oude meuk

Onderwerp

Groningen (14 nieuwsberichten)

  • Het Openbaar Ministerie in Groningen gaat een onderzoek instellen naar een mogelijk illegale verbouwing van de Stadsschouwburg. Voor een deel van de geplande werkzaamheden, met name het dichten van de vide in de entree, is geen vergunning aangevraagd.De schouwburg uit 1883 is een monument. De bouwwerkzaamheden zijn inmiddels stilgelegd, en moeten mogelijk zelfs worden teruggedraaid. De Stadsschouwburg Groningen is een van de vijf nog bestaande 19e-eeuwse 'bonbondozen', samen met de schouwburgen van Leiden, Den Haag, Amsterdam en Haarlem. (ANP, 12/8/04)

    meer over: verbouwing


  • Groningen, Friesland en Drenthe willen de komende vier jaar 'culturele achterstanden' wegwerken. Daarvoor willen de provincies de komende vier jaar 1 miljoen euro extra van het rijk. De drie provincies brengen samen met de gemeenten Groningen en Leeuwarden nog eens een miljoen op. Met dit geld moet er een nieuw Noordelijk Productie Fonds worden opgezet. Dit staat in de conceptcultuurnota 'Voor kwaliteit en ontwikkeling'.
    Het fonds wordt speciaal bedoeld voor semi-professionele amateurkunst. Eigenlijk zou het noorden graag een volwaardige theaterschool willen, maar de betrokken zien in dat dat niet haalbaar is. De oplossing is om opleidingsmogelijkheden aan te bieden bij de bestaande instellingen, zoals het Noord Nederlands Toneel. "Wij willen mensen vanuit de praktijk mogelijkheden bieden. Ga eerst maar eens toneel spelen, voordat je je laat scholen", aldus gedeputeerde M. Brink van cultuur. (ANP, 23/1/03)

  • De Stadsschouwburg en de Oosterpoort in Groningen hebben een folder aan 12.000 klanten gestuurd met daarin een klein hakenkruis. In de folder staat een foto van acteur Ludo Hoogmartens van het Noord Nederlands Toneel die op zijn arm een zwart hakenkruis heeft getatoeëerd. De directeur van de cultuurcentra, Thom van der Goot, betreurt de zaak. Volgens hem is er per ongeluk geen verband aangegeven tussen het stukje over de voorstelling en de foto. Hierdoor zouden de lezers in de war kunnen raken, zegt hij. Van der Goot zegt geen actie te ondernemen om de fout te herstellen. Ludo Hoogmartens speelt in de voorstelling 'Arturo Ui', van het NNT, die komend seizoen in de schouwburg in reprise gaat. (ANP, 5/4/02)

  • De Groningse Stadsschouwburg heeft de voorstelling 'Via Viola' van de Theatercompagnie afgelast, omdat deze "te slecht" zou zijn. Directeur Thom van der Goot: "Ik weiger publiek te zoeken voor een voorstelling die onder de maat is. Ik snap niet waarom de Theatercompagnie deze mislukte voorstelling niet heeft teruggetrokken." De Nederlandse première van 'Via Viola', eind vorig jaar, werd een maand uitgesteld en de recensies waren zeer negatief. Al eerder moesten voorstellingen worden afgelast, maar dan omdat er te weinig kaartjes verkocht waren. Het is ongebruikelijk dat de mening van de schouwburgdirecteur hierbij een rol speelt.
    Bij de Theatercompagnie wordt er dan ook met verbazing gereageerd. Woordvoerster C. Gouweleeuw: "Wij staan achter 'Via Viola', dus we vinden dat je de voorstelling best kunt laten zien. In andere schouwburgen was het wél een succes". Van der Goot wil met zijn beslissing een discussie losmaken over programmeren voor de grote zaal en de rol van de schouwburgdirecteur. "Een schouwburgdirecteur is meer dan een zalenboer en een raptapper die zich alleen maar bekommert om het aantal verkochte croquetten. Wij moeten ook om de kwaliteit en de voortgang van de kunsten denken", vindt hij. Gouweleeuw: "Het blijkt steeds vaker dat je in de grote zaal alleen maar bekende stukken met grote namen kunt laten zien. Maar als een schouwburgdirecteur op persoonlijke smaak voorstellingen gaat afkeuren, begeeft hij zich op glad ijs. Dan zullen er nog veel meer voorstellingen sneuvelen". (NRC, 26/1/02)

  • Clown Popov is terug in de piste. De al bij leven legendarische Rus (70) is te bewonderen in het Groot Russisch Staatscircus, dat z'n tenten tot maandag in Groningen heeft opgeslagen. (AD, 11/10/01)

    meer over: circus


  • De provincie Groningen is van 2 tot en met 7 juli het decor van een internationaal middeleeuws theaterfestival. Theatergroepen uit de hele wereld zullen in de stad en op het platteland voorstellingen geven. Ook vindt een congres plaats waaraan een internationaal gezelschap van theaterhistorici deelneemt. Het festival wordt georganiseerd door de Stichting Europees Theater uit Middeleeuwen en Renaissance. De organisatie van het congres komt voor rekening van de universiteiten van Nijmegen, Amsterdam en Groningen. De middeleeuwse voorstellingen zijn allemaal in een eigentijds jasje gestoken.
    Een virtuele reconstructie van oude theaters moet een echte trekker worden. De bezoekers kunnen dan ervaren hoe de middeleeuwers een theatervoorstelling ervoeren. Ook worden er in de stad Groningen middeleeuwse maaltijden geserveerd. De congresgangers zullen debatteren over de verbeelding van God op het podium, maar ook over het gebruik van allegorieën, de symbolische voorstelling van abstracte zaken. Verder hopen de theaterhistorici te weten te komen in wat voor kleding de middeleeuwse acteurs speelden en op wat voor podia ze speelden. Het congres wordt een keer in de drie jaar georganiseerd. (ANP, 19/6/01)

