oude meuk

Onderwerp

Actie Tomaat (3 nieuwsberichten)

  • In Leeuwarden gebeurt alles 30 jaar te laat. Zo ook Actie Tomaat. Schouwburgdirecteur Gerard Tonen deelde ter gelegenheid van de opening van het nieuwe seizoen zelf de tomaten uit om een paar acteurs die in de foyer scènes uit een soap speelden mee te bekogelen. De schouwburg noemt soap het symbool van de vervlakking in het theater. Tonen heeft zelfs bekende soap-sterren gevraagd, maar die bedankten voor de eer. De actie was een groot succes, in die zin dat het publiek zich flink heeft uitgeleefd. Om nog onopgehelderde redenen heeft niemand van het publiek van de mogelijkheid gebruik gemaakt om Tonen zelf een tomaat toe te werpen. (Parool, 1/9/99)

    meer over: Friesland


  • "Theater raakt me geweldig", zegt Hella Haasse naar aanleiding van de opvoering van haar toneelstuk 'Schaken met Diponegoro'. Willem Nijholt maakt met de voorstelling zijn regiedebuut. Haasse studeerde in 1941 af aan de Amsterdamse toneelschool en schreef in de jaren '60 en'70 minstens tien toneelstukken, die nauwelijks worden opgevoerd, mede door het veranderende toneelbestel na Actie Tomaat. "Mijn ideaal klinkt nu ouderwets (...). Voor mij is de tekst het begin van alles (...). Acteurs zouden zich meer in dienst van de taal moeten stellen. Het woord 'vernieuwing' boeit me niet zo", aldus de schrijfster. (NRC, 23/11/98)


  • Carel Alons, de directeur van de Rotterdamse Schouwburg, schrijft het Hollands Dagboek. De schouwburg bestaat 10 jaar en voor die gelegenheid zijn er de voorstellingen "Showtime" van Forced Entertainment en "Romeo and Juliette" door de Royal Shakespeare Company te zien. "... Duidelijk [is] zichtbaar dat beide produkties gemaakt zijn op een eiland waar het publiek nooit met tomaten heeft gegooid." (NRC, 25/4/98)

praat mee

schrijf een mini