oude meuk

Onderwerp

jeugdtheater (40 nieuwsberichten)

  • De voorstelling 'Wolf!' van Huis aan de Amstel heeft op de podiumkunstbeurs Showcase van IPAY (International Performing Arts for Youth) in Cleveland (VS) de Victor Award voor de beste jeugdtheatervoorstelling gewonnen. Het is een prijs die wordt toegekend door jeugdtheaterprogrammeurs, -gezelschappen en agenten. Maar ook de andere Nederlandse voorstellingen vielen in de prijzen: 'Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt' van regisseur Jetse Batelaan bij Theatergroep Max en 'Vuurtoren wacht' van Gienke Deuten bij produktieKERN eindigden op de tweede en derde plaats, aldus het TIN. Genomineerden uit Denemarken, Mexico, Frankrijk, België, Kenia, Verenigde Staten en Canada hadden dus het nakijken. (ANP, 16/1/07)

  • Provincie Zuid-Holland overweegt de subsidie voor de Delftse jeugdtheatergroep Max te schrappen. Het gaat om drie ton paar jaar, 60 procent van het budget. Zakelijk leider Annemarie Kalkman bevestigt dit, maar laat verder niks los. (Volkskrant, 30/8/03)

    meer over: subsidiekorting


  • Regisseuse Floor Huygen wordt de opvolger van Matthijs Rümke en zal zijn taak als artistiek leider van Artemis in 2005 overnemen. Huygen, 20 jaar geleden als actrice begonnen, heeft al enkele jeugdtheatervoorstellingen geregisseerd, onder meer bij Theatergroep Maccus en Blauw Vier. Ze heeft meer ervaring met volwassenentheater en theater op locatie. De laatste jaren deed zij regies bij ZT/Hollandia, Het Vervolg en het Huis van Bourgondië. (ANP, 29/8/03)

    meer over: Matthijs Rümke


  • Per 1 januari heeft Jos van Kan afscheid genomen als artistiek leider van de Delftse jeugdtheatergroep Maccus. Hij ziet nog even om in wrok: "We leven nu in een bijzonder complexe tijd waar het vaak ontbreekt aan een, toegankelijke, diepgang. Ik beweer niet dat het vroeger beter was, maar ben er wel van overtuigd dat het paradijs van de toekomst niet alleen uit dit heden kan worden geboren." Ook over jeugdtheater maakt hij zich zorgen. Uit de budgetten voor de gezelschappen blijkt dat het genre nog steeds niet serieus wordt genomen. "Door de educatie-methode heeft het jeugdtheater zich in een hele vreemde hoek laten zetten.. Voorbereiding en reflectie zijn soms nodig, nu is het een must geworden. Ik zou willen dat jeugdtheater weer kunst mag zijn die op zichzelf staat."
    Van Kan wordt opgevolgd door Moniek Merkx, die Maccus een nieuw gezicht en wellicht ook een nieuwe naam gaat geven. Jos van Kan gaat opera's en muziektheater maken en veel in Duitsland werken. (Volkskrant, 4/1/03)
    zie ook: www.maccus.nl

    meer over: cultuureducatie


  • Tijdens het succesvolle Tweetakt Festival in Utrecht is de winnaar bekend gemaakt van de 1000 Watt Prijs. 'Ola Pola Potloodgat' van Bronks en Pascale Platel wint de 25.000 euro voor de meest indrukwekkende jeugdtheatervoorstelling van het jaar 2001 in Nederland en Vlaanderen. Daarnaast werd het 1000 Watt Lichtpunt uitgereikt aan Sanne Vogel voor haar voorstelling 'Feestbeest'. (VNG, 17/6/02)