  • Groningen krijgt een van de twee grootste theaters van Nederland. Evenementencomplex de Martinihal wordt verbouwd tot het luxeuze Martiniplaza. Aan het gebouw, dat nu nog slechts een evenementenhal omvat, worden een theater en sporthal toegevoegd. De hele verbouwing gaat veertig miljoen gulden kosten. Met een capaciteit van vijftienhonderd stoelen is het Martinitheater, samen met het nieuwe Luxor-theater in Rotterdam, het grootste theater van Nederland. "Carré had er vroeger meer, maar heeft door allerlei brandvoorschriften in moeten dikken", verklaart Martinidirecteur H. van der Zee. Het gebouw wordt deze herfst in gebruik genomen, maar de officiële opening vindt pas in het voorjaar van 2002 plaats. Aanleiding voor de uitbreiding en verbouwing was onder andere ruimtegebrek in het gebouw. Bij grotere evenementen als de Jaarbeurs Groningen moesten op het voorplein zelfs tenten worden bijgeplaatst. Bovendien heeft de huidige evenementenhal, die sporadisch ook voor theateruitvoeringen wordt gebruikt, met een betonnen tribune en oranje plastic kuipstoeltjes teveel het karakter van een sporthal. "Daar kan je in deze tijd van multitheaters niet meer mee aan komen", meent Van der Zee. Behalve een betere publieksaccomodatie krijgt het nieuwe theater ook de modernste theatertechnische faciliteiten zoals een toneeltoren en een heisinstallatie waarmee decorstukken op en neer worden getakeld. De eerste grote productie die wordt vertoond, is de Joop van den Ende-musical 'Titanic'. (ANP, 26/1/01)

    meer over: verbouwing


  • De Stadsschouwburg Groningen krijgt een opknapbeurt van 5 miljoen. Het gebouw uit 1883 krijgt een computergestuurde trekkenwand en de lijsten, ornamenten en de plafondschilderingen van Irene Verbeek worden gerenoveerd. (AD, 27/11/00)

    meer over: verbouwing


  • Slechts 4 procent van het totale budget voor cultuur gaat naar Noord Nederland, terwijl daar 10 procent van de bevolking woont. Daar is men in Groningen, Friesland en Drenthe niet blij mee. Het Noorden is te bescheiden en de angst en ontzag voor de Randstad zijn te groot, dat zijn twee van de oorzaken die aangewezen worden. "In de Raad voor Cultuur zit niemand uit het Noorden." Er gaat zoveel aandacht uit naar werkgelegenheid voor deze provincies "dat cultuur een luxe is geworden". Er is inmiddels een brandbrief gestuurd aan de staatssecretaris. (Volkskrant, 30/9/00)

  • Theater- en muziekfestival Noorderzon, de opening van het culturele seizoen in Groningen, heeft meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. De afgelopen twee weken hebben 110.000 mensen het festival bezocht. (AD, 29/8/00)

  • Groningse niet-rokers moeten een rookvrije theateravond kunnen hebben. De Stadsschouwburg moet daarom rookvrije corridors inrichten. Dat is het advies van J. Meulenbroek, de gemeentelijke ombudsvrouw Groningen. Dit advies komt na een klacht van een bezoekster, die zich gedwongen voelde haar consumpties in de rookvrije theaterzaal te gebruiken. Volgens Meulenbroek laat de tabakswet geen ruimte voor onbeperkt roken in gemeentelijke schouwburgen. (Metro, 15/8/00)

    meer over: publiek


  • Het Theaterfestival gaat niet naar Groningen. Omdat voorstellingen tijdens en na de prijsuitreiking zouden spelen en gezelschappen dat niet wilden, kon de festivalorganisatie de programmering niet rond krijgen. De voorstellingen zouden van 8 t/m 18 september in Groningen te zien zijn. (VNG, 22/5/00)

  • Het Theaterfestival is nog niet eens begonnen en de plannen voor volgend jaar worden al gepresenteerd. Het Theaterfestival 2000 zal na Amsterdam ook plaatsvinden in Utrecht en Groningen. Het is de bedoeling dat alledrie de steden een eigen randprogramma samenstellen, zodat het festival in alledrie de steden een eigen karakter krijgt. (Volkskrant, 19/8/99)

  • Onder de naam GT Grenzeloos brengt de Groningse schouwburg Grand Theatre professioneel toneel in de kleinere zalen van de provincies Groningen en Drenthe. Het initiatief is ontstaan in 1993, toen het Grand Theatre dicht moest vanwege een verbouwing. Dit jaar zal het Belgische Ensemble Leporello de voorstelling 'Vaarwel!' spelen, onder andere in het Marnehoes in Wehe-Den Hoorn en in het Dorpshuis in Stitswerd. (Telegraaf, 8/4/99)


praat mee

schrijf een mini