oude meuk

Onderwerp

Shakespeare (32 nieuwsberichten)

 • De voorstelling 'As you like it' van het Shakespearetheater Diever in Stratford-upon-Avon is niet doorgegaan, vanwege een plotseling sterfgeval in de familie van een van de hoofdrolspelers. De Drentse spelers zouden dit weekend twee maal spelen in de tuin van het huis waar Susanna, de oudste dochter van de Belangrijkste Brit van het vorige Millennium, ooit woonde. In plaats van de voorstelling werd er een bijeenkomst georganiseerd waar een aantal prominenten uit Stratford-upon-Avon verhalen over Shakespeare vertelde. Volgens regisseur Nieborg wordt geprobeerd in de nabije toekomst een alternatieve datum te vinden om de Drentse versie van het stuk in Engeland op te voeren. (ANP, 17/9/07)


 • Het Shakespeare-gezelschap uit Diever zal eind deze zomer opnieuw in Stratford-upon-Avon spelen, de geboorteplaats van de Belangrijkste Brit van het Vorige Millenium. Het Dieverse gezelschap maakt al sinds 1946 jaarlijks een Shakespeare-voorstelling in het eigen openluchttheater. Dit jaar is dat 'As you like it'. De burgemeester van Stratford zag vorig jaar de marathon-opvoering van 'Henry IV' en nodigde de amateurs uit. Het is de tweede keer dat de club naar Stratford afreist. In 1988 voerde het er 'Midzomernachtsdroom' uit. De voorstellingen in Stratford zijn gewoon in het Nederlands, iedereen kent de stukken toch wel. (ANP, 18/6/07)


 • Amerikaanse soldaten aan het front hoeven zich niet te vervelen, want zij hebben van de stichting War Letter Project vier boeken gekregen. De uitgaven zijn kleine pockets met een slappe kaft, die perfect in de zak van een soldatenpak passen. De vier boeken hebben allen oorlog als onderwerp. "Maar ze verheerlijken de oorlog niet", aldus uitgever Andrew Carroll. Eén van de titels betreft zowaar 'Henry V' van Shakespeare, de Belangrijkste Brit van het Vorige Millennium. Een goedkope titel, want auteursrechten hoeven er niet meer voor worden afgedragen. (Trouw, 22/2/03)

  meer over: auteursrecht


 • Shakespeare in Iran. De voorstelling 'A winter's tale' van de Dundee Repertory Theatre uit Schotland wordt met veel succes gespeeld tijdens het Fajr Festival. Het is de eerste toneeluitvoering in Iran sinds 'Hamlet' in 1977. Wel zijn er enige wijzigingen aangebracht in de voorstelling: mannen en vrouwen omhelzen elkaar niet. (NRC, 25/1/03)

  meer over: Iran


 • Shakespeare is de meest gespeelde auteur in het Nederlandse theater; afgelopen seizoen gingen er 28 stukken in première die van zijn hand waren. In het seizoen '93-'94 werden de meeste, namelijk 36 stukken gespeeld. Alleen in het seizoen '91-'92 legde hij het af tegen Samuel Beckett aan wie in dat jaar een festival werd gewijd. "Er zijn geen auteurs die ook maar in de buurt komen van Shakespeare", aldus de onderzoeker Merijn Rengers. Rengers heeft de database van het TIN onderzocht en kwam tot meer weinig verrassende conclusies. Zoals dat het aantal producties van buiten het Nederlands taalgebied sinds 1986 verdubbelde tot vierhonderd. Dat in totaal ongeveer 1500 tot 2000 producties per seizoen in première gaan. En dat de theaterwereld aan 'oktobergekte' lijdt. De herfst is de drukste periode als het gaat om eerste voorstellingen met oktober als topmaand, met vorig seizoen 129 voorstellingen. Juli en augustus scoorden vorig jaar samen slechts 55 premières. Dit alles valt nog eens rustig na te lezen in 'De oktober-gekte en de Van der Ploeg-piek' dat opgenomen is in het Theaterjaarboek van afgelopen seizoen. (ANP, 25/11/02)