  • Het nieuwe jeugdtheatergezelschap van Nijmegen heet Kwatta. Kwatta komt in de plaast van het opgeheven Teneeter en Josee Hussaarts wordt artistiek leider. Zij werd gekozen uit dertig kandidaten. Hussaarts werkt nu in Amsterdam bij een eigen productiebureau als regisseur en toneelschrijfster. Daarnaast schrijft ze kinderboeken en scenario's voor jeugdtelevisie. De eerste voorstelling van Kwatta heet 'Sjalotje of de Grote Show van Klein Verdriet' en gaat dit najaar in première. (VNG, 24/5/02)

    meer over: Nijmegen


  • Tweetakt, het kunstenfestival voor jeugd en jongeren, verhuist van Den Bosch naar Utrecht. Het festival zal nu dit jaar plaatsvinden van 12 tot en met 16 juni in Utrecht. Matthijs Rümke, de artistiek leider van jeugdtheater Artemis, neemt de artistieke leiding van het festival op zich. Hij doet dat samen met Ine te Rietstap.
    Het Tweetakt Kunstenfestival, dat afwisselend in België (Antwerpen) en Nederland wordt gehouden, zou van 14 tot en met 20 april 2002 plaatsvinden in Den Bosch. Eind oktober 2001 zegde Den Bosch eenzijdig de samenwerking op met het Utrechtse bureau Storm omdat de organisatie niet voldoende was ingebed in Den Bosch. Bovendien was er ontevredenheid over de aanstelling van Ine te Rietstap uit Utrecht als artistiek leider; die beslissing was niet afgestemd met de partnersteden. De gemeente Den Bosch heeft geprobeerd een eigen organiserend team op te zetten, maar die poging mislukte. Antwerpen blijft betrokken als partner voor Tweetakt. (Theater.nl, 3/1/02)

  • Donderdagochtend 27 september is Hans Snoek, oprichtster van het Scapino Ballet, na een kort ziekbed overleden in haar woning in Amsterdam. Zij is 90 jaar geworden. Het Scapino Ballet, dat Snoek in 1945 samen met Nicolaas Wijberg en Hans van Norden oprichtte, was de eerste jeugdballetgroep ter wereld. Zes jaar later kwam daaruit de Scapino Balletschool voort, waarvan zij jaren leider en artistiek leider bleef. Een ander wapenfeit van de met regisseur Erik de Vries getrouwde balletlerares was de oprichting van jeugdtheater De Krakeling, voortvloeiend uit de Stichting Jeugdtheater Amsterdam die zij in 1971 oprichtte. Verder richtte ze ook de IVKO-school op en de stichting Operatie Onmisbare Kunst. Snoek was er het levende bewijs van dat hoge leeftijd en experimenteren elkaar niet noodzakelijk uitsluiten. Op 87-jarige leeftijd danste zij nog een hoofdrol in een productie van de Israëlische choreograaf Itzik Galili. Twee jaar later dook zij ineens op in de opera 'Maria de Buenos Aires'. Ze voedde een heel kunstpubliek op in Nederland. Met het Scapino Ballet bracht Snoek ballet en scholieren bij elkaar. Snoek kreeg voor haar werk verschillende onderscheidingen. Zo ontving ze in 1990 de zilveren eremedaille van de stad Amsterdam en was haar naam tot dit jaar verbonden aan de prijs voor de beste jeugdtheatervoorstelling van het seizoen. (AD, 28/9/01)

  • De VKV-Prijs 2000 gaat naar theatermaker Frank Groothof (53). Hij krijgt de tweejaarlijkse prijs van 5000 gulden voor zijn theaterwerk met kinderen en jongeren. Volgens de jury slaagt Groothof er met zijn muziektheater in deze groepen sterk aan te spreken. De VKV-prijs wordt uitgeloofd door de Vereniging van Centra voor de Kunsten (VKV) en is onder meer bestemd voor personen of instellingen die op opvallende wijze bepaalde groepen in de samenleving in contact brengen met kunst en cultuur. In 1998 ging de VKV-prijs naar jeugdtheatermaker Ad de Bont. (ANP, 5/2/01)


