oude meuk

Onderwerp

censuur (21 nieuwsberichten)

  • In Utrecht is ophef ontstaan over de nieuwe voorstelling van Dood Paard en Maatschappij Discordia, 'Mannetje met de lange lul'. De flyers werden geweigerd door de baliemedewerker van de gemeentebibliotheek en ook de bibliotheek in Overecht wilden het promotiemateriaal niet neerleggen, netzomin als grand café Broese. De flyer bevat geen expliciet beeldmateriaal. De voorstelling, gemaakt door Kuno Bakker en Jorn Heijdenrijk, is geïnspireerd op de amorele ideeën van de 18e-eeuwse arts en filosoof Julien Ofrray de la Mettrie. De titel is ontleend aan een essay van de La Mettrie. (Redactie, 4/3/07)

  • Het Shanghai Drama Center is een paar dagen voor de eerste voorstelling te verstaan gegeven dat de voorstelling niet door mag gaan omdat het stuk "niet bij de nationale situatie van China past". Het stuk is wel al eens opgevoerd in China, maar tot nu toe waren dat steeds besloten voorstellingen. (ANP, 8/2/04)

    meer over: China


  • Premier Balkenende is niet gelukkig met schrijvers en programmamakers die de spot drijven met het koninklijk huis. Hij sprak met name over de voorstelling 'Landgenoten, Beatrix spreekt' dat Ger Beukenkamp schreef voor theatergroep Toetssteen. Balkenende wil geen juridische stappen ondernemen, hij hecht aan de vrijheid van het gesproken woord, maar "het is nodig de discussie te beginnen over wat wel en niet kan", aldus de premier.
    De vice-premiers Zalm (VVD) en De Graaf (D66) hebben zich direct gedistantieerd van de uitspraken van Balkenende. "De regering heeft over satire geen opvatting te hebben", vindt De Graaf. Het is niet duidelijk of Balkenende door de koningin zelf is aangespoord om zijn uitspraken te doen. Overigens heeft noch de koningin, noch de premier de voorstelling van Toetssteen gezien. (Volkskrant, 10/11/03)

    meer over: royalty, Toetssteen


  • Marten Fortuyn, broer van Pim, is woest over de voorstelling 'Doop' van ZEP. Volgens Fortuyn wordt in het stuk een met Volkert van der G. te vergelijken figuur opgehemeld. "Tijdens deze vertoning wordt de moord op een ander mens als een heldendaad beschouwd en krijgt de dader een heuse ode toegezongen. Dit alles omdat men het niet eens was met de politieke ideeën van het slachtoffer van deze laffe daad", aldus een protestbrief aan directeuren van theaters waar de voorstelling speelt.
    Overigens heeft Fortuyn noch de voorstelling gezien, noch de tekst gelezen; hij baseert zich op een interview met de makers in Trouw. Hij roept iedereen op om de voorstelling op zijn minst te boycotten en er het liefst ook nog protest tegen aan te tekenen. Zelf gaat hij dinsdag bij een try-out in Utrecht demonstreren, waarbij hij melding maakt van het feit dat hij voor eigen beveiliging zorgt.
    Ook andere 'vrienden van Pim' hadden eerder al hun zorg uitgesproken over de voorstelling, Zij gaan dinsdag in Utrecht kijken, zodat ze zelf een oordeel kunnen vellen. Met Marten Fortuyn is nog geen contact geweest.
    'Doop' gaat op 28 september in première in Amsterdam. (ANP, 22/9/03)


