oude meuk

Onderwerp

Alize Zandwijk (7 nieuwsberichten)

  • Regisseur Alize Zandwijk wordt per 1 augustus de artistiek leider van het Ro Theater. Zandwijk is al sinds 1998 aan het gezelschap verbonden als regisseur. Bram de Ronde, nu hoofd productie, wordt zakelijk leider. Zandwijk (1961) volgt Guy Cassiers, die naar Antwerpen vertrekt. Carel Alons, nu intendant, blijft directeur van het gezelschap en zit met Zandwijk, regisseur Pieter Kramer en de dramaturgen Liet Lenshoek en Tobias Kokkelmans in de artistieke raad. Het gezelschap zal zich onder leiding van Zandwijk richten op verankering van het gezelschap in de stad Rotterdam, samenwerking met internationale partners, werken met jonge regisseurs en de uitbreiding van het ensemble. Zij wordt hiermee de enige vrouwelijke artistiek leider van een Nederlands groot gezelschap. (Redactie, 22/5/06)


  • Na het vertrek van Guy Cassiers in 2006 krijgt het Ro Theater geen nieuwe artistiek leider, maar een intendant: een algemeen directeur die zelf geen voorstellingen maakt. Regisseur Alize Zandwijk blijft lid van de artistieke raad, Pieter 'Ja zuster, nee zuster' Kramer gaat eens per jaar een familievoorstelling maken.
    Behalve het Ro is ook ZT Hollandia op zoek naar artistieke leiding die per 2005 Johan Simons moet gaan vervangen. De geruchtenmachine draait op volle toeren. Er wordt gepraat over: het opheffen van het ZT, geen nieuw gezelschap in Eindhoven; het omvormen van ZT tot een werkplaats voor jonge makers onder leiding van een intendant (Arthur Sonnen?); de Oostpool-constructie: een bestaande kleine groep neemt de boedel over. Bij deze laatste variant wordt gedacht aan Els Inc. of JongHollandia. Speculeer wat u wilt: eind deze maand wordt de bekendmaking verwacht. (Volkskrant, 9/10/03)

  • Het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft haar prijzen voor de podiumkunsten bekend gemaakt. Guy Cassiers en Alize Zandwijk krijgen de Albert van Dalsumprijs (voor toneel) omdat ze "een dynamisch duo vormen dat op eigen wijze vormgeeft aan een hedendaags repetoire". Rob List krijgt de Wouter Steenbergenprijs (voor mime) voor zijn serie solo's tussen 1990 en 2000. De Aanmoedigingsprijs Toneel gaat naar Jonghollandia. Op 30 mei zal burgemeester van Amsterdam Cohen de prijzen uitreiken, ieder krijgt 7000 euro, de aangemoedigden de helft. (NRC, 27/3/02)

  • Alize Zandwijk en Marinus Vroon van Vis à Vis zijn in Rozendaal aan het knutselen aan '5000 vingers', de nieuwe familie-voorstelling van het Ro Theater. Ze moeten opboksen tegen de inmiddels legendarische voorstellingen die Rieks Swarte tot nu toe voor dit gezelschap maakte. "We maken het publiek duidelijk dat '5000 vingers' heel anders wordt. We hebben wel een paar gefiguurzaagde attributen, maar die gebruiken we weer op een andere manier. Ze willen dan ook niet op de foto met de figuurtjes; "Want dan denkt iedereen toch weer dat het een Rieks Swarte voorstelling wordt." (AD, 15/12/00)

  • Alize Zandwijk verovert het Europese theater. 'Nachtasiel', haar eerste regie bij het Ro Theater, was deze zomer een succes op het festival in Edinburgh. Ook op de Wiener Festwochen kreeg ze enkel lof. Recensenten prijzen de grote emoties en het invoelbare spel dat door de acteurs neergezet wordt. Ze wordt zelfs op één lijn gezet met Peter Stein, Peter Zadek en Klaus Grüber. "Luc Bondy wil nu eeuwig co-produceren met het Ro Theater. Hij wil dat ik bij hem in Wenen elk jaar een productie kom doen, ik kan werken met wie ik maar wil, met acteurs als Gerd Voss, Jutta Lampe". Haar volgende regie, 'Macbeth', is ongezien al uitgenodigd in Wenen. (Volkskrant, 20/10/00)

  • Begin juni speelt het Ro Theater 'Nachtasiel' op de Wiener Festwochen. Regisseuse Alize Zandwijk was vorig jaar al door festivalleider Luc Bondy uitgenodigd, maar vindt de opvoering nu "een protest tegen de deelname van extreem rechts aan de regering en een teken van solidariteit met de democratische krachten in Oostenrijk. (AD, 31/5/00)

  • De voorstelling 'Nachtasiel' van het Ro Theater heeft veel succes in Edinburgh. De Engelse en Schotse pers is zeer enthousiast over 'The Lower Depths'; kranten koppen met "stunning new heights" en "outstanding". Alize Zandwijk, wiens regie spectaculair wordt genoemd, is blij verrast met het succes: "Ik had me namelijk net zo goed kunnen voorstellen dat er mensen waren weggelopen. Er loopt een naakte man op toneel aan zijn lul te sjorren, er is een decor dat uitdrukkelijk geen decor is. In Engeland zijn ze daar niet zo aan gewend." Ook Luc Bondy, artistiek directeur van de Wiener Festwochen, is enthousiast. Hij heeft het Ro uitgenodigd op zijn festival volgend jaar. (Volkskrant, 27/8/99)

praat mee

schrijf een mini