  • Loes Luca heeft sinds vrijdagavond haar eigen foyer. Tijdens de heropening van het Hofpleintheater in Rotterdam werd in het gebouw het Loes Luca-plein onthuld. Als dank voor haar inzet bij het weer in orde maken van het vorig jaar door brand verwoeste theatergebouw, geeft het jeugdtheater de actrice "haar eigen plekje". Anderhalf jaar geleden hield een hevige brand huis in het theater. Van het gebouw bleef maar weinig over. Het gezelschap vond met hulp van de gemeente tijdelijk onderdak in een partycentrum elders in de stad.
    Volwassen acteurs en muzikanten zoals Loes Luca en Harry Jekkers hielpen het jeugdtheatergezelschap met de recette van een aantal van hun optredens. Daarmee konden nieuwe kostuums en decors worden gemaakt. Loes Luca heeft het Hofpleintheater volgens een medewerker de afgelopen maanden wel erg hard geholpen en daarom heeft zij nu haar eigen foyer. In de ruimte hangen allerlei attributen die naar haar verwijzen. De komende maanden worden in het theater verschillende stukken opgevoerd waaronder 'Peter Pan', 'Hans en Grietje' en 'Don Quichot'. (ANP, 25/11/00)

  • Rinus Knobel, artistiek leider van Teneeter, moet vertrekken om eventuele rijkssubsidie voor het gezelschap niet in de weg te staan. De Raad voor Cultuur stelde in zijn advies dit voorjaar dat de subsidie aan Teneeter geschrapt moest worden, omdat de jeugdtheatergroep niet vernieuwend meer zou zijn. Na uitgebreide gesprekken hebben rijk, provincie en gemeente nu een overlevingsplan opgesteld. Teneeter krijgt twee jaar de kans zich alsnog te bewijzen en wordt hierbij gefinancierd door de gemeente en de provincie. Wanneer na die twee jaar de beoordeling positief uitvalt, krijgt Teneeter weer volledige rijkssubsidie. Is het oordeel negatief dan houdt de subsidie definitief op. Voorwaarde voor een kwaliteitsverbetering vinden de subsidiegevers het opstappen van Rinus Knobel. Het bestuur van het gezelschap legt zich hierbij neer. Knobel heeft 24 jaar bij Teneeter gewerkt. (Volkskrant, 26/10/00)

  • Cees Debets, de zakelijkleider van toneelgroep Stella Den Haag, zal per 1 januari zijn functie neerleggen. Patrick Marcus, afkomstig van Atelier Sjoerd Didden in Rotterdam zal de nieuwe zakelijk leider worden. Debets gaat zich storten op het Crossing Border festival. (ANP, 18/10/00)

    meer over: Den Haag


  • Het Gelderse provinciebestuur wil de komende jaren jaarlijks ruim vijf miljoen gulden extra uittrekken voor cultuur, bovenop de 20 miljoen die Gedeputeerde Staten nu op de begroting heeft staan. Uit de gisteren gepresenteerde conceptnota voor het cultuurbeleid 2001-2004 blijkt dat Gedeputeerde Staten van plan zijn hun subsidie aan het Nijmeegse jeugdtheatergezelschap Teneeter en de Arnhemse productiewerkplaats InDependance voort te zetten. Dit in tegenstelling tot staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur die de rijkssubsidie aan beide instellingen wil beëindigen. (De Gelderlander, 25/8/00)

  • Frank Groothof heeft een Edison gekregen voor zijn bewerking van Monteverdi's 'De thuiskomst van Odysseus'. Op dit moment speelt hij de kinderopera 'Don Carlos ende Uilenspiegel' naar Verdi's 'Don Carlos'. (TM, 0/5/00)


  • Met ingang van de nieuwe Cultuurnotaperiode wil het Theaterfestival jeugdtheater bij de jaarlijkse selectie betrekken. Er komt een aparte vakjury die uit het aanbod van zo'n 250 voorstellingen er vijf tot acht moet kiezen. Voor het festival in 2001 gaat de jury vanaf mei dit jaar aan het werk. De voorstellingen zijn in eerste instantie alleen te zien in Amsterdam, later wellicht ook in Utrecht, Groningen en Munster. (Volkskrant, 24/2/00 & NRC, 24/2/00)

