oude meuk

Onderwerp

Noord Nederlands Toneel (13 nieuwsberichten)

 • Ola Mafaalani wordt per 2009 de nieuwe artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Zij volgt daar Koos Terpstra op. Zij is nu al aangezocht om in de komende tijd haar ideeën te vormen voor het NNT, want begin januari 2008 moeten de plannen voor de nieuwe Cultuurnota worden ingediend. Mafaalani zal ook een nieuwe zakelijk leider aanwijzen, als opvolger van Dennis Molendijk. Het bestuur van het NNT is enthousiast over de aanstelling van Mafaalani. "Zij is een talentvolle en uitgesproken theatermaakster met internationale ervaring en ambities. Ze maakt prachtig theater waarin ze de grenzen van de discipline durft op te zoeken. Ze is geëngageerd en betrekt andere sectoren van kunst in haar voorstellingen", aldus bestuursvoorzitter Arie Wink. (Redactie, Dagblad van het Noorden, 23/2/07)

 • Artistiek leider Koos Terpstra (51) stopt in 2008 bij het Noord Nederlands Toneel (NNT). Ook zakelijk leider Dennis Molendijk verlaat dan het Groningse gezelschap. De twee werken sinds 1999 bij het NNT en waren onder andere verantwoordelijk voor veertien voorstellingen in de Machinefabriek, de eigen zaal van het gezelschap. Beider contract loopt officieel tot 1 januari 2009. Maar Terpstra zegt niet te willen 'vastroesten'. (ANP, 21/11/06)

  meer over: Koos Terpstra


 • Jochum ten Haaf leert zich suf tijdens de turbulente repetitieperiode van 'Rouw siert Electra'. "Van Hove wil dan dat ik compleet passief ben, me in een zwarte tunnel bevind. Ik vind dat heel moeilijk, ik wil spelen." Ten Haaf wil meer met zijn personage kunnen doen; "Ik vind het een leerzame ervaring, maar ik kom denk ik meer tot mijn recht bij een gezelschap als het Noord Nederlands Toneel. Daar is meer ruimte voor spelplezier. Het is een hechter ensemble, denk ik." (Parool, 12/11/03)

  meer over: Jochum ten Haaf


 • Groningen, Friesland en Drenthe willen de komende vier jaar 'culturele achterstanden' wegwerken. Daarvoor willen de provincies de komende vier jaar 1 miljoen euro extra van het rijk. De drie provincies brengen samen met de gemeenten Groningen en Leeuwarden nog eens een miljoen op. Met dit geld moet er een nieuw Noordelijk Productie Fonds worden opgezet. Dit staat in de conceptcultuurnota 'Voor kwaliteit en ontwikkeling'.
  Het fonds wordt speciaal bedoeld voor semi-professionele amateurkunst. Eigenlijk zou het noorden graag een volwaardige theaterschool willen, maar de betrokken zien in dat dat niet haalbaar is. De oplossing is om opleidingsmogelijkheden aan te bieden bij de bestaande instellingen, zoals het Noord Nederlands Toneel. "Wij willen mensen vanuit de praktijk mogelijkheden bieden. Ga eerst maar eens toneel spelen, voordat je je laat scholen", aldus gedeputeerde M. Brink van cultuur. (ANP, 23/1/03)

  meer over: Friesland, Groningen


 • Meer nieuws over de poezenrel bij het NNT. De "ketchup-kat" heet Jaap. Wellicht kent u Jaap al van zijn rol als Il Gatto di Scarpia in 'Tosca' bij DNO. De broer van Jaap, Fred, is ook acteur en was understudy bij die rol. Maar Fred is bij groot publiek vooral bekend als de Kittekat-kat. Poes Miep, die op het lijk zit en bedreigd wordt met pistolen is veel jonger en heeft nog niet zo'n indrukwekkend cv opgebouwd. Jaap en Miep komen van het kattenverhuurbureautje van Sabine van der Helm. "Als Jaap het niet zou willen, zou hij wegspringen. Maar hij is onverstoorbaar, mede omdat ik hem al vanaf zijn vroege jeugd overal mee naar toe heb genomen. Het enig waar Jaap bang voor is, is het wagentje van de gemeentereiniging." aldus de trainster. Volgens produktieleider Hans Jansen is er echt geen probleem: "Jaap begint zelfs te spinnen als hij wordt ingesmeerd. Na afloop wordt hij schoongepoetst met warme handdoeken en krijgt hij stukje tonijn. Het smeersel is er makkelijk af te wassen. Vijf minuten poetsen en hij is weer het heertje." Het conflict tussen de dierenbescherming en Van der Helm is extra ingewikkeld omdat zij en haar poezen veel voor en met de dierenbescherming hebben gewerkt. Kat Jaap was de posterpoes voor een collecte-actie vorig jaar en zijn moeder staat op het briefpapier van de dierenbescherming. (NRC & Radio 1, 3/10/02)