  • De SGP/ChristenUnie in Gouda protesteert tegen de opvoering van 'Adam, Eva enzovoort' van de Jeugdtheaterschool Zuid-Holland. De partij, die ook in het college van B & W zit, wil zelfs dat de subsidie aan de school wordt ingetrokken. In de voorstelling, waar 32 kinderen en twee acteurs aan mee werken, is God een puber in een trainingspak en de Here Jezus een kadootje. Fractie voorzitter G. Schotanus: "Hier wordt een karikatuur van de bijbel gemaakt. Dat is voor ons buitengewoon kwetsend." Overigens heeft niemand van de partij de voorstelling al gezien, men baseerd zich op voorbeschouwingen van de musical. Theo Ham, directeur van de school en regisseur van de voorstelling kijkt, er anders tegen aan: "Dit stuk staat in de middeleeuwse traditie van de mysteriespelen." (NRC, 2/11/02)

  • Onder druk van de Italiaanse autoriteiten is een afbeelding van premier Berlusconi uit een Siciliaans toneeldecor verwijderd. Bij een opvoering van 'De Kikkers' van Aristophanes had regisseur Luca Roncini grote decorpanelen laten maken met afbeeldingen van eigentijdse tirannen, waaronder premier Berlusconi. Voorafgaand aan de première verweten de plaatselijke autoriteiten de regisseur dat hij met overheidsgeld zijn broodsheren bekritiseerde. Ronconi liet toen, uit angst voor represailles, de portretten weghalen. Op de première vormden de grote lege vlakken een zwijgend protest. Melandri, oud-minister van Cultuur: "Dit illustreert de fundamentele misvatting bij rechts: ze halen regering en staat door elkaar. Ronconi werkt met geld van de staat, niet van Berlusconi of van het rechtse kabinet." Berlusconi heeft Ronconi aangespoord de panelen weer terug te plaatsen. Ronconi weigert dit: "Anders lijkt het erop dat de portretten pas zijn geplaatst na toestemming van hogerhand". (NRC, 28/5/02)

    meer over: decor, Italië


  • Minder hardcore fans van de Bard wonen in de Zuidafrikaanse provincie Gauteng. Daar willen ambtenaren 'Hamlet' van de boekenlijsten van de scholen verwijderen, omdat het "niet optimistisch of verheffend" is. Ook andere boeken, zoals 'July's People' van Nobelprijswinnares Nadine Gordimer, liggen onder vuur. In Gauteng liggen de steden Johannesburg en Pretoria. Overigens kan 'De Koopman van Venetië' wel door de ambtelijke beugel. (ANP, 18/4/01)

    meer over: Shakespeare


  • Rick van der Ploeg veroordeelt de afgelasting van 'Aïsja'. In antwoord op Kamervragen beschrijft hij de situatie als "ernstig te betreuren" en "een ongewenste aantasting van het grondwettelijke recht van vrije meningsuiting en van artistieke vrijheid". "In religies opgenomen geboden of verboden behoren geen dwingend stempel te drukken op het handelen van mensen, tenzij zich daaraan uit vrije wil onderwerpen", aldus de staatssecretaris. (AD, 26/1/01)

  • J. K. Rowling heeft een toneelbewerking van haar boek 'Harry Potter en de Steen der Wijzen' verboden. De leerlingen van een Engelse meisjeskostschool wilden een zelfgeschreven bewerking opvoeren. De schrijfster zal nu als troost de school bezoeken. (AD, 27/10/00)

    meer over: Groot Britannië


  • De kogel is door de kerk: de foto's die tijdens het Holland Festival van 1998 geëxposeerd zijn in de tentoonstelling 'Attack', zijn geen kinderporno. De Hoge Raad is tot deze conclusie gekomen. Al het in beslag genomen materiaal moet teruggegeven worden. Het Festival overweegt een schadeclaim. (Volkskrant, 29/9/00)

