oude meuk

Onderwerp

Scapino (5 nieuwsberichten)

 • In zijn woonplaats Laren is beeldend kunstenaar en decorontwerper Nicolaas Wijnberg overleden. Wijnberg werd opgeleid als lithograaf en werkte voor onder andere voor een reclamebureau voordat hij met Hans Snoek het Scapino Ballet oprichtte, de eerste jeugdballetgroep ter wereld. Naast zijn vrije werk, werkte hij veel in het theater voor regisseurs en choreografen als Abraham van der Vies, Pjotr Sjarov, Ton Lutz en Hans van Manen. Daarnaast was Wijnberg de eerste hoogleraar aan de door hem opgerichte faculteit scenografie van de Jan van Eyck Academie te Maastricht. Wijnberg kreeg in 2000 de oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten. Nicolaas Wijberg is 87 jaar geworden. (Redactie, 13/6/06)

  meer over: decor, overleden


 • Donderdagochtend 27 september is Hans Snoek, oprichtster van het Scapino Ballet, na een kort ziekbed overleden in haar woning in Amsterdam. Zij is 90 jaar geworden. Het Scapino Ballet, dat Snoek in 1945 samen met Nicolaas Wijberg en Hans van Norden oprichtte, was de eerste jeugdballetgroep ter wereld. Zes jaar later kwam daaruit de Scapino Balletschool voort, waarvan zij jaren leider en artistiek leider bleef. Een ander wapenfeit van de met regisseur Erik de Vries getrouwde balletlerares was de oprichting van jeugdtheater De Krakeling, voortvloeiend uit de Stichting Jeugdtheater Amsterdam die zij in 1971 oprichtte. Verder richtte ze ook de IVKO-school op en de stichting Operatie Onmisbare Kunst. Snoek was er het levende bewijs van dat hoge leeftijd en experimenteren elkaar niet noodzakelijk uitsluiten. Op 87-jarige leeftijd danste zij nog een hoofdrol in een productie van de Israëlische choreograaf Itzik Galili. Twee jaar later dook zij ineens op in de opera 'Maria de Buenos Aires'. Ze voedde een heel kunstpubliek op in Nederland. Met het Scapino Ballet bracht Snoek ballet en scholieren bij elkaar. Snoek kreeg voor haar werk verschillende onderscheidingen. Zo ontving ze in 1990 de zilveren eremedaille van de stad Amsterdam en was haar naam tot dit jaar verbonden aan de prijs voor de beste jeugdtheatervoorstelling van het seizoen. (AD, 28/9/01)

 • Het begint allemaal aardig uit de hand te lopen met de theaterprogramering op Lowlands. Het begon ooit in één tent maar nu is er op maar liefst op vijf podia theater te beleven, naast het straattheater. Cabaret in de Foxtrot is al een paar jaar zo populair dat bij opening van het festivalterrein mensen naar de tent moeten rennen om daarna in de rij verdrukt te worden. Veel Lowlanders hebben het opgegeven en beschouwen toegang tot de tent als onmogelijk. De Juliet, de hoge-kunst-theater-tent, was lang een goed bewaard geheim, maar ook hier is een half uur in de rij staan nu normaal. Vooral dans-voorstellingen zijn waanzinnig populair; ronduit hysterisch waren de taferelen bij de voorstelling 'Plot' van Scapino. De security schatte dat er zo'n 600 man de tent niet in kwamen. De festivalprogrammering had overigens deze voorstelling ook in de Golf geprogrameerd, op het zelfde podium waar grote acts als De Heideroosjes, Ash en Zita Swoon speelden. Het was weer vol. Nieuw was dit jaar Kilo, een klein podium voor straattheater. (VNG, 26/8/01)

  meer over: Lowlands


 • Het Lowlands festival heeft dit jaar opnieuw een speciale theaterprogrammering. In de Juliet-tent zijn onder meer 'Liefhebber' van TGA, 'Rosary' van Scapino, 'Wiseguys' van het Muztheater en 'Big Boy' van Carina Molier te zien. Daarnaast heeft het festival een scoop. De voorstelling 'Het Sensorium' van choreografe Sanne van der Put beleeft een speciaal voorpremière in Juliet. Het festival is op 25, 26 en 27 augustus in Dronten. (VNG, 27/6/00)

  meer over: Lowlands


 • In Schiedam is het nieuwe Theater aan de Schie geopend met een voorstelling van het Scapino Ballet. "Het gebouw lijkt de droom van elke houtworm, want het bestaat voornamelijk uit hout." (Telegraaf, 14/9/98)

  meer over: nieuwbouw


praat mee

schrijf een mini