oude meuk

Onderwerp

Antwerpen (13 nieuwsberichten)

 • Een jury bestaande uit Ursul de Geer, Eric Antonis, Berthe Spoelstra en Eric de Vroedt onder voorzitterschap van Monique van de Ven heeft de selectie bekend gemaakt van het nieuwe festival TF-1. Uit het theateraanbod van het afgelopen seizoen kozen zij de volgende elf voorstellingen die in september tijdens het festival hernomen zullen worden: In België blijft Het Theaterfestival overigens gewoon bestaan. Het festival vindt dit jaar plaats in Antwerpen, van 24 augustus tot 2 september. De Vlaamse jury, bestaande uit de Turks-Vlaamse theatermaker Mesut Arslan, de Nederlandse programmeur René van der Pluijm en Theaterfestivalcoördinator Michel Price selecteerde de volgende acht voorstellingen: Onder de titel TF-4 zal een deel van de Vlaamse selectie in Amsterdam te zien zijn. TF-1 wordt op 26 augustus geopend met de traditionele State of the Union, dit jaar uitgesproken door Ivo van Hove. (Redactie, 17/5/06)

 • Guy Cassiers zal vanaf juni 2006 Het Toneelhuis in Antwerpen gaan leiden. Hij wordt daar de opvolger van Luk Perceval, die naar Duitsland vertrekt. De artistiek leider van het Ro Theater is geboren Antwerpenaar en liet in de sollicitatieprocedure Johan Simons en Ivo van Hove achter zich. Cassiers wil in Rotterdam wel zijn contract uitzitten. Omdat Perceval al in juni 2005 vertrekt, zal acteur/regisseur Josse De Pauw Het Toneelhuis een jaar leiden.
  In Vlaamse krant De Morgen klaagde Cassiers vorige week nog bitter over de nieuwe situatie in Rotterdam: "De Antwerpse situatie verbleekt gewoon bij wat we hier te horen krijgen. Sinds Leefbaar Rotterdam hier mee in het beleid zit, is de situatie gewoon verschrikkelijk geworden." Het Toneelhuis en het Ro Theater willen overigens nauwer gaan samenwerken. (ANP, 11/3/03)

 • Luk Perceval zal in 2005 vertrekken bij Het Toneelhuis in Antwerpen. Zijn contract loopt dan af en hij zal het niet verlengen. Perceval (45) krijgt het te druk met internationale producties, met name in Duitsland. Perceval is sinds 1998 verbonden aan Het Toneelhuis, toen het gezelschap ontstond na een fusie tussen de Blauwe Maandag Compagnie en de Bourla Schouwburg in Antwerpen. (Volkskrant, 28/1/03)

 • De Belgische schrijver Tom Lanoye heeft er een eervolle schnabbel bij. Hij is volgend jaar de stadsdichter van Antwerpen. Voor de som van 5000 euro moet hij als stadsdichter minstens zes gedichten over Antwerpen schrijven. Dat werk mag de stad Antwerpen vrij gebruiken in haar promotie. (ANP, 18/12/02)

  meer over: Tom Lanoye


 • Jan Fabre krijgt zijn eigen theater in Antwerpen. Het Vlaamse ministerie van Cultuur wil met 1,23 miljoen euro het Ringtheater opknappen, op voorwaarde dat de stad Antwerpen zelf 250.000 euro bijlegt. Sinds enige tijd huurt Fabre's organisatie, Troubleyn, het Ringtheater als repetitieruimte. (De Standaard, 17/5/02)

  meer over: nieuwbouw


 • Studenten aan de Antwerpse theateropleiding Studio Herman Teirlinck hebben in Antwerpen geprotesteerd tegen de fusie met de toneelopleiding van Dora van den Groen. Ze bezetten een kruispunt in de stad. De fusie zou ten koste gaan van de eigenheid van hun opleiding. De fusie loopt al twee jaar achter op schema. Er zijn inmiddels twee gedeeltelijk gelijk lopende programma's. Maar nu heeft de verantwoordelijke afdeling van de Hogeschool Antwerpen besloten om de fusie volledig te maken, om financiële redenen.
  Artistiek leider Frank Vercruyssen van Studio Herman Teirlinck vreest dat de vijftigjarige studio wordt afgeschaft. Hij valt Dora van der Groen niet af, maar zegt dat zijn opleiding een breder spectrum nastreeft. De Studio heeft zo'n vijftig studenten, onder wie een aantal Nederlanders. (ANP, 29/3/02)

