oude meuk

Onderwerp

Ola Mafaalani (5 nieuwsberichten)

  • Ola Mafaalani wordt per 2009 de nieuwe artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Zij volgt daar Koos Terpstra op. Zij is nu al aangezocht om in de komende tijd haar ideeën te vormen voor het NNT, want begin januari 2008 moeten de plannen voor de nieuwe Cultuurnota worden ingediend. Mafaalani zal ook een nieuwe zakelijk leider aanwijzen, als opvolger van Dennis Molendijk. Het bestuur van het NNT is enthousiast over de aanstelling van Mafaalani. "Zij is een talentvolle en uitgesproken theatermaakster met internationale ervaring en ambities. Ze maakt prachtig theater waarin ze de grenzen van de discipline durft op te zoeken. Ze is geëngageerd en betrekt andere sectoren van kunst in haar voorstellingen", aldus bestuursvoorzitter Arie Wink. (Redactie, Dagblad van het Noorden, 23/2/07)

  • "Het moet maar eens afgelopen zijn met dat allochtonenbeleid. Dat doodknuffelen van minderheden in de kunst werkt alleen maar averechts." Regisseuse Ola Mafaalani zal nooit een beroep doen op "allochtonenpotjes", maar heeft wel graag gewerkt bij Fact: "Zij hebben me gedwongen om groot te denken". Mafaalani vind het zorgelijk dat Fact misschien wordt opgeheven: "Voor mijzelf maakt het niet meer uit, maar ik hou mijn hart vast voor iedere beginnende regisseur die zich zonder Fact zal moeten bewijzen." Bij 'Ajax', haar grote zaalvoorstelling bij Fact, worden weer hoge eisen aan het publiek en de voorstelling gesteld. De regiseusse vind publiek te kostbaar om ze iets halfslachtigs voor te zetten. Bij 'Ten liefde' was de eis dat het publiek zou huilen; Als bij de eerste openbare repetitie door het publiek geen traan gelaten zou zijn, was de hele voorstelling afgeblazen. (AD, 28/9/00)

    meer over: FACT


  • Noraly Beyer gaat aan het toneel. Ze is gevraagd voor de rol van rechter in de voorstelling 'Ajax' die Ola Mafaalani maakt bij Fact. Beyer heeft de rol aangenomen, maar is niet van plan haar baan bij Het Journaal op te geven. Ze werkte al eerder samen met Mafalaani en Fact bij de voorstelling 'The Sorry Saint'. (AD & VNG, 21/9/00)


  • De Erik Vos Prijs, de tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor beginnende theatermakers, is dit jaar toegekend aan regisseuse Ola Mafaalani. Naar de mening van de jury ontwikkelt Mafaalani een "geheel eigen handschrift dat expressief van vorm en emotioneel explosief is". De regisseuse heeft enkele succesvolle producties bij Fact gemaakt, zoals 'Westkaai' (1998) en 'The Sorry Saint' (1999), naast de Toneelschuurproductie 'Ten Liefde' (1999). Dit jaar zal zij opnieuw bij Fact haar eerste grote zaalvoorstelling 'Ajax' regisseren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 gulden en zal tijdens de uitreiking van de VSCD-prijzen op 5 juni in de Stadsschouwburg Utrecht worden overhandigd. (VNG, 17/4/00)


  • Onder de naam United Ropes hebben theatergroepen Alex d'Electrique, Suver Nuver, Ola Mafaalani en enkele anderen een plan ingediend voor een eigen theaterhuis in Felix Meritis. De groep is geïnspireerd door de formule van het Shaffy Theater dat enkele jaren in Felix Meritis was gevestigd. In het nieuwe huis moet plek zijn voorstellingen, tentoonstellingen, dance en nieuwe media. "Het theaterhuis is ook bedoeld als cadeau aan Amsterdam, doordat we een plek creëren met laagdrempelig theater, waar je op een informele manier kan uitgaan", aldus Mafaalani. "Als publiek missen wij dat in Amsterdam. Waarschijnlijk geldt dat ook voor andere Amsterdammers." United Ropes heeft 2,7 miljoen gulden aangevraagd bij het ministerie van cultuur. Rick juicht de plannen toe en met Saskia Bruines, Amsterdams wethouder van cultuur, zijn informele gesprekken gevoerd. De Felix Meritis Foundation is echter niet blij met de claim op het pand aan de Keizersgracht door United Ropes. De Foundation wil doorgaan met haar eigen programmering die nauwelijks (of geen) theater bevat. "Als ze een podium zoeken, kunnen ze beter ergens anders zoeken", aldus directeur Linda Bouws. United Ropes vindt dat de huidige activiteiten in Felix Meritis net zo goed elders kunnen plaatsvinden. Theater hoort thuis midden in de stad. Felix Meritis vindt dat zij de levensvatbaarheid van het centrum juist heeft bewezen. Vorig jaar trok het 52.000 bezoekers, zoveel waren het er sinds de jaren zeventig niet meer geweest. (NRC & Volkskrant, 26/1/00)

praat mee

schrijf een mini