  • Het Holland Festival zal geen programmaboek met teksten over Frank Zappa uitgeven. Zappa is dit jaar het hoofdthema van het festival. De weduwe van Zappa, die zeggenschap heeft over alles wat er over de kunstenaar geschreven wordt, vond de teksten maar niks. De voorstellingen gaan wel gewoon door. (Volkskrant, 26/5/00)

    meer over: Holland Festival


  • Monica heeft nu eindelijk ook het Egyptische theaterpubliek veroverd. Maar liefst twee theaterproducties in Caïro zijn geïnspireerd op Monica Lewinsky, al berust volgens de toneelschrijvers elke overeenkomst met bestaande personen volledig op toeval. 'Mijn vrouw, Monica en ik' trekt volle zalen, evenals 'De president en Monica', dat door de Egyptische censuur tot 'Kimo en de blauwe jurk' is omgedoopt. (Parool, 1/4/00)

    meer over: Egypte


  • De twee Iraanse studenten die in oktober vorig jaar waren gearresteerd vanwege het schrijven van een godslasterlijk toneelstuk hebben gratie gekregen. Ayatollah Khameini verleende gratie ter gelegenheid van de verjaardag van de islamitische revolutie op 11 februari. In november werden de twee veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar. (Spits, 24/2/00)

    meer over: Iran, rechtszaken


  • Tegen Terence McNally, de amerikaanse auteur van het toneelstuk 'Corpus Christi', is een fatwa uitgevaardigd. In het toneelstuk wordt Jezus geportretteerd als homoseksueel, die - verraden door zijn minnaar Judas - wordt gekruisigd als "koning van de homo's". De fatwa werd uitgesproken door het sharia-hof van Groot-Britannië, nadat het stuk afgelopen donderdag in Londen in première ging. Buiten het theater werd door aanhangers van de religieuze groep Al-Muhajiroun luid geprotesteerd tegen de opvoering. Tussen de oproerkraaiers bevonden zich ook christenen die het toneelstuk een grove belediging vonden. Volgens de islamieten is de fatwa bindend; zodra McNally in een islamitisch land komt moet hij worden aangehouden en terechtgesteld. Het stuk had al eerder hevige protesten opgeroepen in New York en op het Edinburgh Festival. Acteur Stephen Billington, die Judas speelt, vindt het stuk "zeer belangwekkend met een boodschap over tolerantie." McNally werd in Nederland vooral bekend als schrijver van het stuk 'Masterclass', over Maria Callas. (Volkskrant & NRC, 1/11/99)

    meer over: Londen


  • De Duitse acteur, regisseur en schrijver Martin Hellberg is op 94-jarige leeftijd overleden. In 1950 werd Hellberg intendant van het Staatstheater in Dresden. Later, in de jaren zestig, kreeg hij van het Oostduitse regime een speel- en spreekverbod opgelegd vanwege zijn anti-stalinistische opvattingen. Hij trok zich terug en wijdde zich aan het schrijven. (NRC, 1/11/99)

    meer over: overleden


  • Op 18 augustus is de omstreden Israëlische toneelschrijver Hanoch Levin overleden. Levin was fel criticus van Israëlische politiek en maatschappij. Enkele van zijn 34 stukken werden zelfs verboden. (Theatermaker, 3/10/99)

    meer over: Israël, overleden


  • De gedeputeerde van sociale zaken van de provincie Salzburg heeft jongeren tot zestien jaar verboden om 'Schlachten!' bij te wonen. Er zou voor jongeren te veel geweld en naakt in de voorstelling zitten. De gedeputeerde van cultuur is het niet met de beslissing eens: "het maakt duidelijk dat we in een tijd leven waarin kleingeestigheid weer de kop opsteekt." Artistiek directeur Gerard Mortier had nog wel meer om verbolgen over te zijn: de Oostenrijkse president Klestil van de conservatieve partij ÖVP waarschuwde in zijn openingsrede voor festivals die "confrontatie kiezen in plaats van harmonie, provocatie in plaats van eenheid, toneelverwoesting in plaats van humanistisch opvoedingstheater". Mortier noemt het fascistische tendensen die "in uiterste consequentie leiden tot het verbannen van kunstwerken". Schrijver Tom Lanoye, die 'Ten oorlog!' schreef, waarvan 'Schlachten!' de vertaling is, relativeert de rel. Hij denkt dat deze gezien moet worden in het licht van de opvolging van Mortier in 2001. De conservatieve Oostenrijkers vinden dat het festival onder zijn leiding veel te progressief is geworden. Zij willen vooral meer Mozart op het festival, dat het belangrijkste kunstfestival ter wereld wordt genoemd. Lanoye vindt echter wel dat de gezagsdragers van Oostenrijk een karikatuur maken. (NRC & Volkskrant, 3/8/99)

