oude meuk

Onderwerp

Lowlands (9 nieuwsberichten)

 • Lowlands verhuist een week, naar het laatste weekeinde van augustus. Volgens Mojo omdat het festival dan niet meer hoeft te concurreren met rijkere organisaties zoals van Leeds en Pukkelpop voor wat betreft de popbandjes. Lowlands valt dan ook niet meer samen met de Uitmarkt in Amsterdam, hetgeen de theaterprogrammering waarschijnlijk ten goede zal komen. (ANP, 17/10/02)

  meer over: Uitmarkt


 • De kaartjes zijn natuurlijk al lang uitverkocht, maar dit jaar is het aanbod op Lowlands wel extra puik. Eerder stonden nog wat verdwaalde Parade-achtige voorstellingen in theatertent Juliet, dit jaar is het echter de beurt aan het neusje van de Nederlandse gesubsidieerde zalm om zich verstaanbaar te maken boven het popgeweld. The line-up: 'A well fucked up play' van Alex d'Electrique en Theater aan het Spui, 'Zwanenmeer' van Zuidelijk Toneel Hollandia, '40.000 Sublime and Beautiful Thoughts' van Dood Paard, 'Oeboe' van het Noord Nederlands Toneel, 'Wat zegt die klok' van het Ro Theater, 'Phaedra's Love' van de Theatercompagnie en 'Carmen' van Toneelgroep Amsterdam. Verder natuurlijk ook nog veel meer dans, straattheater en cabaret. Anders dan andere jaren mogen na negen uur 's avonds cabaretters en de stand-up comedians hun kunsten vertonen in de Juliet tent, voorheen alleen gebruikt voor toneel en dans. (VNG, 6/8/02)


 • Het begint allemaal aardig uit de hand te lopen met de theaterprogramering op Lowlands. Het begon ooit in één tent maar nu is er op maar liefst op vijf podia theater te beleven, naast het straattheater. Cabaret in de Foxtrot is al een paar jaar zo populair dat bij opening van het festivalterrein mensen naar de tent moeten rennen om daarna in de rij verdrukt te worden. Veel Lowlanders hebben het opgegeven en beschouwen toegang tot de tent als onmogelijk. De Juliet, de hoge-kunst-theater-tent, was lang een goed bewaard geheim, maar ook hier is een half uur in de rij staan nu normaal. Vooral dans-voorstellingen zijn waanzinnig populair; ronduit hysterisch waren de taferelen bij de voorstelling 'Plot' van Scapino. De security schatte dat er zo'n 600 man de tent niet in kwamen. De festivalprogrammering had overigens deze voorstelling ook in de Golf geprogrameerd, op het zelfde podium waar grote acts als De Heideroosjes, Ash en Zita Swoon speelden. Het was weer vol. Nieuw was dit jaar Kilo, een klein podium voor straattheater. (VNG, 26/8/01)

  meer over: Scapino


 • De Rotterdamse Schouwburg wil de jongeren bereiken. Behalve met een kortingsregeling houdt directeur Jan Zoet ook in de programmering sterk rekening met "het publiek van de toekomst". "Jongeren willen op een bijna fysieke manier geraakt worden. Dat zie je aan hoe het amusement zich ontwikkelt. Paintball. bungeejumpen, survivaltochten en force feedback-joysticks. Ik houd vol dat theater dat ook kan bieden." Zoet denkt dat de 24-urige voorstelling 'Who can sing a song to unfrighten me' van Forced Entertainment de jongeren zeker zal aanspreken. Afgelopen zomer zag hij op Lowlands hoe enthousiast het publiek reageerde op de dansvoorstelling 'Twools' van Scapino. Gelukkig doet de Schouwburg volgend jaar een multi-project met deze groep: "Dansers op de trap, DJ's in de zaal, kunstenaars op de bühne en een tekst van Büchners 'Woyczeck' in de foyer." (AD, 31/8/00)