 • In HAL 4 in de Utrechtse Jaarbeurs is vanaf 22 mei een wonderlijk samenspel te zien van toneel, circus en muziek. 'Circus Shakespeare' is een coproductie van het Zuidelijk Toneel Hollandia en de Staddschouwburg Utrecht en gaat in première tijdens het Festival aan de Werf. De directe aanleiding is de zestigste verjaardag van de Staddschouwburg. Circusacts zijn geïntegreerd in het toneelstuk 'Timon van Athene', één van de minder bekende teksten van Shakespeare, waarbij alle circusartiesten gekoppeld zijn aan een personage. Het resultaat is een gelaagd stuk, met hedendaagse en Shakespeariaanse connotaties, een belangrijke rol voor muziek (Paul Koek) en voor de belichting (Uri Rapaport). Een orkestbak is speciaal voor deze productie uit de vloer van HAL 4 gehakt. De regisseurs Paul Koek en Jeroen Willems noemen hun werk een beetje utopisch: "je neemt een stuk dat in de prullenbak is gevonden en dat ga je op geheel eigen wijze afmaken." Toch klinkt er ook een serieuze noot: "De utopie, of het failliet daarvan, dat is toch waar het stuk om draait". (Volkskrant, 16/5/01)

 • Bij een familie in Ontario, Canada, is het enige portret gevonden van de Britse schrijver William Shakespeare dat is gemaakt tijdens diens leven. Het zou in 1603 zijn geschilderd toen de schrijver 39 jaar was. De maker zou John Sanders zijn, een speler uit de toneelgroep King's Players waaraan Shakespeare verbonden was. De eigenaar van het schilderij is een verre nazaat van Sanders. In verband met de veiligheid van eigenaar en schilderij worden woonplaats en identiteit geheim gehouden. Het Canadese dagblad The Globe and Mail, dat de primeur van dit schilderij heeft, stelt dat Shakespeare er ondeugend en bijna flirtend uitziet. Hij heeft een zelfgenoegzaam lachje en houdt zijn blauw-groene ogen een beetje neergeslagen. De toneelschrijver en dichter heeft volop roodachtig haar. Geen kale knikker met dunne wenkbrauwen en een stijve plooikraag om de nek zoals hij alom wordt afgebeeld.
  Volgens deskundigen is het schilderij gemaakt in de stijl van begin zeventiende eeuw. Het jaartal 1603 staat in de rechterbovenhoek. Achterop is een label bevestigd waarop onder meer 'Shakspere' staat vermeld, precies zoals Shakespeare zijn naam zelf schreef. Het portret meet 42 bij 33 centimeter en is op massief eikenhout geschilderd met puur pigment en eigeel. De ouderdom van het hout is aan de hand van gevonden jaarringen vastgesteld op meer dan vierhonderd jaar. Het label is met behulp van koolstofdatering geprikt op 1597. Infrarood- en röntgenonderzoek hebben aangetoond dat de verf ook uit die tijd is en dat het hele schilderij in dezelfde periode en in één keer is gemaakt, zonder latere aanpassingen. De enige afbeelding van Shakespeare die tot nu toe enigszins natuurgetrouw wordt genoemd, is van een dodenmasker op zijn grafsteen. Andere bestaande portretten zijn voor het overgrote deel bedenksels en lang na zijn dood gemaakt. De huidige eigenaar denkt erover het schilderij via een veiling te verkopen. (ANP, 11/5/01)


 • De Duitse theaterregisseur Christoph Schlingensief wil in het Zwitserse Zürich een uitvoering van Hamlet brengen met neonazi's als acteurs. De repetities van het stuk zijn inmiddels begonnen. De première is op 10 mei. Schlingensief staat bekend om zijn provocerende acties. Hij veroorzaakte vorige zomer veel ophef toen hij in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen een versie van Big Brother met twaalf asielzoekers organiseerde. Die woonden een week lang in een container. Elke dag werden twee asielzoekers weggestemd en meteen het land uitgezet.
  In de Hamlet-uitvoering van de omstreden Duitse regisseur spelen Zwitserse en Duitse skinheads bijrollen. Volgens Schlingenschief spelen de neonazi's theater op het podium, "zoals ze dat ook in het dagelijkse leven doen." Schlingenschief zegt naar Zwitserland te zijn gekomen, "om de orde en perfectie die hier heersen te doorbreken". Hij ziet zijn stuk als 'vergif' en hoopt dat de reacties als een soort 'tegengif' zullen werken. (ANP, 5/5/01)

  meer over: Zwitserland


 • Er bestaat sinds kort een website voor hardcore Shakespeare-liefhebbers. Voer in deze zoekmachine een woord of zinsnede uit het gehele oeuvre van de Bard in en de betreffende tekst wordt je, samen met een verwijzing naar het juiste toneelstuk, voorgeschoteld. Het adres: www.rhymezone.com/shakespeare. (Volkskrant, 18/4/01)

