oude meuk

Onderwerp

Stan (6 nieuwsberichten)

 • De voorstelling 'Vraagzucht' van Tg. Stan heeft de Grote Theaterfestivalprijs 2003 gewonnen. De prijs, waaraan 20.000 euro is verbonden, werd in het Amsterdamse theater De Krakeling toegekend door de erejury, bestaande uit Winnie Sorgdrager, Jacques van Veen en Hans Kemna. Daarnaast werd bekend gemaakt wie de curatoren gaan worden die de selectie van het festival van volgend jaar zullen gaan maken. De Nederlandse journalist Martin Schouten (65) wordt verantwoordelijk voor het volwassen aanbod. Schouten was van 1986 tot 1993 toneelrecensent bij De Volkskrant. Daarna schreef hij columns, thematische interviewseries en een aantal boeken onder andere over Jazz en over Marinus van der Lubbe. Schouten's keuze zal gepubliceerd worden in het boek 'Een jaar in het duister', dat eind augustus 2004 zal verschijnen. De jeugdselectie zal worden gemaakt door de Vlaamse Nicole Petit. Zij was eerder voorzitter van de jury's voor de Signaalprijs en de 1000 Watt prijs. (VNG, 14/9/03)

 • De jongeren zijn het eens. 'My diner with André' van Stan en Compagnie de Koe heeft op Het Theaterfestival zowel de prijs van de erejury als die van de CJP-jury gewonnen. 'Romeo en Julia' en 'Rotjoch' werden geroemd om hun vorm, 'My diner with André' en 'Weg' om hun samenvloeing van vorm en inhoud. De acteurs van 'My diner with André', Damiaan de Schrijver en Peter van den Eede hebben de prijs opgedragen aan de belangwekkende voorstellingen die niet genomineerd waren. Ze vonden het fijn dat ze erkenning gekregen hebben.
  Bij de CJP-troffee was het een nek-aan-nek-race tussen 'My diner with André' en 'Weg', die 'My diner with André' won.
  De Taalunie-toneelschrijfprijs is gewonnen door Paul Pouveur voor 'Stiefmoeders'. Pouveur: "Erkenning is altijd fijn als op je winteravond achter een computer zit; vooral als er nog geen woorden op staan." (VNG, 12/9/99)

 • Onder de titel 'Schauspielerrepublik' spelen de toneelgroepen Dood Paard en Stan tussen 11 en 20 juni enkele voorstellingen in Berlijn. Dood Paard speelt 'MedEia' en 'Mission Impossible', dat voor de gelegenheid is vertaald in "officieel Duits, vreemdelingen Duits, bad English en proper English". Stan speelt 'Point Blank', een voorstelling die in de zomer van 1998 gemaakt in Lissabon samen met vier Portugese acteurs, en een engelse bewerking van 'Platonov' van Tsjechov. Naast de voorstellingen vinden er onder de titel 'Theater Lounge' interviews, lezingen van stukken, theatercolumns en gesprekken met Duitse, Nederlandse en Belgische toneelspelers en schrijvers plaats (VNG, 5/6/99)

  meer over: Berlijn, Dood Paard


 • De jury van het Theaterfestival heeft tien voorstellingen geselecteerd voor het komende festival:
 • 'Blaat' van Dood Paard [minirecensie]
 • 'De Bitterzoet' van Hollandia [minirecensie]
 • 'De Woudduivel' van het Onafhankelijk Toneel [minirecensie]
 • 'Iets op Bach' van Les Ballets C. de la B./Ensemble Explorations
 • 'My dinner with André' van tg. Stan/Cie de Koe [minirecensie]
 • 'Ongebluste Kalk' van Hollandia i.s.m. Veenstudio [minirecensie]
 • 'Pereira Verklaart' van De Tijd
 • 'Romeo en Julia' van Het Zuidelijk Toneel/Holland Festival [minirecensie]
 • 'Rotjoch' van Stichting Toneelschuurproducties, KunstenFESTIVALdesArts Brussel, Holland Festival
 • 'Weg' van het Kaaitheater
 • Deze voorstellingen zijn volgens de jury onder leiding van mobiel dramaturg Carel Alphenaar "de meest belangwekkende van het afgelopen seizoen". Het festival wordt dit jaar gehouden van 26 augustus tot 5 september in Brussel en van 2 tot 13 september in Amsterdam. (Volkskrant, 14/5/99)

 • Maatschappij Discordia werkt in de Transformatorzolder op het terrein van de Westergasfabriek aan hun Fin de saison. Vanaf 10 juni zijn dagelijks voorstellingen te zien uit het repertoire van Discordia. Tg Stan, 't Barre Land, Dood Paard, De Roovers, Dik Boutkan en andere vrienden komen ook langs om mee te doen. Discordia strijdt hiermee tegen theaters waar de programmering al een jaar van tevoren vast ligt. (Volkskrant, 8/6/98)


 • Moliere-revival! Na de Appel doen ook Dirk Tanghe, het Oranjehotel, Stan en Art & Pro mee. Regisseur Jeroen van den Berg van het Oranjehotel verklaart: "In zijn stukken draait het om werkelijkheid en illusie: de mens is anders dan hij zich voordoet. Die thematiek is actueel; kijk maar hoe men zich inspant om Clintons imago heel te houden." (Parool, 18/4/98)

  meer over: Dirk Tanghe, Molière


praat mee

schrijf een mini