oude meuk

Onderwerp

Mark Rietman (8 nieuwsberichten)

 • Het Toneel Speelt gelast de voorstellingen van 'Braambos' op 26 februari in Zutphen en 27 februari in Kampen af. Thekla Reuten, die in 'Braambos' Nana speelt, heeft een kaartje kunnen bemachtigen voor de Oscar-uitreiking in Los Angeles. Mensen met kaartjes voor de afgelaste voorsteling kunnen nu naar Arnhem. En er is nog meer aan de hand bij 'Braambos': Mark Rietman neemt de rol van dr. Pion over van Jaap Spijkers. (ANP, 19/2/04)

 • Het Toneel Speelt wil zich gaan ontwikkelen tot een groot gezelschap met een eigen acteursensemble. Dit staat in de aanvraag die het gezelschap heeft gedaan voor subsidie in het kader van de Cultuurnota 2005-2008. Het daarvoor benodigde budget bedraagt volgens artistiek leider Ronald Klamer 1,7 miljoen euro per jaar, een vertienvoudiging van de huidige subsidie.
  Klamer zegt dat het toneelbestel de afgelopen jaren zodanig is veranderd dat de huidige subsidie (150.000 euro) niet meer toereikend is. "In de grote zalen is overaanbod ontstaan, waardoor schouwburgen vaker nee zeggen. Je kunt je voorstelling, al loopt die nog zo goed, lang niet zo vaak verkopen als je wel zou willen."
  In 2005 vertrekt vaste regisseur Hans Croiset. Klamer wil dan doorgaan met Willem van de Sande Bakhuyzen, Mark Rietman, Ariane Schluter, Betty Schuurman en Jaap Spijkers. (Volkskrant, 4/12/03)


 • Mark 'Oud Geld' Rietman speelt eigenlijk al dertig jaar toneel, maar vermaakt zich beter als regisseur. Hij vervangt Dirk Tanghe bij De Paardenkathedraal en regisseert daar 'De Vossenjacht' van Hugo Claus. "Dirk is een bezetene, iemand die opstaat en slaapt met zijn stukken. Ik ben veel rustiger." Hij is opgestapt bij de Amsterdamse Toneelschool, waar hij een leidinggevende functie had. "Ik ben gewoon gebruikt om de artistiek leidster los te weken. Die gaat nu inderdaad weg." Mark Rietman is wel in voor avontuur: Hij gaat 'Rex' regisseren, bij Joop van den Ende. "Hij zei, ik hoor dat jij geïnteresseerd bent in regie en vroeg of ik het wilde doen. (...) Waarom zouden we dit niet doen? Het commerciële theater kan veel beter. Dan moet je je daar ook mee bemoeien." (Volkskrant, 16/11/00)

 • Op 30 november bestond de Amsterdamse Toneelschool precies 125 jaar. Het was de eerste onafhankelijke (dwz: niet aan een toneelgezelschap verbonden) toneelschool ter wereld. Sinds de oprichting had de school 1244 studenten, die allemaal staan opgeschreven in Het Zwarte Boek van de school. Het jubileum wordt gevierd met een tentoonstelling over de school, een werkconferentie en een voorstelling, geregisseerd door artistiek leider Meral Taygun en Mark Rietman. Overigens is Mark Rietman niet de nieuwe artistiek leider van de Toneelschool, zoals in een artikel in het Parool stond, maar heeft hij slechts zitting in de artistieke raad. (TM, 2/1/00)

  meer over: Toneelschool


 • In een allesonthullend interview met Het Parool vertelt ex-acteur Mark Rietman dat hij zich op het toneel steeds ongemakkelijker ging voelen: "In 'Ecstacy' van Gerardjan Rijnders moest ik gekleed in een leren stringslip als sjamaan op een trommel slaan. Ik vond het vreselijk, en kon die rol alleen maar spelen als ik voor elke voorstelling die woede van me af schreeuwde." Hij had geen ruzie met TGA-regisseur Rijnders, "maar onze persoonlijkheden lagen elkaar niet. Daardoor kwam ik niet tot bloei tijdens de repetities. Hij zat stil langs de kant, en dan werd ik stil op de repetitievloer." Rietman heeft zojuist 'Midzomernachtsdroom' bij het Ro theater geregisseerd en wordt artistiek leider bij de Amsterdamse Toneelschool. (Parool, 8/10/99)

 • Mark Rietman heeft het acteren aan de wilgen gehangen. Hij neemt dan ook niet de rol over van Peter Blok in 'Black Box' van Hummelinck Stuurman Theaterbureau. Wel gaat hij zich bezig houden met de artistieke leiding van de Amsterdamse Toneelschool. (VNG, 17/9/99)

  meer over: Toneelschool


 • Ook in Amerika zijn honden hip! De familievoorstelling van het RO Theater, 'Hondje', zal volgend jaar twee weken te zien zijn op Broadway. De productie wordt in het engels onder de titel 'Doggy Show' opgevoerd in het New Victory theater, dat zich specialiseert in hoogwaardig jeugdtheater. In Nederland trok de voorstelling van Rieks Swarte en Mark Rietman in drie maanden 30.000 bezoekers. (AD, 18/6/99)

 • Acteur Marc Rietman maakt zijn co-regiedebuut met 'Hondje' van het Ro-Theater, samen met Rieks Swarte. Hoewel Rietman zichzelf als acteur nogal schuchter vindt (de reden waarom hij twee jaar geleden met ruzie TGA verliet), heeft hij daar als regisseur geen last van: "Ik wil niets afdoen aan regisseurs, maar ik kan het beter dan de meesten met wie ik heb gewerkt." In september gaat Rietman's eerste solo-regie in première; 'Midzomernachtsdroom', van de belangrijkste Brit van het millennium. (AD, 18/12/98)


praat mee

schrijf een mini