oude meuk

Onderwerp

Zwitserland (3 nieuwsberichten)

  • De Duitse theaterregisseur Christoph Schlingensief wil in het Zwitserse Zürich een uitvoering van Hamlet brengen met neonazi's als acteurs. De repetities van het stuk zijn inmiddels begonnen. De première is op 10 mei. Schlingensief staat bekend om zijn provocerende acties. Hij veroorzaakte vorige zomer veel ophef toen hij in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen een versie van Big Brother met twaalf asielzoekers organiseerde. Die woonden een week lang in een container. Elke dag werden twee asielzoekers weggestemd en meteen het land uitgezet.
    In de Hamlet-uitvoering van de omstreden Duitse regisseur spelen Zwitserse en Duitse skinheads bijrollen. Volgens Schlingenschief spelen de neonazi's theater op het podium, "zoals ze dat ook in het dagelijkse leven doen." Schlingenschief zegt naar Zwitserland te zijn gekomen, "om de orde en perfectie die hier heersen te doorbreken". Hij ziet zijn stuk als 'vergif' en hoopt dat de reacties als een soort 'tegengif' zullen werken. (ANP, 5/5/01)

    meer over: Shakespeare


  • In Zwitserland zijn bij Lausanne de resten ontdekt van een Romeins theater uit de derde eeuw na Christus. Het theater bevindt zich gedeeltelijk onder een straat en is onbereikbaar. Het is het vierde theater van deze soort dat in Zwitserland gevonden is. (Volkskrant, 16/1/99)


  • Op het Festival in Zürich heeft Huis aan de Amstel de ZBK-Stimuleringsprijs gewonnen voor de voorstelling 'Bijna was ik goed' geregisseerd door Liesbeth Colthof. De prijs ter waarde van 20.000 gulden wordt jaarlijks door een internationale juy uitgereikt aan een vernieuwende theater- of dansgroep. (Parool, 15/9/98)

praat mee

schrijf een mini