 • Tweetakt, het kunstenfestival voor jeugd en jongeren, verhuist van Den Bosch naar Utrecht. Het festival zal nu dit jaar plaatsvinden van 12 tot en met 16 juni in Utrecht. Matthijs Rümke, de artistiek leider van jeugdtheater Artemis, neemt de artistieke leiding van het festival op zich. Hij doet dat samen met Ine te Rietstap.
  Het Tweetakt Kunstenfestival, dat afwisselend in België (Antwerpen) en Nederland wordt gehouden, zou van 14 tot en met 20 april 2002 plaatsvinden in Den Bosch. Eind oktober 2001 zegde Den Bosch eenzijdig de samenwerking op met het Utrechtse bureau Storm omdat de organisatie niet voldoende was ingebed in Den Bosch. Bovendien was er ontevredenheid over de aanstelling van Ine te Rietstap uit Utrecht als artistiek leider; die beslissing was niet afgestemd met de partnersteden. De gemeente Den Bosch heeft geprobeerd een eigen organiserend team op te zetten, maar die poging mislukte. Antwerpen blijft betrokken als partner voor Tweetakt. (Theater.nl, 3/1/02)

 • De Hogeschool voor de Kunsten in Antwerpen bezuinigt, en dus worden er dit jaar geen nieuwe studenten aangenomen op de Antwerpse theateropleidingen Studio Herman Teirlinck en het Conservatorium (van Dora van der Groen). De bezuinigingen zouden goed onderwijs voor een nieuwe lichting acteurs uitsluiten, volgens de directies van de twee theateropleidingen. (Volkskrant, 1/7/00)

 • Het bestuurscollege van de Hogeschool Antwerpen, dat de raad van bestuur adviseert, heeft gisterenochtend beslist dat de toneelopleiding van het voormalig conservatorium van Antwerpen - de zogenaamde opleiding Dora van der Groen - moet fuseren met de toneelopleiding van Studio Herman Teirlinck. Docenten en studenten van Van der Groen zouden moeten verhuizen naar de gebouwen van de Studio en kandidaat-studenten moeten hezelfde toelatingsexamen afleggen.
  "In de praktijk komt het erop neer dat de theateropleiding van Dora van der Groen verdwijnt", zegt Karel Hermans, coordinator toneel van de Studio Herman Teirlinck. Ook Dora van der Groen bevestigde gisteren dat de specificiteit van haar opleiding verloren dreigt te gaan. Algemeen directeur Rudy Derdelinckx van de Hogeschool Antwerpen bevestigde dat "vanwege financiële redenen een rationalisering nodig was" en dat een fusie inderdaad een "belangrijke optie" is. (De Morgen, 17/5/00)

  meer over: Toneelschool


 • Tom Lanoye wordt lijstduwer voor de groene partij Agalev bij de gemeentelijke en provinciale verkiezingen in Antwerpen. Hoewel het niet zijn directe ambitie is, zal Lanoye er bij genoeg voorkeurstemmen volgens eigen zeggen niet aan ontkomen zijn zetel in te nemen. Hij noemt de verkiezingen in oktober "De Slag om Antwerpen", met als tegenstander het Vlaams Blok. Die anti-vreemdelingenpartij haalde bij de vorige verkiezingen in Antwerpen bijna dertig procent van de stemmen. (NRC, 20/1/00)

  meer over: Tom Lanoye


 • Met 'Lulu' van Alban Berg heeft Ivo ten Hove zijn debuut als operaregisseur gemaakt bij de Vlaamse Opera in Antwerpen. Van Hove heeft opera ontdekt van de televisie; "Ik ben daarvoor: opera live op televisie, net zoals een voetbalwedstrijd." (Volkskrant, 27/1/99)


 • Philip Dewinter, de leider van het Vlaams Blok, heeft bij de Belgische justitie een aanklacht ingediend wegens zedenschennis tegen Luk Perceval, artistiek leider van Het Toneelhuis in Antwerpen. Dewinter doelt hiermee op de opvoering van 'Liefhebber' van Gerardjan Rijnders in het openingsweekend van het nieuwe gezelschap, waarin "levensechte masturbatie- en verkrachtingsscènes" te zien zijn. Ook de Vlaamse Liberale Partij heeft problemen met de voorstelling: "Het is een uiting van geestelijke armoede en totale decadentie." Bij Het Toneelhuis zelf zijn geen klachten binnengekomen, wel steunbetuigingen.
  Bij Toneelgroep Amsterdam is nogal (VK) en stom- (AD) verbaasd gereageerd op de commotie rond hun voorstelling. Het stuk is dan ook al zo'n 20 keer opgevoerd in België, zonder problemen. "Wellicht is men nu onder meer door de zaak Dutroux extra gevoelig voor dit soort zaken." (Volkskrant & AD, 3/9/98)


 • De producent van de mega-musical 'Les Misérables' heeft een proces aangespannen tegen het Belgische gezelschap De Zwarte Komedie. Dit gezelschap maakt al zo'n 20 jaar parodistische voorstellingen, met als laatste hoogtepunt 'Les Désirables'. Vooral de poster gaf aanstoot. De Antwerpse rechter mag nu uitmaken of het hier gaat om "vulgair, commercieel gebruik van andermans eigendom" of "overweldigende bescherming van merkhouders". (Volkskrant, 3/7/98)


praat mee

schrijf een mini