oude meuk

Onderwerp

tryater (5 nieuwsberichten)

  • Ira Judkovskaja wordt de nieuwe artistiek leider van toneelgezelschap Tryater in Leeuwarden. Judkovskaja (1975) wordt daarmee de jongste artistiek leider van een groot gezelschap in Nederland. De oorspronkelijk Russische Judkovskaja woont sinds 1990 in Nederland en volgde de regie-opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam gevolgd.
    Ze maakte onder artistiek leider Hans Man in ’t Veld als gastregisseur eerder voorstellingen bij Tryater, zoals 'Blowing' en 'Polaroid'. Ook regisseerde ze o.a. bij Orkater, Het Toneel Speelt en het NNT. (Redactie, 29/10/07)


  • Hans Man in 't Veld stopt als directeur van Tryater. Man in 't Veld combineerde de afgelopen drie jaar artistieke leiding en algemeen directeurschap bij het Friese gezelschap. Het bestuur was echter niet tevreden over zijn zakelijke capaciteiten: "We zijn teleurgesteld in de verwachtingen die Man in 't Veld bij ons had gewekt, niet artistiek maar wel als leidinggevende", aldus voorzitter Bearn Bilker.
    Man in 't Veld maakt dit seizoen als artistiek leider af en wordt als algemeen directeur per direct opgevolgd door theatermaker Bouke Oldenhof. Man in 't Veld (61) was medeoprichter van de Toneelschuur in Haarlem en van het Werktheater en gaf eerder leiding aan de Regieopleiding in Amsterdam. (ANP, 12/10/06)


  • Regisseur Jos Thie wordt artistiek leider van Oerol 2007. Joop Mulder neemt een jaar vrij na 25 jaar het festival te hebben geleid, maar is van plan om de editie 2008 weer zelf op zich te nemen. Jos Thie is de voormalig artistiek leider van oa. het Ro Theater en Tryater. Als regisseur bij die laatste groep maakte hij veel voorstellingen op Oerol, onder andere het spektakelstuk Peer Gynt (1999), één van Oerols grootste successen. (Redactie, 22/8/06)

    meer over: Oerol


  • Weer een primeur. Het stuk 'Zijn vrouw' van socialist Pieter Jelles Troelstra wordt voor het eerst opgevoerd. Twintig acteurs van het Friese theatergezelschap Tryater geven in Leeuwarden op een geënsceneerde lezing. Troelstra schreef het stuk rond 1904 op de achterkant van Tweede-Kamerstukken. Het stuk gaat over zijn huwelijk met Nynke van Hichtum, de schrijfster van 'Afke's Tiental'. Het huwelijk liep in 1907 uit op een scheiding, mede door de zwakke geestelijke gezondheid van zijn vrouw. Van Hichtum is pseudoniem voor Sjoukje Bokma de Boer. (ANP, 2/12/02)

    meer over: Friesland


  • De voorstelling 'Geweld...nee' van Tryater gaat naar Amerika. De Amerikaanse theatergroep Youth Ensemble Atlanta is erg enthousiast over de manier waarop Tryater het stuk op scholen brengt. Tryater is "heel blij en trots'' met de Amerikaanse belangstelling. Wel denkt het gezelschap het een en ander aan te moeten passen aan de Amerikaanse omstandigheden. Vorig seizoen is de productie met succes in Wales opgevoerd. Het stuk is in Nederland al ruim achthonderd keer gespeeld. (ANP, 29/11/02)

praat mee

schrijf een mini