    meer over: Salzburg, Tom Lanoye


  • In Zweden is commotie ontstaan om het nieuwe stuk van Lars Norén. Het stuk heet '7:3' en gaat over neo-nazisme. Norén heeft het geschreven in samenwerking met twee veroordeelde criminelen. Op het podium staan twee andere tot gevangenisstraffen veroordeelden, die strafonderbreking hebben gekregen voor het meespelen. Een criticus heeft de twee aangeklaagd wegens antisemitisme en racisme. Zo roept één van hen dat "joden in Zweden niks te zoeken hebben". Norén wordt aan de ene kant geprezen voor het realistische beeld dat hij geeft van de Zweedse samenleving, maar hij krijgt ook veel kritiek, omdat hij neo-nazi's een platform heeft geboden. Zelf zegt hij: "Hoe kan ik de werkelijkheid laten zien als ik niet ook de geluiden laat horen die mij persoonlijk volkomen vreemd zijn." (AD, 26/2/99)

    meer over: Zweden


  • In India is een toneelstuk verboden over de vermeende verhouding tussen Nehru (de eerste premier van India) en Lady Mountbatten (de vrouw van de laatste onderkoning van Brits Indië). Het stuk stelt dat Nehru uit liefde instemde met de opdeling van Brits Indië in India en Pakistan. De regering van de deelstaat waar het stuk zou worden uitgevoerd vreest protesten en ongeregeldheden. (Volkskrant, 31/10/98)

    meer over: India


  • "Een onverhulde oproep tot censuur" vindt een woordvoerder van Het Toneelhuis de eis van het Vlaams Blok dat de subsidie aan het gezelschap moet worden stopgezet "zolang er geen garanties worden gegeven omtrent programmatie en inhoud van de toneelstukken". Vlaams Blok-leider Filip Dewinter diende een klacht in tegen artisitiek leider Luk Perceval wegens openbare zedeloosheid naar aanleiding van de opvoering van 'Liefhebber' van Gerardjan Rijnders tijdens de feestelijke opening van Het Toneelhuis. De Procureur des Konings moet nu een onderzoeksrechter aanstellen die moet bekijken of de klacht terecht is. Als dat zo is moet de procureur beslissen of Perceval inderdaad vervolgd zal worden. Overigens hebben verschillende politieke partijen, waaronder de Socialisten, zich inmiddels achter Het Toneelhuis opgesteld. (Theatermaker, 2/10/98)

  • In het Trusttheater zijn zondag niet alleen de acteursprijzen uitgereikt, maar ook nog twee andere prijzen. In het door Hanneke Groenteman "op onderhoudende wijze" gepresenteerde programma werd de Erik-Vos-prijs, 10.000 gulden voor een veelbelovende jonge theatermaker, toegekend aan Daniëlle Wagenaar en tenslotte ging de Hans Snoekprijs voor de beste jeugdtheatervoorstelling van het seizoen naar 'Bizon & Zoon' van Theater Artemis.
    Luk Perceval, die de Prosceniumprijs kreeg, noemde die prijs "een steun in de rug nu 'Ten Oorlog' werkelijkheid is geworden". Perceval's gezelschap Het Toneelhuis is aangeklaagd door het Vlaams Blok vanwege het vermeend onzedelijke karakter van de voorstelling 'Liefhebber'. (NRC, 28/9/98)

praat mee

schrijf een mini