oude meuk

Onderwerp

Royal Shakespeare Company (9 nieuwsberichten)

 • Michael Boyd wordt de nieuwe artistiek leider van de Royal Shakespeare Company. Vanaf volgend jaar maart volgt hij Adrian Noble op, die in opspraak kwam omdat hij het theater in Stratford-upon-Avon wilde afbreken. Boyd werkte al langer bij de RSC en heeft met een aantal van zijn regies prijzen in de wacht gesleept. (NRC, 29/7/02)


 • De Royal Shakespeare Company wil haar beroemde thuishaven in Stratford-upon-Avon niet langer renoveren, maar het vervangen door een nieuw 100 miljoen pond (353 miljoen gulden) kostend theatercomplex. Adrian Noble, de artistiek directeur van het gezelschap, heeft hiervoor een plan bekend gemaakt. De Nederlandse architect Erick van Egeraat gaat het nieuwe theatercomplex ontwerpen in samenwerking met theateradviseur Iain Mackintosh. Het huidige theater dat gebouwd is in 1932, beschikt over een prachtige art deco-foyer en staat op de Britse monumentenlijst. Noble vindt het theater echter totaal ongeschikt voor hedendaagse Shakespeare-ensceneringen: "Wij zijn geen museum. We zijn een levende thetergroep die zijn werk op zo'n goed mogelijke manier moet zien te doen."
  Het nieuwe theater zou een dagje uit moeten worden voor de drie miljoen toeristen die Stratford-upon-Avon jaarlijks bezoeken. Velen van hen bezoeken het Royal Shakespeare Theatre nu niet. Het wordt een soort theaterstad, waarin naast winkels, restaurants en workshops ook nieuwe backstage-faciliteiten voor het Swan Theatre en een extra auditorium voor Other Place worden ondergebracht. (Volkskrant & AD, 20/10/01)

  meer over: nieuwbouw


 • Hij is uitgekozen omdat hij een geniaal acteur is, niet omdat hij een prima publiciteitsstunt mogelijk maakt. De Royal Shakespeare Company heeft voor het eerst in de geschiedenis een zwarte acteur ingehuurd voor een blanke rol: koning Henry IV. David Oyelowo is blij met zijn rol. Meestal krijgen zwarte acteurs de rollen van "bediendes, drugshandelaren of andere criminelen". Volgens de RSC heeft ras in de geschiedenis van theater nooit een rol gespeeld. "Theater is nu eenmaal een onnatuurlijk medium. Mannen speelden vroeger zelfs vrouwenrollen". (Volkskrant, 20/9/00)


 • Ian Dury, zanger van 'Hit me with you rhythm stick' en 'Sex & drugs & rock & roll' is op 57-jarige leeftijd overleden. Bijna niemand weet dat Dury ook in films van Polanski en Greenaway heeft gespeeld, een eigen musical ('Apples') heeft geschreven en muziek heeft gecomponeerd voor een aantal toneelstukken van de Royal Shakespeare Company. De redactie van Moose wil Ian bedanken dat wij eind '98 aanwezig mochten zijn bij zijn afscheidsconcert in Paradiso. Ian bedankt. (Parool & VNG, 28/3/00)

  meer over: overleden


 • Er wordt opnieuw gestaakt de Rotterdamse theaters. Door de stukgelopen onderhandelingen over een nieuwe CAO Gemeenten konden eind april al enkel voorstellingen in de Rotterdamse Schouwburg niet doorgaan. Dit keer staken niet alleen de technici van de Rotterdamse Schouwburg, maar ook die van Theater Zuidplein en het Luxor Theater. Hierdoor gaan onder andere een voorstelling van Herman Finkers en van de Royal Shakespeare Company niet door. Alle toeschouwers worden opgebeld en kunnen een andere keer de voorstelling inhalen (Volkskrant, 11/5/99)

 • Een schoolklas uit Coventry heeft het theater in Stratford-upon-Avon tijdens een opvoering van 'Midzomernachtsdroom' van de belangrijkste Brit van het millennium inderhaast verlaten, toen docent McGraw zijn tienjarige pupillen overstuur zag raken van de liefdesscène tussen elfenkoningin Titania en de als ezel vermomde Bottom. McGraw zei dat zijn uitstapje was veranderd in een nachtmerrie: "De dag was een complete ramp. Ik had het gevoel dat al mijn positieve verhalen over Shakespeare bij de voorbereiding helemaal voor niets waren." McGraw deed zijn beklag bij de uitvoerende Royal Shakespeare Company en kreeg zijn geld voor de kaartjes terug. De toneelgroep gaf toe dat het stuk niet zo geschikt is voor kinderen, en waarschuwde 165 scholen met plannen voor een bezoek. De Royal Shakespeare Company ontkent overigens dat het stuk opzettelijk is volgepropt met seksscènes. (Parool & Volkskrant, 17/4/99)

  meer over: Shakespeare


 • Van 11 t/m 14 mei geeft de Royal Shakespeare Company vier voorstellingen in de Rotterdamse Schouwburg. Op 11 en 12 mei speelt het gezelschap een toneelbewerking van Toergenjev's 'Een maand op het land' door Brian Friel. De twee dagen erna is 'Troilus and Cressida' te zien. (AD, 19/2/99)


 • De Royal Shakespeare Company overweegt haar uit 1933 stammende theater in Stratford-upon-Avon af te breken en een nieuw theater te bouwen. De Nederlandse architect Erick van Egeraat heeft al tekeningen gemaakt. (AD, 28/8/98)

  meer over: nieuwbouw


 • Carel Alons, de directeur van de Rotterdamse Schouwburg, schrijft het Hollands Dagboek. De schouwburg bestaat 10 jaar en voor die gelegenheid zijn er de voorstellingen "Showtime" van Forced Entertainment en "Romeo and Juliette" door de Royal Shakespeare Company te zien. "... Duidelijk [is] zichtbaar dat beide produkties gemaakt zijn op een eiland waar het publiek nooit met tomaten heeft gegooid." (NRC, 25/4/98)

praat mee

schrijf een mini