oude meuk

Onderwerp

Bijlmer (20 nieuwsberichten)

  • Het voormalige Grace theater in Amsterdam Zuidoost heeft een nieuwe bestemming. Na het faillisement van Maaster Theaterproducties werd de musical 'Grace' abrupt gestaakt en kwam het theater leeg te staan. Vanaf nu wordt het theater verhuurd aan de Heineken Music Hall en krijgt het de naam Pepsi Chart Stage. Het is de bedoeling dat er cabaret, musicals en popconcerten worden geprogrammeerd. Directeur P. Stiekema hoopt in september de eerste bezoekers te kunnen ontvangen. De 650 mensen die al een kaartje hadden gekocht voor de musical 'Grace' biedt Stiekema de mogelijkheid een andere voorstelling te bezoeken. (ANP, 6/6/02)


  • De gemeente Amsterdam zoekt naar mogelijkheden om het Grace-theater te recyclen. Het theater werd gebouwd door Bert Maas voor zijn geflopte musical 'Grace'. Die hoopte het theater twee jaar te bespelen en het daarna af te breken en ermee door Europa te reizen. Dat is nu van de baan; er is niet eens geld om het gebouw van steigermateriaal af te breken. De gemeente is dus nu op zoek naar nieuwe huurders voor de zaal met 1200 stoelen, een orkestbak en een toneeltoren van 20 meter hoog. In de theaterwereld is veel belangstelling, maar Amsterdam wil nog geen namen noemen. In de plannen moet overigens rekening worden gehouden met de bouw van het Getz Entertainment Center, die in 2004 begint. Dat komt op de plek van het Grace-theater, dat daarvoor in ieder geval wordt afgebroken. (NRC, 22/3/02)

    meer over: musical


  • Eerder deze week werd het nieuws bekend dat de voorstellingen van 'Grace, the Musical' per 1 april zouden stoppen. Producent en zakelijk leider Bert Maas heeft een schuld van 2,5 miljoen euro door tegenvallende bezoekersaantallen en productiekosten, het faillissement van Maaster Theaterproducties BV wordt op 12 maart uitgesproken. Gisteren is in Amsterdam echter de bom voortijdig gebarsten. Alle voorstellingen werden met onmiddelijke ingang gestaakt. De medewerkers stonden voor een dichte artiesteningang met daarop het briefje met de tekst "Wij hebben getracht alle medewerkers telefonisch te bereiken vandaag. Helaas is dat niet bij jullie gelukt. Deze week zullen jullie een schrijven ontvangen. Excuses voor het ongemak." "Het understatement van het jaar", aldus Brigitte Nijman, die afwisselend met Joke de Kruijf de titelrol vertolkte. Haar collega Alexandra van Marken beweert dat de betaling van de artiesten hopeloos achterligt. (Volkskrant, 1/3/02)

  • Na het bericht dat eind april de voorstellingen van de musical 'Grace' vanwege de tegenvallende publieke belangstelling worden gestaakt, is nu ook duidelijk geworden dat er een faillissement in de lucht hangt voor de onderneming van de instant theatertycoon Bert Maas. Maaster Theaterproducties, het bedrijf achter de ambitieuze onderneming aan de Arena Boulevard in Zuidoost, wordt achtervolgd door schuldeisers. Voor transport, licht, tentenbouw en promotie, ligt in totaal nog tweehonderdduizend euro aan rekeningen. De leveranciers, waaronder Flashlight en Pieter Smit, hebben via hun gezamenlijke advocaat het faillisement van het productiebedrijf aangevraagd. De rechter doet binnen twee weken uitspraak. (Parool, 23/2/02)
    zie ook: 'Grace' stopt