  • In Utrecht is in een pand aan de Biltstraat De Berenkuil geopend. De Berenkuil is een nieuw productiehuis voor jeugdtheater, maar reeds gevestigde jeugdtheatergroepen zoals Toneelschap B&D gebruiken de repetitieruimten. Daarnaast is er kantoorruimte voor Dansend Hart, 't Barre Land, Het Filiaal, Buffo Theatermakers, Saga Jeugdtheater, Passe Partout en Crossroad. (TM, 2/1/00)


  • Jeugdtheater Hofplein heeft een nieuw onderkomen: het voormalige zalencentrum Monte Carlo aan de Westzeedijk in Rotterdam. Daar wordt inmiddels hard gewerkt aan de kerstproduktie 'Alice in Wonderland'. Het duurt nog minstens een jaar voordat het uitgebrande Hofpleintheater is gerestaureerd. (AD, 2/10/99)

    meer over: Rotterdam


  • In het Hans-Otto-Theater in Potsdam is 'Geheimnisse im Märchenwald' in première gegaan. Het gaat om de Duitse vertaling van 'Soms verdwaal ik in een draak' van Pauline Mol, die het stuk weer baseerde op sprookje van Grimm. (Volkskrant, 29/9/99)


  • Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam is door brand zwaar beschadigd. De foyer en een gedeelte van het podium brandden uit, de zaal is zwartgeblakerd en het hele gebouw heeft rook- en waterschade. Hoewel de schade verzekerd is, is het nog maar de vraag of het theater op tijd open is voor de traditionele kerstvoorstelling van de jeugdtheaterschool. Uitwijken naar een andere lokatie is ook zeer moeilijk, omdat alle theaters in Rotterdam al lang van te voren zijn volgeboekt. (AD, 22/7/99)

    meer over: ongelukken, Rotterdam


  • Jeugdtheatergezelschap Terra speelt in Amerika en Canada de voorstellingen 'Koninginnesoep' (vertaald als 'Princess' soup'), 'Zwanendans' en 'Gat in de lucht'. De voorstellingen spelen op festivals in New York, Vancouver, Pittsburg en Calgary. (Theatermaker, 20/6/99)

  • Ook in Amerika zijn honden hip! De familievoorstelling van het RO Theater, 'Hondje', zal volgend jaar twee weken te zien zijn op Broadway. De productie wordt in het engels onder de titel 'Doggy Show' opgevoerd in het New Victory theater, dat zich specialiseert in hoogwaardig jeugdtheater. In Nederland trok de voorstelling van Rieks Swarte en Mark Rietman in drie maanden 30.000 bezoekers. (AD, 18/6/99)

  • Kindercircus Elleboog krijgt een dependance in Amsterdam Zuidoost. Elleboog heeft 1,8 miljoen gulden Europese subsidie ontvangen. Volgend jaar al wordt er een tijdelijk onderkomen geopend, en twee tot drie jaar later volgt de definitieve huisvesting bij de Amsterdamse Poort. Directeur Heesakkers verwacht dat Elleboog in de Bijlmer vele honderden kinderen per week zal trekken. Op de Passeerdersgracht in Amsterdam Centrum doen al 700 deelnemers per week mee. Het gebouw wordt te klein. Onderzocht wordt of Elleboog naar een gebouw op het Westergasterrein zou kunnen verhuizen. (Parool, 28/5/99)


  • Duitse en Nederlandse kinderen schelden elkaar nog steeds uit voor 'kaaskoppen' respectievelijk 'rotmoffen'. Dit bleek tijdens toneellessen op scholen. Daarom zal het Duitse jeugdtheatergezelschap Mini-Art op 2 juni een gedeeltelijk Duitstalige voorstelling geven in Nijmegen onder de titel 'Hinter der Grenze liegt ein anderes Land'. (AD, 18/5/99)


