oude meuk

Onderwerp

Friesland (16 nieuwsberichten)

  • Na twee films komt er nu ook een theaterversie van de Kameleon-boeken van schrijver Hotze de Roos. 'De Kameleon ontvoerd' gaat eind oktober onder regie van Hans Scheepmaker in première. Vader Klinkhamer wordt door Steven de Jong gespeeld, die dat ook al in de twee films deed en ze bovendien regisseerde. Ook andere acteurs uit de Kameleonfilms, waaronder de Friese tweeling die Hielke en Sietse speelden, zijn van de partij. Alle actiescènes in het verhaal zijn van tevoren gefilmd en worden tijdens de voorstelling op een doek op het podium getoond. (ANP, 3/10/04)


  • Oerol op Terschelling krijgt de komende jaren extra subsidie van de provincie Friesland. De jaarlijkse bijdrage gaat van 30.000 naar 90.000 euro. Oerol is blij maar nog niet uit de brand; voor dit jaar moet de organisatie de reserve kas voor 150.000 euro plunderen. (ANP, 15/4/04)

    meer over: Oerol, subsidies


  • Groningen, Friesland en Drenthe willen de komende vier jaar 'culturele achterstanden' wegwerken. Daarvoor willen de provincies de komende vier jaar 1 miljoen euro extra van het rijk. De drie provincies brengen samen met de gemeenten Groningen en Leeuwarden nog eens een miljoen op. Met dit geld moet er een nieuw Noordelijk Productie Fonds worden opgezet. Dit staat in de conceptcultuurnota 'Voor kwaliteit en ontwikkeling'.
    Het fonds wordt speciaal bedoeld voor semi-professionele amateurkunst. Eigenlijk zou het noorden graag een volwaardige theaterschool willen, maar de betrokken zien in dat dat niet haalbaar is. De oplossing is om opleidingsmogelijkheden aan te bieden bij de bestaande instellingen, zoals het Noord Nederlands Toneel. "Wij willen mensen vanuit de praktijk mogelijkheden bieden. Ga eerst maar eens toneel spelen, voordat je je laat scholen", aldus gedeputeerde M. Brink van cultuur. (ANP, 23/1/03)

  • Weer een primeur. Het stuk 'Zijn vrouw' van socialist Pieter Jelles Troelstra wordt voor het eerst opgevoerd. Twintig acteurs van het Friese theatergezelschap Tryater geven in Leeuwarden op een geënsceneerde lezing. Troelstra schreef het stuk rond 1904 op de achterkant van Tweede-Kamerstukken. Het stuk gaat over zijn huwelijk met Nynke van Hichtum, de schrijfster van 'Afke's Tiental'. Het huwelijk liep in 1907 uit op een scheiding, mede door de zwakke geestelijke gezondheid van zijn vrouw. Van Hichtum is pseudoniem voor Sjoukje Bokma de Boer. (ANP, 2/12/02)

    meer over: tryater


  • Hans Man in 't Veld wordt de nieuwe artistiek leider van Tryater. Hij volgt daarmee Jos Thie op, die volgend jaar zomer na tien jaar vertrekt. In 't Veld wil zich bij Tryater vooral gaan toeleggen op het opleiden en begeleiden van nieuw Fries acteertalent. Hij vertrekt volgend jaar als artistiek leider van de regie-opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. (NRC, 27/5/02)

  • Directeur Gerard Tonen (46) van Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden wordt per 1 september mede-directeur van Orpheus, de schouwburg in Apeldoorn. Hij gaat daar met directeur Gerda Kroeze leiding geven aan de bouw van een nieuwe theaterzaal, een ontwerp van architect Herman Herzberger. Omdat ook het huidige theatercomplex wordt gerenoveerd, krijgt Apeldoorn één van de grotere theaters van het land. Tonen was elf jaar directeur van de Leeuwarder stadsschouwburg. In 1997 vertrok Tonen uit Leeuwarden om directeur te worden van de Twentse Schouwburg in Enschede. Na twee maanden had hij het daar gezien, mede doordat de tekorten groter bleken dan hem zou zijn verteld. Hij had geen zin om "crisismanager" te zijn. In Leeuwarden had men nog geen geschikte opvolger voor hem gevonden, waarna Tonen terugkeerde op zijn oude stek. Zijn vertrek is nu wel definitief. "Je kunt maar één keer terugkomen. Ik verlaat Leeuwarden met pijn, ik ben vergroeid met de stad. Maar het is nu tijd om nieuwe ervaringen op te doen." (NRC, 17/5/01)