  meer over: internet


 • Minder hardcore fans van de Bard wonen in de Zuidafrikaanse provincie Gauteng. Daar willen ambtenaren 'Hamlet' van de boekenlijsten van de scholen verwijderen, omdat het "niet optimistisch of verheffend" is. Ook andere boeken, zoals 'July's People' van Nobelprijswinnares Nadine Gordimer, liggen onder vuur. In Gauteng liggen de steden Johannesburg en Pretoria. Overigens kan 'De Koopman van Venetië' wel door de ambtelijke beugel. (ANP, 18/4/01)

  meer over: censuur


 • Liefhebbers van William Shakespeare reizen al twee eeuwen naar een verkeerde boerderij in het dorp Wilmcote waar de moeder van de toneelschrijver, Mary Arden, zou zijn opgegroeid. Uit onderzoek is nu gebleken dat zij niet in Mary Arden's House, maar in de vijftig meter verder gelegen Glebe Farm haar jeugd heeft doorgebracht. Beide boerderijen zijn in bezit van de Shakespare Birthplace Trust. In het huis dat tot dusver als het geboortehuis van Arden werd beschouwd, woonde Adam Palmer, een vriend van de familie Arden. De Trust heeft besloten dat Glebe Farm voortaan als Mary Arden's House door het leven zal gaan. Het huidige Mary Arden's House wordt omgedoopt tot Palmer's Farm. (ANP, 30/11/00)


 • Wat mensen al vijf eeuwen proberen, lukt de computer: uitvinden wie de ware auteur van 'Hendrik VIII' is. Iedereen heeft altijd aangenomen dat dit werk voortkwam uit een samenwerking tussen Shakespeare en John Fletcher - in Shakespeare's tijd een aanstormend talent bij de King's Men Players. De computer ontkent dit. De kunstmatige intelligentie stelt dat de Belangrijkste Brit van het Vorige Millennium het stuk alleen geschreven heeft. Stanley Wells, voorzitter van de Shakespeare Society gaat hier echter niet in mee: "Fletcher staat bekent om het gebruik van 'em in plaats van them, reden om aan te nemen dat hij een rol gespeeld heeft bij de tot standkoming van 'Hendrik VIII'". (Volkskrant, 10/10/00)


 • Het nieuwe ensemble in het oosten onder leiding van Rob Ligthert is voor de productie 'King Lear' op zoek naar 75 figuranten. Ze zullen de ridders spelen van Lear. Wellicht mogen ze ook veel drinken en vrouwen verkrachten zoals de Belangrijkste Brit van het Vorige Millennium in zijn stuk schreef. (De Gelderlander, 11/9/00)

  meer over: audities, Oostpool


 • Jack Nieborg, de nieuwe regisseur van het Openluchttheater in Diever, wil een zo'n breed mogelijk publiek aan trekken: "Ik probeer Shakespeare op Nijntje-niveau te brengen. Dat bedoel ik niet neerbuigend, integendeel. Nijntje is schitterend en geraffineerd in zijn eenvoud. Zo proberen wij ook Shakespeare te brengen. (Metro, 1/9/00)


 • Jack Nieborg, de nieuwe regisseur van het openluchttheater in Diever, is van plan een paar jaar in Diever te blijven. Plannen genoeg; zo staat volgend jaar 'Een Midzomernachtsdroom' op het programma. "De traditie wordt voortgezet, maar ik wil ook nieuwe dingen. Ik wil hier in het bos een orkestbak uitgraven, en daar wil ik mooie muzikanten in zetten, Shakespeare met muziek." Nieborg heeft voorlopig geen interresse in het professionele circuit. "Ik wil grote voorstelingen maken, met heel veel spelers. In het professionele theater wordt dat veel te duur. En bovendien komen er hier in Diever in een paar weken tijd twaalfduizend mensen kijken. Ik vind dat voorlopig genoeg." (Volkskrant, 29/8/00)


 • John Updike heeft een "proloog" geschreven op de 'Hamlet'. In zijn roman 'Gertrude and Claudius' zijn de koningin en de zwager enorm gepassioneerd verliefd op elkaar. De moord op de koning, de vader van Hamlet, is een echte crime passionelle in plaats van een laffe politieke moord. Met deze voorgeschiedenis is de Hamlet in 'Hamlet' een hysterische puber die zijn hele familie in de afgrond stort. Updike heeft zich, in tegenstelling tot de belangrijkste Brit van het Millenium, gebaseerd op historische bronnen. (NRC, 11/8/00)