  • Marc Verstappen stopt als artistiek directeur van Tweetakt, voorheen Kunstjr. Hij wordt opgevolgd door Pietjan Dusee, nu al adviseur van de artistieke programmering en artistiek directeur van het Productiehuis Brabant. (Theatermaker, 10/5/99)


  • De Theaterprijs van het Prins Bernhardfonds is dit jaar gewonnen door Liesbeth Colthof. Coltof (1954) is artistiek leidster van het jeugdtheatergezelschap Huis aan de Amstel en ontvangt de prijs van 100.000 gulden voor haar gehele oeuvre. Volgens de jury is het onder andere aan de inspanningen van Coltof te danken dat het jeugdtheater uit de marge is gehaald en het peil ervan is verhoogd. Colthof werkt op dit moment aan de muziektheaterproductie 'King Arthur', die op 5 juni in het Holland Festival in première gaat. De jury voor deze prijs, die eens in de twee jaar wordt uitgereikt bestond onder andere uit Theu Boermans (die de prijs won in 1993), Ben Hurkmans en Joyce Roodnat. De prijs wordt op 18 of 28 oktober in de Nieuwe Kerk in Amsterdam uitgereikt door Prins Bernhard. (Parool & Volkskrant, 6/5/99)

  • Voor de voorstelling 'Stellaluna' heeft de amerikaanse doventolk Billy Seago binnen een paar weken de Nederlandse (gebaren)taal moeten leren. De tolk is totaal in het stuk geïntegreerd en dat blijkt een succes hoewel dat aan het applaus niet af te horen is; dove kinderen klappen niet maar wapperen met hun handen. (Telegraaf, 25/3/99)


  • Twaalf jeugdtheatergezelschappen krijgen bijna een miljoen gulden meer om hun voorstellingen beter bereikbaar te maken voor scholen. Dit is mogelijk door een extra budget voor cultuur dat staatssecretaris Van der Ploeg uittrekt voor 1999. Andere gelukkigen zijn onder andere jonge kunstenaars en vernieuwende kunstvormen, behoud en onderhoud van kunstwerken en jonge filmmakers. (AD, 10/3/99)

    meer over: cultuureducatie


  • Het is armoe troef in jeugdtheaterland. Dat valt te concluderen uit het het rapport 'Het jeugdtheater van de toekomst', de weerslag van een serie interviews met artistiek leiders door Hans van Maanen. De subsidies voor jeugdtheater zijn sinds 1993 gelijk gebleven. Met klem vragen de dertien gesubsidieerde jeugdtheatergezelschappen om meer geld in het volgende kunstenplan. 15 procent van de toneelsubsidie is op dit moment bestemd voor jeugdtheater, terwijl 35 procent van alle voorstellingen uit jeugdtheater bestaat. Een klein theatergezelschap voor volwassenen krijgt twee maal zoveel subsidie als een vergelijkbare groep voor kinderen, terwijl het bezoekersaantal gelijk is. (NRC, 9/3/99)

    meer over: subsidies


  • Jeugdtheatergezelschappen Maccus en Huis aan de Amstel verzorgen op 5 juni de openingsvoorstelling van het Holland Festival. Ze spelen dan de opera 'King Arthur' van Henry Purcell, uitgevoerd door het Combattimento Consort Amsterdam. Naast deze familievoorstelling heeft artistiek leider Ivo van Hove nog een aantal andere voorstellingen op 5 juni gepland. (Parool, 16/2/99)


  • Op nieuwjaarsdag is theatermaker Cas Baas overleden. Baas was in 1950 mede-oprichter van Puck, de eerste jeugdtheatergroep van Nederland, maar speelde al daarvoor bij Toneelgroep Studio van Albert van Dalsum. In de jaren '60 en '70 ging hij meer regisseren en richtte hij in Antwerpen het Groot Limburgs Toneel op, waarmee hij zich meer op het arbeiderspubliek richtte. Vanaf het eind van de jaren '70 trad hij minder in de openbaarheid. Zijn laatste toneelrol was in Sofokles' 'Oidipous' bij het Ro Theater in 1995. Cas Baas werd 80 jaar. (AD en Volkskrant, 7/1/99)

    meer over: overleden


  • De Duitse Kindertheaterprijs 1998 is gewonnen door Ad de Bont voor zijn voorstelling 'De dochter van de boevenkoning'. (Theatermaker, 2/12/98)


  • Jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam bestaat 20 jaar. Het jubileum wordt gevierd met de voorstelling 'De Aftrap', gespeeld door kinderen tussen de negen en veertien jaar, over voetbal. (Parool, 14/10/98)

    meer over: De Krakeling, voetbal


  • In het Trusttheater zijn zondag niet alleen de acteursprijzen uitgereikt, maar ook nog twee andere prijzen. In het door Hanneke Groenteman "op onderhoudende wijze" gepresenteerde programma werd de Erik-Vos-prijs, 10.000 gulden voor een veelbelovende jonge theatermaker, toegekend aan Daniëlle Wagenaar en tenslotte ging de Hans Snoekprijs voor de beste jeugdtheatervoorstelling van het seizoen naar 'Bizon & Zoon' van Theater Artemis.
    Luk Perceval, die de Prosceniumprijs kreeg, noemde die prijs "een steun in de rug nu 'Ten Oorlog' werkelijkheid is geworden". Perceval's gezelschap Het Toneelhuis is aangeklaagd door het Vlaams Blok vanwege het vermeend onzedelijke karakter van de voorstelling 'Liefhebber'. (NRC, 28/9/98)

    meer over: censuur, Luk Perceval


  • Op het Festival in Zürich heeft Huis aan de Amstel de ZBK-Stimuleringsprijs gewonnen voor de voorstelling 'Bijna was ik goed' geregisseerd door Liesbeth Colthof. De prijs ter waarde van 20.000 gulden wordt jaarlijks door een internationale juy uitgereikt aan een vernieuwende theater- of dansgroep. (Parool, 15/9/98)

  • De acteur Ben Minoli is op 81-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Minoli werkte tussen 1942 en '62 bij verschillende ambulante gezelschappen, maar is vooral bekend voor zijn jeugdtheater. Het stuk 'Pierrot valt van de maan', dat hij schreef voor Puck is zijn bekendste prestatie; het werd ook in het buitenland veel gespeeld. (Volkskrant, 31/8/98)


  • Pauline Mol neemt afscheid als artistiek leider bij Artemis met 'De wereld is veel groter dan ze zeggen', een maaltijd annex voorstelling. (NRC, 9/7/98)


  • Matthijs Rümke regisseert de voorstelling 'De Vliegende Hollander' in het openluchttheater in het Amsterdamse Bos. Eerder regisseerde hij de opening van de Amsterdam ArenA, Fly Away van Arjen Ederveen en Kunst van Teneeter. De freelance regisseur volgt volgend seizoen Pauline Mol op als artistiek leider van jeugdtheatergezelschap Artemis in Den Bosch. (Volkskrant, 9/7/98)

  • De VKV-prijs van de Vereniging voor Kunstzinnige Vorming is gewonnen door Ad de Bont. Hij krijgt de prijs ter waarde van f 5000,- vanwege zijn bijdrage aan de huidige bloei van het jeugdtheater in Nederland. (Theatermaker, 1/6/98)


  • Huis a/d Amstel speelt 'Thuis' op locatie. De voorstelling speelt zich af in vijf woningen in de flat Koningshoef in Amsterdamse Bijlmermeer. De toeschouwers wandelen van woning tot woning en delen en passant in het wel en wee van de fictieve bewoners. De voorstelling speelt van 16 mei tot 6 juni. (Trouw, 9/5/98)

    meer over: Bijlmer


  • Ad de Bont van jeugdtheatergezelschap Wederzijds heeft de VKV-prijs gekregen. Deze prijs van de Vereniging voor Kunstzinnige Vorming is 5.000 gulden. (AD, 17/4/98)


praat mee

schrijf een mini