    meer over: nieuwbouw


  • Door de uitbraak van mond- en klauwzeer in Friesland wordt het Oerolfestival op Terschelling aangepast. Voor enkele boerenschuren, waarin elk jaar bijzondere voorstellingen worden gepresenteerd, zijn inmiddels alternatieve locaties gezocht. "Er is geen sprake van afgelasting van het festival", benadrukt T. van de Polder, woordvoerder van het festival. "Er worden alleen geen voorstellingen gegeven op boerenerven waar evenhoevige dieren rondlopen."
    De voorbereidingen van het twintigste Oerol, dat begint op 15 juni, zijn volop in gang en gaan gewoon door. Wel is er overleg met allerlei instanties over wat te doen als MKZ zich verder verspreidt. Jaarlijks komen zo'n 150.000 mensen op het evenement af. (ANP, 13/4/01)

    meer over: dieren, Oerol


  • 'Geweld... Nee' van Tryater krijgt buiten Friesland een vervolg. Het stuk, geschreven na de gewelddadige dood van Meindert Tjoelker in 1997, wordt vanaf deze week in Tilburg opgevoerd op middelbare scholen. Ook in Wales zal het gespeeld worden. Het succes zit volgens projectleider E. Wijnsma in de kleinschaligheid. In de voorstelling wordt een jongen in elkaar geslagen. Omstanders doen of ze het niet zien en verzinnen een excuus om maar niet te hoeven ingrijpen. De gemeente Lelystad en de Hogeschool Utrecht hebben ook belangstelling getoond voor het toneelstuk. (ANP, 30/10/00)

    meer over: theatertherapie


  • Slechts 4 procent van het totale budget voor cultuur gaat naar Noord Nederland, terwijl daar 10 procent van de bevolking woont. Daar is men in Groningen, Friesland en Drenthe niet blij mee. Het Noorden is te bescheiden en de angst en ontzag voor de Randstad zijn te groot, dat zijn twee van de oorzaken die aangewezen worden. "In de Raad voor Cultuur zit niemand uit het Noorden." Er gaat zoveel aandacht uit naar werkgelegenheid voor deze provincies "dat cultuur een luxe is geworden". Er is inmiddels een brandbrief gestuurd aan de staatssecretaris. (Volkskrant, 30/9/00)

  • Het Frysk Festival krijgt deze zomer zijn eigen spoorlijn. De tot Orfeo Express omgedoopte lijn Leeuwarden - Stavoren gaat per rit duizend bezoekers afleveren voor het muziektheaterstuk 'Orfea Aqua'. De voorstelling wordt tussen 29 juni en 12 juli tien keer opgevoerd rond zonsopgang aan de oevers van een groep meren bij Workum. Het is niet mogelijk om met eigen vervoer naar de voorstelling te komen. (Parool, 6/4/00)


  • De Stichting Promotie Leeuwarden heeft er alles aan gedaan om de wereld op de hoogte te brengen van de tweede editie van het festival Sirkus Ljouwert. Journalisten werden per helicopter van Schiphol naar Leeuwarden gevlogen voor een nachtelijke persconferentie met als thema: 'Festivals als marketing-tool'. De randstedelijke pers bleef weinig onder de indruk van het festival, ondanks de ontvangst met champagne, rode loper, fanfare en burgemeester. Op de eerste avond van het festival bleven de feesttenten namelijk nog angstvallig leeg. De organisatoren gaven toe dat Sirkus Ljouwert nog niet is wat het moet worden, maar Leeuwarden heeft volgens hen wel de aspiraties. Genodigde Martin van Amerongen mompelde: "Ik schrijf het allemaal maar op, maar het heeft niet veel zin." Genodigde Joop Mulder, organisator van het Oerol-festival: "Promotiestichtingen willen een breed publiek. Vaak wordt de inhoud van het festival dan een verzameling kunstjes naast elkaar. Maar een festival moet bovenal eigenwijs zijn, en dus geen concessies doen. Aan een culturele braderie heeft niemand behoefte." (Parool, 14/9/99)

