oude meuk

Onderwerp

Tom Lanoye (6 nieuwsberichten)

 • De Belgische schrijver Tom Lanoye heeft er een eervolle schnabbel bij. Hij is volgend jaar de stadsdichter van Antwerpen. Voor de som van 5000 euro moet hij als stadsdichter minstens zes gedichten over Antwerpen schrijven. Dat werk mag de stad Antwerpen vrij gebruiken in haar promotie. (ANP, 18/12/02)

  meer over: Antwerpen


 • Tom Lanoye wordt lijstduwer voor de groene partij Agalev bij de gemeentelijke en provinciale verkiezingen in Antwerpen. Hoewel het niet zijn directe ambitie is, zal Lanoye er bij genoeg voorkeurstemmen volgens eigen zeggen niet aan ontkomen zijn zetel in te nemen. Hij noemt de verkiezingen in oktober "De Slag om Antwerpen", met als tegenstander het Vlaams Blok. Die anti-vreemdelingenpartij haalde bij de vorige verkiezingen in Antwerpen bijna dertig procent van de stemmen. (NRC, 20/1/00)

  meer over: Antwerpen


 • Zonder dat er van 'De Kersentuin' ook maar een repetitie is geweest heeft Het Nationale Toneel al twee regisseurs versleten. Nadat Johan Doesburg met een "persoonlijke ziekte" naar huis was gegaan, zou Arda Brokman het project overnemen, maar zij vond de overgebleven voorbereidingstijd toch te kort. Nu is de overal en altijd inzetbare Agaath Witteman bereid gevonden om de klus te klaren. De première is een week uitgesteld. (Volkskrant, 9/9/99)


 • De gedeputeerde van sociale zaken van de provincie Salzburg heeft jongeren tot zestien jaar verboden om 'Schlachten!' bij te wonen. Er zou voor jongeren te veel geweld en naakt in de voorstelling zitten. De gedeputeerde van cultuur is het niet met de beslissing eens: "het maakt duidelijk dat we in een tijd leven waarin kleingeestigheid weer de kop opsteekt." Artistiek directeur Gerard Mortier had nog wel meer om verbolgen over te zijn: de Oostenrijkse president Klestil van de conservatieve partij ÖVP waarschuwde in zijn openingsrede voor festivals die "confrontatie kiezen in plaats van harmonie, provocatie in plaats van eenheid, toneelverwoesting in plaats van humanistisch opvoedingstheater". Mortier noemt het fascistische tendensen die "in uiterste consequentie leiden tot het verbannen van kunstwerken". Schrijver Tom Lanoye, die 'Ten oorlog!' schreef, waarvan 'Schlachten!' de vertaling is, relativeert de rel. Hij denkt dat deze gezien moet worden in het licht van de opvolging van Mortier in 2001. De conservatieve Oostenrijkers vinden dat het festival onder zijn leiding veel te progressief is geworden. Zij willen vooral meer Mozart op het festival, dat het belangrijkste kunstfestival ter wereld wordt genoemd. Lanoye vindt echter wel dat de gezagsdragers van Oostenrijk een karikatuur maken. (NRC & Volkskrant, 3/8/99)

  meer over: censuur, Salzburg


 • In het televisieprogramma 'De Plantage' zijn de jaarlijkse VSCD-toneelprijzen uitgereikt. De Arlechino voor de beste mannelijke bijrol ging naar Lucas van der Eijnde voor zijn rol in 'Ten Oorlog', de Colombina voor de beste vrouwelijke bijrol ging naar Halina Reyn voor haar rol in 'Shopping & Fucking' van De Trust, de Louis d'Or voor de beste mannelijke hoofdrol werd gewonnen door Peter de Graef voor zijn rol in 'De Wereldverbeteraar' van de Paardenkathedraal en Marlies Heuer kreeg de Theo d'Or voor haar rol in 'Hedda Gabler' van Carrousel. Juryvoorzitter Joyce Roodnat reikte ook nog de Prosceniumprijs uit aan Tom Lanoye en Luk Perceval voor "de ervaring" van 'Ten Oorlog'. Beiden waren echter niet aanwezig. (Nederland 3, 27/9/98)

 • Tom Lanoye heeft gedeelten van Ten Oorlog voorgedragen op de 18e nacht van de poezie. Het was een succes. (AD, 30/3/98)


praat mee

schrijf een mini