oude meuk

Onderwerp

Groot Britannië (5 nieuwsberichten)

  • De talkshow van Jerry Springer is het uitgangspunt voor een nieuwe opera die dit weekend op West-End in première gaat. "Er zit tragedie in. Er zit geweld in. Mensen schreeuwen tegen elkaar en je kunt niet verstaan wat ze zeggen. Dat is perfect voor opera.", aldus de schrijver Richard Thomas. Deze opera was eerder te zien in kleine theaters in Engeland en moet via West-End de sprong naar Broadway maken. (ANP, 10/11/03)


  • J. K. Rowling heeft een toneelbewerking van haar boek 'Harry Potter en de Steen der Wijzen' verboden. De leerlingen van een Engelse meisjeskostschool wilden een zelfgeschreven bewerking opvoeren. De schrijfster zal nu als troost de school bezoeken. (AD, 27/10/00)

    meer over: censuur


  • De Britse acteur John Gielgud is op 96-jarige leeftijd overleden. Met Laurence Olivier en Ralph Richardson domineerde hij decennia lang het Britse klassieke toneel. Hij speelde meer dan 500 keer Hamlet en deed daarnaast talloze andere theaterrollen, naar schatting tachtig film- en televisierollen en een aantal regies. Hij debuteerde in 1921 en bleef tot zijn 88ste aan het toneel verbonden. Tot zijn 92ste speelde hij in films, zoals in 'Prospero's Books' van Peter Greenaway. (Parool, 23/5/00)


  • Op 4 augustus is de Britse decorontwerper Carl Toms overleden. Toms was een leerling van Oliver Messel en ontwierp voor theater, films, opera en ballet. Hij won een Tony Award en een Drama Desk Award voor zijn decor bij 'Sherlock Holmes'. (Theatermaker, 3/10/99)

    meer over: decor, overleden


  • De voorstelling 'Nachtasiel' van het Ro Theater heeft veel succes in Edinburgh. De Engelse en Schotse pers is zeer enthousiast over 'The Lower Depths'; kranten koppen met "stunning new heights" en "outstanding". Alize Zandwijk, wiens regie spectaculair wordt genoemd, is blij verrast met het succes: "Ik had me namelijk net zo goed kunnen voorstellen dat er mensen waren weggelopen. Er loopt een naakte man op toneel aan zijn lul te sjorren, er is een decor dat uitdrukkelijk geen decor is. In Engeland zijn ze daar niet zo aan gewend." Ook Luc Bondy, artistiek directeur van de Wiener Festwochen, is enthousiast. Hij heeft het Ro uitgenodigd op zijn festival volgend jaar. (Volkskrant, 27/8/99)

praat mee

schrijf een mini