  meer over: dieren


 • De Dierenbescherming eist van het Noord Nederlands Toneel dat het gezelschap onmiddellijk 'De Luitenant van Inishmore' stopt. Dit omdat er twee katten in het stuk spelen: één kat speelt de rol van kat die wordt ingesmeerd met een mengsel van ketchup en norit dat de rol speelt van schoensmeer. De andere kat speelt de rol van kat die met twee pistolen wordt bedreigd. "Zo'n dier kiest er niet voor in een stuk te figureren", aldus woordvoerder M. Ludeman van de Dierenbescherming. Het NNT gaat echter lekker door met de voorstelling. Productieleider H. Jansen reageert: "Je kan katten niets laten doen wat ze niet willen, al paaien we ze natuurlijk wel met blokjes ham en tonijn." De poezen die in het stuk worden gebruikt, zijn van kitten af aan al op het toneel ingezet.
  De Dierenbescherming protesteert al jaren principieel tegen tegen het gebruik van dieren in theatervoorstellingen. Begin jaren negentig gebruikte Ivo van Hove een kudde koeien in 'Het begeren onder de olmen' van het Zuidelijk Toneel; Wim T. Schippers maakte met een roedel herdershonden 'Going to the Dogs'; De Appel liet in 'Prins van Homburg' een paard op het toneel staan. En dan hebben we het nog niet over de goudvissen, kikkers, vogelspinnen en muizen in diverse voorstellingen van Jan Fabre. Dus. (ANP, 1/10/02)

  meer over: dieren


 • De Stadsschouwburg en de Oosterpoort in Groningen hebben een folder aan 12.000 klanten gestuurd met daarin een klein hakenkruis. In de folder staat een foto van acteur Ludo Hoogmartens van het Noord Nederlands Toneel die op zijn arm een zwart hakenkruis heeft getatoeëerd. De directeur van de cultuurcentra, Thom van der Goot, betreurt de zaak. Volgens hem is er per ongeluk geen verband aangegeven tussen het stukje over de voorstelling en de foto. Hierdoor zouden de lezers in de war kunnen raken, zegt hij. Van der Goot zegt geen actie te ondernemen om de fout te herstellen. Ludo Hoogmartens speelt in de voorstelling 'Arturo Ui', van het NNT, die komend seizoen in de schouwburg in reprise gaat. (ANP, 5/4/02)

 • De 23-jarige Nederlandse acteur Jochum ten Haaf heeft een hoofdrol in de wacht gesleept bij het Royal National Theatre in Londen. Ten Haaf, die sinds een jaar speelt bij het Noord Nederlands Toneel (NNT), speelt Vincent van Gogh in het stuk 'House of Mystery'. Het stuk van Nicholas Wright verhaalt over de periode dat de twintigjarige Van Gogh in de jaren zeventig van de negentiende eeuw in Londen woonde.
  De repetities voor 'House of Mystery' beginnen in maart 2002. De rol van de vijftigjarige Ursula wordt vertolkt door de Britse actrice Clare Higgens, die onder meer speelde in de eerste twee Hellraiser-films van regisseur Clive Barker. Ten Haaf vertolkte eerder dit seizoen bij het NNT onder meer rollen in 'Othello' onder regie van Koos Terpstra en in het stuk 'Troe Romans', dat zich baseerde op de film van Quentin Tarantino. Voordat hij naar Londen vertrekt, is de acteur nog te zien in het stuk 'Arturo Uï' van Bertolt Brecht, dat half december in Groningen in première gaat. (ANP, 1/12/01)

 • Het theaterstuk 'Een sprookje over de dood' is binnenkort opnieuw te zien in een aantal crematoria. In februari zorgde het stuk voor 8 keer een uitverkocht crematorium in Groningen. De voorstelling van Fenneke Wekker was onderdeel van de marathon MachineFabriek 2000 voor jong theatertalent van het Noord Nederlands Toneel en gaat over de dood en hoe mensen daarmee omgaan. Volgens Wekker is een crematorium de perfecte locatie voor het stuk. 'Een sprookje over de dood' zal in januari en februari te zien zijn in uitvaartcentra in Beuningen, Rotterdam, Rijswijk en Utrecht. (ANP, 16/12/00)


 • In het kader van het project Machinefabriek 2000 speelt het Noord Nederlands Toneel de voorstelling 'Een sprookje over de dood' op locatie in een crematorium. De voorstelling gaat over de dood en hoe mensen er mee omgaan en speelt op 26 februari in Groningen. (AD, 19/2/00)


 • Koos Terpstra begint zijn artistiek en zakelijk leiderschap van het Noord Nederlands Toneel in september zonder de vaste groep acteurs. Van drie acteurs wordt het contract niet verlengd, twee anderen (Christo van Klaveren en Fabienne Maarshoek) worden per 1 september ontslagen. Dit is mogelijk door een clausule in de CAO voor toneelspelers, waarin staat dat ontbinding van een contact mogelijk is bij het aantreden van een nieuwe artistiek leider. De huidige artistiek en zakelijk leider Evert de Jager vindt de beslissing van Terpstra "natuurlijk niet leuk", maar heeft ook begrip: "Ik sluit hier een periode van tien jaar af, en in het beste geval is er dan sprake van vadermoord". (Volkskrant, 5/2/99)

 • Koos Terpstra wordt de nieuwe zakelijk en artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. De stichting heeft de 43-jarige regisseur per 1 september 1999 benoemt. Hij volgt dan Evert de Jager op. Terpstra was eerder al artistiek leider van het RO Theater, maar werd anderhalf jaar geleden verrassend ontslagen. (Volkskrant, 26/11/98)

 • Evert de Jager volgt eind 1999 Jacques Luyer op als zakelijk leider van Het Nationale Toneel. De Jager is sinds begin jaren '90 algemeen directeur van het Noord Nederlands Toneel. (NRC, 30/9/98)


praat mee

schrijf een mini