oude meuk

Onderwerp

Koos Terpstra (7 nieuwsberichten)

  • Ola Mafaalani wordt per 2009 de nieuwe artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Zij volgt daar Koos Terpstra op. Zij is nu al aangezocht om in de komende tijd haar idee├źn te vormen voor het NNT, want begin januari 2008 moeten de plannen voor de nieuwe Cultuurnota worden ingediend. Mafaalani zal ook een nieuwe zakelijk leider aanwijzen, als opvolger van Dennis Molendijk. Het bestuur van het NNT is enthousiast over de aanstelling van Mafaalani. "Zij is een talentvolle en uitgesproken theatermaakster met internationale ervaring en ambities. Ze maakt prachtig theater waarin ze de grenzen van de discipline durft op te zoeken. Ze is ge├źngageerd en betrekt andere sectoren van kunst in haar voorstellingen", aldus bestuursvoorzitter Arie Wink. (Redactie, Dagblad van het Noorden, 23/2/07)

  • Artistiek leider Koos Terpstra (51) stopt in 2008 bij het Noord Nederlands Toneel (NNT). Ook zakelijk leider Dennis Molendijk verlaat dan het Groningse gezelschap. De twee werken sinds 1999 bij het NNT en waren onder andere verantwoordelijk voor veertien voorstellingen in de Machinefabriek, de eigen zaal van het gezelschap. Beider contract loopt officieel tot 1 januari 2009. Maar Terpstra zegt niet te willen 'vastroesten'. (ANP, 21/11/06)


  • In een allesonthullend interview fantaseert regisseur Koos Terpstra over zijn favoriete minister-president: "Iemand die zijn mening durft te geven en ingaat tegen middelmaat en domheid. Ik weet wel: ik heb geen recht van spreken, want ik ga niet stemmen. Ik heb nog nooit gestemd. Maar de mensen die dat wel doen, kunnen de minister-president óók niet kiezen." (Volkskrant, 17/1/03)


  • Koos Terpstra opent zijn theatermarathon MF2000 bij het Noord Nederlands toneel met 'Wachten op Godot' gespeeld door cabaretiers. Terpstra beschouwt de Machinefabriek als een mogelijkheid om in kort tijdsbestek met een heleboel jonge theatermakers kennis te kunnen maken. "Voor de komende vier jaar moet ik een gezelschap formeren, en ik ben niet iemand van vergaderen. Ik kijk liever om me heen." (Volkskrant, 29/1/00)

    meer over: Beckett, cabaret


  • In het Duitse theater bestaat veel interesse voor Nederlandse schrijvers. Koos Terpstra maakt faam met zijn ('Mein') 'Elektra'. Speciaal voor de opening het stadstheater van Erlangen werd hij uitgenodigd 'Elektra' (van Sophocles) te komen regisseren. Op de valreep besloot Terpstra zelf een 'Elektra' te schrijven, toegesneden op de toneelspelers. Terpstra voelt zich bij onze Oosterburen zeer gerespecteerd: "Ben je in Nederland een lulletje dat wel eens schrijft, hier sta je als schrijver op een ander niveau". (Volkskrant, 4/11/99)


  • Koos Terpstra begint zijn artistiek en zakelijk leiderschap van het Noord Nederlands Toneel in september zonder de vaste groep acteurs. Van drie acteurs wordt het contract niet verlengd, twee anderen (Christo van Klaveren en Fabienne Maarshoek) worden per 1 september ontslagen. Dit is mogelijk door een clausule in de CAO voor toneelspelers, waarin staat dat ontbinding van een contact mogelijk is bij het aantreden van een nieuwe artistiek leider. De huidige artistiek en zakelijk leider Evert de Jager vindt de beslissing van Terpstra "natuurlijk niet leuk", maar heeft ook begrip: "Ik sluit hier een periode van tien jaar af, en in het beste geval is er dan sprake van vadermoord". (Volkskrant, 5/2/99)

  • Koos Terpstra wordt de nieuwe zakelijk en artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. De stichting heeft de 43-jarige regisseur per 1 september 1999 benoemt. Hij volgt dan Evert de Jager op. Terpstra was eerder al artistiek leider van het RO Theater, maar werd anderhalf jaar geleden verrassend ontslagen. (Volkskrant, 26/11/98)

praat mee

schrijf een mini