  • In Friesland zijn promotiefoto's voor de theatervoorstelling van Robert Long gekuist. Op de foto staat een geklede Long voor een oude en jonge man. De lul van één van de twee heren is zichtbaar en schoot schouwburgdirecteuren in Drachten en Dokkum in het verkeerde keelgat. Jos Jutte van theater De Lawei zegt dat hij rekening moet houden met het gedeelte van zijn publiek dat gereformeerd is. (Volkskrant, 9/9/99)
    zie ook: Toffie en Kee


  • In Leeuwarden gebeurt alles 30 jaar te laat. Zo ook Actie Tomaat. Schouwburgdirecteur Gerard Tonen deelde ter gelegenheid van de opening van het nieuwe seizoen zelf de tomaten uit om een paar acteurs die in de foyer scènes uit een soap speelden mee te bekogelen. De schouwburg noemt soap het symbool van de vervlakking in het theater. Tonen heeft zelfs bekende soap-sterren gevraagd, maar die bedankten voor de eer. De actie was een groot succes, in die zin dat het publiek zich flink heeft uitgeleefd. Om nog onopgehelderde redenen heeft niemand van het publiek van de mogelijkheid gebruik gemaakt om Tonen zelf een tomaat toe te werpen. (Parool, 1/9/99)

    meer over: Actie Tomaat


  • Om meer mensen 'moeilijke' voorstellingen te laten bezoeken, heeft Schouwburg De Harmonie in Leeuwarden een heus manifest in haar schouwburgkrant bijgesloten. "De Grote Namen, Het IJzeren Repertoire, De Leuke Lolbroek, daarover hoeven wij ons geen zorgen te maken," staat er in het manifest, dat de titel 'De Ambitie' draagt. "Over datgene wat onbekend is (...), dat zoekt naar een nieuwe taal, op zoek is naar een nieuwe vorm, daarover maken wij ons wel zorgen. (...) Niet alles is laagdrempelig." Schouwburgdirecteur Gerard Tonen vindt dat het manifest aansluit bij de roep van staatssecretaris Van der Ploeg om 'cultureel ondernemerschap'. "Ik vind ook dat hier de zalen vol moeten zitten, maar als dat het enige streven is, slaat de marktwerking te ver door," aldus Tonen. Bij het manifest is een antwoordkaart gevoegd met daarop een adhesiebetuiging: "Nee, ik ben niet bang voor het onbekende! Nee, ik schuw het moeilijke niet!" Mensen die de antwoordkaart opsturen krijgen informatie opgestuurd over 'moeilijke' voorstellingen en worden opgenomen in het adressenbestand van de schouwburg. Tonen: "Toegegeven, wij zien dit natuurlijk ook als marketingsmiddel." (Parool & AD, 27/4/99)

  • Wat geeft u uit aan theater- en concertbezoeken per jaar? Als u in Drenthe, Friesland, Overijssel, Gelderland of Flevoland woont is het waarschijnlijk droevig met u gesteld. Daar geven de inwoners volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gemiddeld 25 gulden per jaar uit aan theater- en concertbezoek. Inwoners van Noord- en Zuidholland gaan, zoals te verwachten, het meest naar voorstellingen en concerten. Zij hebben daar gemiddeld 80 gulden per jaar voor over. (AD, 13/4/99)

    meer over: statistiek


  • De Friese theatergroep Tryater houdt een publieksactie. Door de verkoop van ansichtkaarten probeert de groep een gedeelte van de 2,8 miljoen gulden binnen te halen die nodig is voor het verbouwen van haar nieuwe pand. (AD, 8/10/98)


praat mee

schrijf een mini