oude meuk

Onderwerp

Dirk Tanghe (10 nieuwsberichten)

 • Dirk Tanghe verlaat eind dit seizoen De Paardenkathedraal, waar hij ruim elf jaar artistiek leider is geweest. Tanghe wil niet meegaan in het opzetten van een groot, nieuw regiogezelschap in Utrecht, dat moet ontstaan onder leiding van Jos Thie en Nanette Ris (zakelijk leider van de Paardenkathedraal). Tanghe is gevraagd om binnen deze structuur regisseur te blijven, maar daarvoor heeft hij geen belangstelling: "Zo'n groot nieuw stadsgezelschap is helemaal mijn ambitie niet. Ik hecht erg aan mijn eigen huis, aan mijn eigen mensen, mijn acteurs. De veranderingen die nu in de lucht hangen, kunnen mij helemaal niet boeien. Het voelt alsof de donsdeken van mij wordt afgetrokken en ik op een bureaucratisch matje moet gaan staan. Ik wil carte blanche om mijn eigen parfum te kunnen verspreiden."
  Tanghe's aankondiging komt midden in de reprisetournee van 'Midsummernightsdream', zijn grootste succes. Voor de toekomst heeft hij nog geen plannen, alleen dat hij wil blijven theater maken. (Volkskrant, 5/12/07)

 • In een allesonthullend interview beschouwt artistiek leider Dirk Tanghe de verrichtingen van zijn gezelschap De Paardenkathedraal: "Wat wij doen heeft weinig met toneel te maken en heel veel met free jazz. We werken nu aan de sound, aan de klankkleuren, aan praten op de manier van een jamsessie." (NRC, 1/11/02)


 • Dirk Tanghe, artistiek leider van De Paardenkathedraal, heeft vrijdagavond de Prijs van de Kritiek van de Kring van Nederlandse Theatercritici gekregen. Dat gebeurde na 'De Familie Tót' van het Utrechtse theatergezelschap in de Stadsschouwburg van Utrecht. 'De Familie Tót' en de voorstelling 'Jean, Julie et Christine' zijn de twee, volgens de jury uitzonderlijke producties het afgelopen seizoen waarmee Tanghe in de prijzen is gevallen. De prijs bestaat uit een plastiek van Michiel Jansen en wordt sinds 1966 uitgereikt. (ANP, 14/9/01)


 • Dirk Tanghe, de artistiek leider van de Paardenkathedraal, is zijn archief kwijt nadat een brand afgelopen woensdag zijn werkruimte verwoestte. Volgens Tanghe is zijn hele verleden in één klap verdwenen: "tekeningen, briefjes, bierviltjes met ideeën en tekeningen, foto's van mijn kinderen, zelfs een tafelkleed met het ontwerp van een voorstelling, alles is verbrand." Onder de spullen bevonden zich ook driehonderd videobanden met alle registraties van de 53 voorstellingen die hij in zijn leven maakte. Kopieën zijn er niet. Gisteravond is ondanks alles Tanghe's voorstelling 'Jean, Julie en Christine' in première gegaan. (Volkskrant, 18/5/01)

  meer over: archieven, ongelukken


 • Gent en Brussel staan deze week volop in de spotlights. 13 december gaat in de Utrechtse Stadsschouwburg het festival Gentse Geesten van start: theater, cabaret, film en muziek geselecteerd door Gentse gastprogrammeurs. Dito'Dito speelt tegelijkertijd in de Brakke Grond een deel van haar oeuvre in de special 'Brussel-Amsterdam'. Waar theatermakers als Dirk Tanghe, Alain Platel, Arne Sierens en Dirk Pauwels vooral proberen de Gentse ziel bloot te leggen, waagt het theatercollectief Dito'Dito zich in Brussel aan politiek geëngageerd teksttoneel. Oprichter Willy Thomas: "Door de eeuwige taalstrijd wordt in Brussel alles wat je doet al snel politiek". Thomas kan nog steeds verloren raken in Brussel. In tegenstelling tot Gent, waar je na twee weken alles gezien hebt. Dirk Tanghe komt dan weer niet graag in Brussel: "Ik vind dat ze daar te veel kunst kakken". (Volkskrant, 13/12/00)

  meer over: Brussel


 • Mark 'Oud Geld' Rietman speelt eigenlijk al dertig jaar toneel, maar vermaakt zich beter als regisseur. Hij vervangt Dirk Tanghe bij De Paardenkathedraal en regisseert daar 'De Vossenjacht' van Hugo Claus. "Dirk is een bezetene, iemand die opstaat en slaapt met zijn stukken. Ik ben veel rustiger." Hij is opgestapt bij de Amsterdamse Toneelschool, waar hij een leidinggevende functie had. "Ik ben gewoon gebruikt om de artistiek leidster los te weken. Die gaat nu inderdaad weg." Mark Rietman is wel in voor avontuur: Hij gaat 'Rex' regisseren, bij Joop van den Ende. "Hij zei, ik hoor dat jij geïnteresseerd bent in regie en vroeg of ik het wilde doen. (...) Waarom zouden we dit niet doen? Het commerciële theater kan veel beter. Dan moet je je daar ook mee bemoeien." (Volkskrant, 16/11/00)

 • De Paardenkathedraal heeft de voorstelling 'Revenge' afgelast wegens ziekte van regisseur en artistiek leider Dirk Tanghe. 'Revenge', gebaseerd op 'The Revenge Tragedy' van Cyril Tourneur, zou eind april in première gaan. (Parool, 8/4/00)


 • Ook Dirk Tanghe heeft zijn beleidsnota voor het komende kunstenplan 2001-2004 op tijd in Den Haag ingediend. Hij is hem zelfs gaan toelichten bij een speciale commissie. De leden ervan vielen mee, ze waren best open voor zijn commentaar, vond hij. Hij doet het omdat het moet, maar eigenlijk wil Tanghe helemaal niet in kunstenplannen denken. Hij zit boordevol plannen voor voorstellingen die het volledige scala aan theatervormen beslaan, van 'Sinatra; Come and Sing with us', tot 'Waiting for Godot' van Beckett. Nee, het werk van deze regisseur is niet onder een noemer te vangen. Samen met zijn acteurs wil hij de magie van het theater weer tot leven wekken. "Varieteit, varieté, entertainment, ontroering, verrassingen, spektakel - dat wil ik het publiek aanbieden." De waterval van plannen kent een zinderend slot, op 22 mei 2006, dan moet zijn "total big dream" 'King Arthur!' in première gaan. En daarna gaat hij op reis. (Volkskrant, 16/12/99)


 • De eerste anderhalf jaar van Dirk Tanghe's verblijf in Utrecht verlopen moeizaam. Leefbaar Utrecht, de grootste politieke partij, vindt dat de belastingcenten van de Utrechtenaren niet naar zo'n elitaire, niet Utrechtse kunstenaar moeten gaan. Maar Tartuffe was prachtig. (AD, 20/4/98)

  meer over: Utrecht


 • Moliere-revival! Na de Appel doen ook Dirk Tanghe, het Oranjehotel, Stan en Art & Pro mee. Regisseur Jeroen van den Berg van het Oranjehotel verklaart: "In zijn stukken draait het om werkelijkheid en illusie: de mens is anders dan hij zich voordoet. Die thematiek is actueel; kijk maar hoe men zich inspant om Clintons imago heel te houden." (Parool, 18/4/98)

  meer over: Molière, Stan


praat mee

schrijf een mini