commissie die in opdracht van de gemeente Utrecht de aanvragen voor structurele subsidie van de gemeente beoordeeld adviseert negatief over de aanvraag van Growing up in Public. Ook de community-theatre groep STUT wordt niet subsidiabel geacht. De andere Utrechtse groepen -'t Barre Land, Aluin, De Paardenkathedraal, De Berenkuil, Het Filiaal en DOX- krijgen een positief advies.
    De commissie is kritisch over Tweetakt en Huis a/d Werf. Het jeugdtheaterfestival wil zelf gaan produceren, maar de commissie wil daar geen geld voor geven. Het beleid van Huis a/d Werf moet na twee jaar geëvalueerd worden. Nieuwe directeur Yvonne Franquinet heeft geen plan voorgelegd dat volledig kon overtuigen, maar de commissie heeft begrip voor de korte tijd waarin zij haar stempel moest zetten. (Redactie, 13/4/04)

  • Utrecht is, als proef, uitgeroepen tot de eerste Culturele Hoofdstad van Nederland. Met deze titel schenkt demissionair staatssecretaris Van Leeuwen 250.000 euro voor cultuureducatieve projecten. In overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten koos hij voor Utrecht, dat zich overigens ook als enige stad kandidaat had gesteld. Het geld wordt besteed aan projecten die al op de agenda stonden. De gemeente hoopt echter de overheidsbijdrage met hulp van bedrijven en instellingen te verviervoudigen. Utrecht wil in 2013 Europese Culturele Hoofdstad worden, omdat dat jaar de Vrede van Utrecht driehonderd jaar oud is. Wethouder T. Gispen wil niet dezelfde fout maken als Rotterdam, dat volgens hem twee jaar geleden vooral veel culturele activiteiten vanuit het buitenland naar de stad haalde. Veel van deze cultuur is nu weer terug naar het buitenland. (ANP, 5/2/03)

  • Tweetakt, het kunstenfestival voor jeugd en jongeren, verhuist van Den Bosch naar Utrecht. Het festival zal nu dit jaar plaatsvinden van 12 tot en met 16 juni in Utrecht. Matthijs Rümke, de artistiek leider van jeugdtheater Artemis, neemt de artistieke leiding van het festival op zich. Hij doet dat samen met Ine te Rietstap.
    Het Tweetakt Kunstenfestival, dat afwisselend in België (Antwerpen) en Nederland wordt gehouden, zou van 14 tot en met 20 april 2002 plaatsvinden in Den Bosch. Eind oktober 2001 zegde Den Bosch eenzijdig de samenwerking op met het Utrechtse bureau Storm omdat de organisatie niet voldoende was ingebed in Den Bosch. Bovendien was er ontevredenheid over de aanstelling van Ine te Rietstap uit Utrecht als artistiek leider; die beslissing was niet afgestemd met de partnersteden. De gemeente Den Bosch heeft geprobeerd een eigen organiserend team op te zetten, maar die poging mislukte. Antwerpen blijft betrokken als partner voor Tweetakt. (Theater.nl, 3/1/02)

  • Utrecht wil in 2013 Culturele Hoofdstad van Europa worden. Het is dan 300 geleden dat de Vrede van Utrecht werd gesloten, die een einde maakte aan de Spaanse Successieoorlog. Volgens de regels mag Nederland pas 17 jaar na Rotterdam 2001 weer een nieuwe Culturele Hoofdstad leveren, maar aangezien dat dezelfde regels zijn die stellen dat er per jaar maar één Culturele Hoofdstad mag zijn (het zijn er dit jaar zeven, en volgend jaar twee), verwacht de Utrechtste wethouder voor cultuur weinig problemen. (AD, 29/4/00)

  • In Utrecht is in een pand aan de Biltstraat De Berenkuil geopend. De Berenkuil is een nieuw productiehuis voor jeugdtheater, maar reeds gevestigde jeugdtheatergroepen zoals Toneelschap B&D gebruiken de repetitieruimten. Daarnaast is er kantoorruimte voor Dansend Hart, 't Barre Land, Het Filiaal, Buffo Theatermakers, Saga Jeugdtheater, Passe Partout en Crossroad. (TM, 2/1/00)


  • Het Theaterfestival is nog niet eens begonnen en de plannen voor volgend jaar worden al gepresenteerd. Het Theaterfestival 2000 zal na Amsterdam ook plaatsvinden in Utrecht en Groningen. Het is de bedoeling dat alledrie de steden een eigen randprogramma samenstellen, zodat het festival in alledrie de steden een eigen karakter krijgt. (Volkskrant, 19/8/99)

  • Door de verkoop van het gebouw van het Universiteitsmuseum aan de Biltstraat in Utrecht dreigt theatergroep 't Barre Land binnenkort op straat te staan. Het gezelschap gebruikt al twee jaar de vroegere snijzaal diergeneeskunde, de dependance van het museum als repetitie- en voorstellingsruimte. De huidige eigenaar, de Stichting Annie M.G. Schmidt wilde in het gebouw het Annie M.G. Schmidt huis vestigen, maar bleek daarvoor te weinig geld te hebben. De stichting onderzoekt op dit moment een doorstart, maar als dat niet lukt bestaat de kans dat het gebouw wordt verkocht aan particulieren. Waarschijnlijk komen er dan een appartementencomplex in. (Theatermaker, 9/2/99)

    meer over: 't Barre Land


  • Op 9 mei 1999 zal 'Chicago' in première gaan in het nieuwe Joop van den Ende-theater in het Jaarbeurscomplex in Utrecht. Het theater is gevestigd in de voormalige Beatrix-hal van de Jaarbeurs en zal daarom Beatrix Theater gaan heten. De hoofdrollen in de musical zullen worden gespeeld door Pia Douwes en Simone Kleinsma. Joop van den Ende en de Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs investeerden samen tien miljoen gulden in het nieuwe theater, dat 1140 plaatsen heeft. (AD, 25/11/98)


  • In de Jaarbeurs in Utrecht komt over 5 jaar een nieuw Joop van den Ende-theater: het Beatrix theater. Dit theater heeft 1240 stoelen en zal in 1999 geopend worden door met musical 'Chicago'. (AD, 26/5/98)


  • Toneelhater Ronald Giphart heeft voor zijn stamcafe in Utrecht een stuk geschreven. Rogier van Kalmthout regiseerde dit 'Frühstuck No Future' dat gespeeld werd voor en door stamgasten van het cafe. Men kan het toch lezen en wel: ISBN 9064812950. (AD, 4/5/98)


  • De eerste anderhalf jaar van Dirk Tanghe's verblijf in Utrecht verlopen moeizaam. Leefbaar Utrecht, de grootste politieke partij, vindt dat de belastingcenten van de Utrechtenaren niet naar zo'n elitaire, niet Utrechtse kunstenaar moeten gaan. Maar Tartuffe was prachtig. (AD, 20/4/98)

    meer over: Dirk Tanghe


praat mee

schrijf een mini