oude meuk

Onderwerp

Rieks Swarte (7 nieuwsberichten)

  • Alize Zandwijk en Marinus Vroon van Vis à Vis zijn in Rozendaal aan het knutselen aan '5000 vingers', de nieuwe familie-voorstelling van het Ro Theater. Ze moeten opboksen tegen de inmiddels legendarische voorstellingen die Rieks Swarte tot nu toe voor dit gezelschap maakte. "We maken het publiek duidelijk dat '5000 vingers' heel anders wordt. We hebben wel een paar gefiguurzaagde attributen, maar die gebruiken we weer op een andere manier. Ze willen dan ook niet op de foto met de figuurtjes; "Want dan denkt iedereen toch weer dat het een Rieks Swarte voorstelling wordt." (AD, 15/12/00)

  • "Een échte Bijmoer", dat zei Jacques Klöters over het decorontwerp van Rieks Swarte voor 'Ja zuster, nee zuster'. Vorige week is illustrator en decorontwerper Wim Bijmoer op 86-jarige leeftijd overleden. Bijmoer werd vooral bekend door zijn samenwerking met Annie M.G. Schmidt. Hij schiep het Schaap Veronica en maakte onder andere het originele decor van 'Ja zuster, nee zuster'. Ook ontwierp hij voor de 'Sleeswijk Revues' van Snip en Snap. (AD, 7/10/00)

    meer over: decor, overleden


  • Sanne van Rijn wint met 'Laten we flink zijn' de aanmoedigingsprijs toneel van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, dat dit jaar, in tegenstelling tot vorige jaren, al haar prijzen in één lange waslijst bekend maakte. Pieter Kramer krijgt de Albert van Dalsumprijs voor de televisieserie 'Hertenkamp' en dat is opmerkelijk, omdat het de theaterprijs van het Fonds is. Rieks Swarte wint de Jan Nelissenprijs (poppen- en objecttheater) voor zijn voorstelling 'Alice'. Theatergroep Vis à Vis krijgt voor 'Picnic' de Mimografieprijs. Bruno Listopad krijgt de aanmoedigingsprijs choreochrafie voor 'Jesus Loves You 1 & 2'. (Volkskrant, 10/7/00)


  • Ook in Amerika zijn honden hip! De familievoorstelling van het RO Theater, 'Hondje', zal volgend jaar twee weken te zien zijn op Broadway. De productie wordt in het engels onder de titel 'Doggy Show' opgevoerd in het New Victory theater, dat zich specialiseert in hoogwaardig jeugdtheater. In Nederland trok de voorstelling van Rieks Swarte en Mark Rietman in drie maanden 30.000 bezoekers. (AD, 18/6/99)

  • Acteur Marc Rietman maakt zijn co-regiedebuut met 'Hondje' van het Ro-Theater, samen met Rieks Swarte. Hoewel Rietman zichzelf als acteur nogal schuchter vindt (de reden waarom hij twee jaar geleden met ruzie TGA verliet), heeft hij daar als regisseur geen last van: "Ik wil niets afdoen aan regisseurs, maar ik kan het beter dan de meesten met wie ik heb gewerkt." In september gaat Rietman's eerste solo-regie in première; 'Midzomernachtsdroom', van de belangrijkste Brit van het millennium. (AD, 18/12/98)


  • In een interview naar aanleiding van 'Alice in Wonderland' vertelt Rieks Swarte: "Iemand was zo enthousiast dat ik een speelgoed konijn kreeg. Een doodeng beest met griezelige ogen. Toen in Haarlem het Engelse restaurant Ma Brown opende, vroegen ze mij de zaak ceremonieel in te wijden. Daar heb ik het Lewis Caroll- verhaal over de Mad Hatter's teaparty voorgelezen. Met dat konijn naast me op tafel. Die dag ontstond het idee om van Alice in Wonderland een voorstelling te maken." (Parool, 11/5/98)


  • Rieks Swarte is door Guy Cassiers gevraagd om nog drie jaar de jaarlijkse familievoorstelling van het Ro Theater te regisseren. Volgend jaar gaat het om "Hondje" naar het boek "Hondeleven" van Daniel Pennac. (CJP Magazine, 22/4/98)


praat mee

schrijf een mini