 • Toen Koen Schyvens acht jaar geleden naar Zundert kwam voor een regie voor het Zunderts Toneel, kon hij niet weten dat hij nu artistiek leider zou zijn van het 'Shakespearement 2000'. Twee jaar geleden is de harde kern van het gezelschap naar de Globe in Londen gegaan om alles op te meten, met het voornemen in Zundert een replica te maken. Nu staat het bouwwerk er en wordt deze zomer bespeeld door professionele en amateur gezelschappen. De uit de hand gelopen droom kost zo'n drie ton, verkregen uit sponsorbijdragen, subsidie en kaartverkoop. Bijna alle Zundertenaren zijn vrijwilliger in de organisatie. Eén van hen regelde bij Mars (ook van de Nuts-repen) zesduizend kilo hazelnotendoppen voor op de vloer. Bij archeologische onderzoekingen waren die gevonden op de vloer van de orginele Globe, in Zundert werken ze als een vochtabsorberende vloerbedekking. Erg handig bij een openlucht evenement in Nederland. (Volkskrant, 25/5/00)

  meer over: decor, sponsoring


 • De Britse acteur John Gielgud is op 96-jarige leeftijd overleden. Met Laurence Olivier en Ralph Richardson domineerde hij decennia lang het Britse klassieke toneel. Hij speelde meer dan 500 keer Hamlet en deed daarnaast talloze andere theaterrollen, naar schatting tachtig film- en televisierollen en een aantal regies. Hij debuteerde in 1921 en bleef tot zijn 88ste aan het toneel verbonden. Tot zijn 92ste speelde hij in films, zoals in 'Prospero's Books' van Peter Greenaway. (Parool, 23/5/00)


 • Na een zes maanden durende en één miljoen gulden kostende renovatie is het geboortehuis van de Belangrijkste Brit van het Vorige Millennium weer geopend. De opening werd verricht door de gerenommeerde Shakespeare-acteurs Judi Dench en Michael Williams. (AD, 28/4/00)

  meer over: verbouwing


 • De Belangrijkste Brit van het vorige Millenium heette Michelangelo Florio Crollalanza en werd geboren in het Siciliaanse Messina. Zijn familie moest vluchten voor de heilige inquisitie en zo belandde hij op 24-jarige leeftijd in Stratford. De familie vertaalde de Italiaanse naam letterlijk naar het Engels en onze Michelangelo heette voortaan Shakespeare. Deze theorie van de Italiaanse professor Iuvara verklaart het mysterie van de uitgebreide kennis over Italië die Shakespeare in vijftien van zijn toneelstukken tentoonspreidt. Kolonel Khadhaffi van Libië heeft het ook ooit geprobeerd: Shakespeare was eigenlijk een Libiër en heette oorspronkelijk: Sheik-al-Speare. En kent u al dat mopje over wat een clitoris in het Engels is? (Volksrant, 17/4/00)

  meer over: Italië


 • Van 12 mei tot 2 juli dit jaar zindert het in Zundert. Onder de titel 'Shakespearement' wordt er een festival georganiseerd over de Belangrijkste Brit van het Vorige Millennium met theater, muziek, film, beeldende kunst, poëzie, spellessen, workshops, etcetra, etcetera. Voor de gelegenheid wordt er een replica gemaakt van het Globe Theatre in Londen. De replica heeft dezelfde grootte en indeling als het origineel. Alleen het materiaal wijkt af. De Zundertse Globe is gemaakt van modern steigermateriaal en krimp- of spanfolie. (VNG, 25/2/00)

  meer over: nieuwbouw


 • Na The New Globe Theatre maakt Londen zich op voor een tweede theater uit Shakespeare's tijd. Actrice Judi Dench, die een Oscar won voor haar rol als Elizabeth I in de filmkraker 'Shakespeare in Love', was zo onder de indruk van de filmset van het theater The Rose dat ze ervoor heeft gezorgd dat deze niet zou worden afgebroken en dienst kan doen bij de bouw van het nieuwe theater. Herbouw van The Rose kost zeven miljoen pond en kan, wanneer de bouwplannen worden goedgekeurd, in april 2002 voltooid zijn. (Volkskrant, 18/2/00)

 • William Shakespeare is nog belangrijker geworden! Lezers van het Britse tijdschrift Heritage kozen hem als Belangrijkste Brit Aller Tijden. Hij eindigde voor Isaac Newton (2) en Winston Churchill (3). (AD, 22/11/99)


 • De Belangrijkste Brit van het Millennium laat ze weer eens poepie ruiken! In het Engelse Malvern speelt The Bog Standard Theatre de werken van de bard op een verbouwd Victoriaans toilet met twaalf stoelen. Directeur Dennis Neal: "Shakespeare zei dat de hele wereld een theater is, dus ik neem aan dat dat ook voor een toilet geldt. (AD, 17/11/99)