 • De Theatertent Juliet op Lowlands is opnieuw een enorm succes geworden. Hoewel de tent groter was dan vorig jaar (750 stoelen in plaats van 450) waren tijdens veel voorstellingen alle plaatsen bezet. Met name de dansvoorstellingen hebben groot succes, maar ook 'Liefhebber' van Toneelgroep Amsterdam en 'Wiseguys' van het Muztheater mogen zich in een grote belangstelling verheugen. Niet erg goed bezocht maar wel heel speciaal is het optreden van Els Inc die na de voorstelling 'De hoer en de moordenaar' glaasjes wodka uitdeelt en liederen speelt. Juliet is daarmee de enige plek op het festivalterrein waar sterke drank te krijgen is.
  Organisator Hans Poot is tevreden. Poot is in het dagelijks leven theaterprogrammeur bij Mojo. Vanaf 1995 programmeert hij daarnaast cabaret, stand-up comedy en literatuur-optredens op Lowlands. Sinds vorig jaar is hij samen met VSCD-voorzitter Pim van Klink verantwoordelijk voor de theatertent. De theatergroepen zijn over het algemeen erg enthousiast. Poot: "Theatermakers krijgen hier de rock 'n roll-behandeling. Met een koelkast met bier in de kleedkamer en zo. Dat vinden ze geweldig." Poot is nog een beetje aan het experimenteren met de programmering. Hij wil perse niet dat theatergroepen hun voorstelling gaan aanpassen aan het festivalpubliek. "De jongeren moeten een indruk kunnen krijgen van wat er gebeurt in Nederlandse theaters." Wel streeft Poot ernaar om jonge mensen op het podium te zetten.
  De jongeren in de theatertent nemen ook nog wat mee naar huis: iedere bezoeker krijgt een boekje met een bon voor één gratis kaartje te besteden in een van 50 meewerkende theaters in het hele land. Vorig jaar ging dat nog met polsbandjes, maar dat was een snel opgezette actie die als nadeel had dat achteraf de effectiviteit niet gemeten kon worden. De gratis kaartjes worden overigens betaald door de stichting CJP. Voor de programmering krijgt Mojo een projectsubsidie van drie ton van het ministerie van OC&W. De Raad voor Cultuur vond structurele subsidiëring dan weer niet nodig (VNG & Volkskrant, 27/8/00)


 • Aan de theaterprogrammering zal het waarschijnlijk niet liggen, maar er zijn valse kaartjes voor Lowlands in omloop. Er is een speciaal "test-telefoonnummer", waar je je kaartje op echtheid kan controleren: [telefoonnummer verwijderd wegens verouderd]. Mensen die een vals kaartje hebben krijgen overigens geen geld terug en komen er ook niet in. (NRC, 21/8/00)


 • Het Lowlands festival heeft dit jaar opnieuw een speciale theaterprogrammering. In de Juliet-tent zijn onder meer 'Liefhebber' van TGA, 'Rosary' van Scapino, 'Wiseguys' van het Muztheater en 'Big Boy' van Carina Molier te zien. Daarnaast heeft het festival een scoop. De voorstelling 'Het Sensorium' van choreografe Sanne van der Put beleeft een speciaal voorpremière in Juliet. Het festival is op 25, 26 en 27 augustus in Dronten. (VNG, 27/6/00)

  meer over: Scapino


 • Rick en Mojo Concerts stellen ieder 300.000 gulden extra ter beschikking aan Lowlands. Hiervoor komt op het popfestival opnieuw een podium voor theater, dans, literatuur en beeldende kunst. Vorig jaar was dat podium, de tent Juliet, een groot succes. (AD, 31/3/00)


 • De theatertent Juliet op Lowlands is een enorm succes geworden. Al jaren is er op het popfestival een programmering van straattheater en cabaret, maar dit jaar was er met steun van OC&W een speciale theatertent, die een van de best bezochte tenten van het festival was. Er waren optredens van o.a. Scapino Ballet ('Le sacre du printemps'), Ro Theater ('Kater', hun jongerenvoorstelling), Hollandia ('Ongebluste Kalk'), 't Barre Land ('Nappie') en het Ricotti orkest dat Kara-opera presenteerde: meezingen met bekende operamelodieën. Bezoekers van deze tent kregen een apart armbandje dat later dit seizoen recht geeft op een gratis kaartje voor een reguliere theatervoorstelling (zoals 'De verlossing'). (AD & VNG, 30/8/99)


praat mee

schrijf een mini