 • Eindelijk! Moose-nieuws over Big Brother! Huisbewoner Bart heeft een exemplaar van The Complete Works van de Belangrijkste Brit van het Millennium bij zich! Zal hij de sonnetten gebuiken om Sabine te veroveren?!? Volg het! Live! Uitroeptekens! (VNG, 30/9/99)

  meer over: televisie


 • Het geboortehuis van de Belangrijkste Brit van het Millennium wordt nóg authentieker. De verbouwing gaat ongeveer een ton kosten en moet voor de verjaardag van Shakespeare in april 2000 klaar zijn. Er worden meubels geplaatst uit de 16e eeuw die bij de familie Shakespeare thuis hadden kunnen staan. Eén kamer wordt omgebouwd tot werkplaats waarin Shakespeare's vader handmatig schoenen maakte. (Parool, 11/9/99)

  meer over: verbouwing


 • Een schoolklas uit Coventry heeft het theater in Stratford-upon-Avon tijdens een opvoering van 'Midzomernachtsdroom' van de belangrijkste Brit van het millennium inderhaast verlaten, toen docent McGraw zijn tienjarige pupillen overstuur zag raken van de liefdesscène tussen elfenkoningin Titania en de als ezel vermomde Bottom. McGraw zei dat zijn uitstapje was veranderd in een nachtmerrie: "De dag was een complete ramp. Ik had het gevoel dat al mijn positieve verhalen over Shakespeare bij de voorbereiding helemaal voor niets waren." McGraw deed zijn beklag bij de uitvoerende Royal Shakespeare Company en kreeg zijn geld voor de kaartjes terug. De toneelgroep gaf toe dat het stuk niet zo geschikt is voor kinderen, en waarschuwde 165 scholen met plannen voor een bezoek. De Royal Shakespeare Company ontkent overigens dat het stuk opzettelijk is volgepropt met seksscènes. (Parool & Volkskrant, 17/4/99)

 • Richard Olivier, de zoon van Laurence, gaat managementcursussen geven aan de hand van het werk van de Belangrijkste Brit van Millennium. "De mensen die de hedendaagse multinationals drijven worden met dezelfde dilemma's geconfronteerd als de koningen en hertogen uit 1600. Shakespeare gaat over macht en verantwoordelijkheid", aldus Olivier. Shakespeare biedt volgens Olivier een groot potentieel aan uitwegen uit de jungle van het zakenleven: "Theater heeft veel te bieden als opvoedkundig instrument." De lessen vinden plaats in het nieuwe Globe Theatre in Londen, een replica van het originele Shakespeare-theater. De prijs is 1000 pond per deelnemer. (Volkskrant, 8/4/99)

  meer over: theatertherapie


 • Na het succes van 'Shakespeare in Love' staan ons nog veel meer films te wachten met als basis het werk van de belangrijkste brit van het millennium. U kunt uitkijken naar 'Titus Andronicus', 'De getemde feeks', 'Othello', 'Hamlet', 'Love's Labours Lost' en 'A Midsummers Night's dream'. De films laten de klassiekers spelen in andere, meer actuele settings zoals high-schools en New York. Grote namen zoals Anthony Hopkins, Michelle Pfeiffer en Kenneth Brannagh zullen in deze films spelen. (AD, 24/3/99)

  meer over: verfilmingen


 • "Een trage, pijnlijke bevalling" noemt Tom Stoppard het schrijven van een toneelstuk. Hij zegt dit naar aanleiding van zijn filmscript voor 'Shakespeare in love', een film over de belangrijkste Brit van het millenium. Overigens is 'Shakespeare in love' samen met 'Saving Private Ryan' een van de grote kanshebbers bij de Oscaruitreiking in maart. (AD, 4/1/99)

  meer over: verfilmingen


 • William Shakespeare is de belangrijkste Brit van het voorbije millennium. Dit is het resultaat van een enquete, uitgevoerd door BBC radioprogramma 'Today'. Shakespeare laat hiermee Churchill, Newton en Darwin achter zich. (Parool, 2/1/99)


 • Een 400 jaar oud toneelstuk over koning Edward III is officieel toegekend aan William Shakespeare. Een computer stelde 'aanzienlijke semantische analogieën' vast tussen dit stuk, waarvan de schrijver tot nu toe onbekend was, en het andere werk van Shakespeare. Het moet een vroeg werk geweest zijn, geschreven rond 1594, en weinig succesvol. (NRC, 28/9/98)


praat mee

schrijf een mini