  • De musical 'Grace' stopt waarschijnlijk per 28 april. Dat heeft Maaster Theaterproducties donderdag laten weten. Alleen een plotselinge toename van het aantal bezoekers kan de productie nog redden, aldus woordvoerder Van Noord. Het speciaal gebouwde Grace-theater, bij de Amsterdam ArenA had eigenlijk tot eind 2003 moeten staan. Van de 1200 zitplaatsen zijn er op een gemiddelde avond slechts 450 bezet. "We weten ook niet waar dat aan ligt, maar feit is dat we met deze stoelbezetting de dagelijkse kosten er niet uit halen", zegt Van Noord. "Dat wordt al duidelijk als je weet dat aan de voorstelling 440 mensen werken. We wijten de teleurstellende animo in ieder geval niet aan de locatie van het theater."
    Grace the Musical was een droom van zakenman Bert Maas. De textielhandelaar zette er speciaal het bedrijf Maaster Theaterproducties voor op. Onduidelijk is nu wat er met dat bedrijf gaat gebeuren, aangezien Maas geen nieuwe musicalplannen op de plank heeft liggen. Een mogelijkheid is dat Maas stopt met het productiebedrijf. "Hij bezint zich nu op de toekomst en komt zo snel mogelijk met duidelijkheid", geeft Van Noord aan. Voor de musical trok Maas zwaargewichten uit binnen- en buitenland aan. Zo tekende Broadway-veteraan Cy Coleman voor de muziek. Seth Gaaikema maakte het script en Frans Weisz verzorgde de regie. De hoofdrollen zijn in handen van Joke de Kruijf en Ernst Daniel Smid. (ANP, 21/2/02)

    meer over: musical


  • Krater Theater in Amsterdam Zuidoost organiseert van 9 tot 18 november voor de zesde keer het Black Magic Woman Festival. Back Magic Woman is een festijn met theater, muziek, dans, poëzie/literatuur, film en beeldende kunst, waarin zwarte en migranten-vrouwen de hoofdrol spelen. (AD, 23/10/01)


  • Het splinternieuwe Grace Theater in Amsterdam stelt de eerste voorstellingen uit. Het gaat om vijf try-outvoorstellingen van 'Grace, the musical' die donderdag tot en met zondag zouden worden opgevoerd. De trappen worden aangepast zodat er bij calamiteiten beter kan worden ontruimd, aldus theatermanager B. van Noort. (AD, 12/10/01)

  • Projectontwikkelaar Viable Entertainment spant een rechtszaak aan tegen de gemeente Amsterdam. Directeur S. Simsek maakte donderdag bekend dat Viable via de rechter alsnog de mogelijkheid wil krijgen aan de Arenaboulevard een megatheater te bouwen.
    Nadat in 1997 Joop van den Ende en een tweede groep projectontwikkelaars hadden aangegeven niet te zijn geïnteresseerd in het theatercomplex, ging de gemeente in zee met Viable. Die verleende medio vorig jaar een optie op de grond aan het bedrijf. In juni besloten het college en de betrokken raadscommissie echter niet in te stemmen met de plannen van Viable. Volgens het college zijn de plannen financieel niet haalbaar. De gemeente voelt bovendien meer voor de ideeën van het bureau van Joop van den Ende om een theatercomplex in de binnenstad te bouwen.
    Viable-directeur Simsek wijst de financiële bezwaren van de gemeente van de hand. ,,Een grote bank als de ABN Amro zou ons anders niet financieren. En ook de door de gemeente ingeschakelde accountant Price Waterhouse Coopers vindt ons plan goed doordacht en haalbaar." (ANP, 13/9/01)

  • De gemeente Amsterdam heeft besloten geen toestemming te geven aan Viable Entertainment om aan de Arena-boulevard in Amsterdam Zuidoost een musical- en operatheater te bouwen. Het college van b&w denkt dat er in Amsterdam maar plaats is voor één musicaltheater gezien de concurrentie met het huidige theater Carré. De plannen van directeur-eigenaar Simsek van Viable zijn volgens het college financieel onhaalbaar. Bovendien zou het theater zoals Simsek het voor ogen had niet passen in het stadsdeel Zuidoost. Er zou daar eerder behoefte zijn aan een kleiner theater.
    Joop van den Ende heeft echter tegelijkertijd te kennen gegeven dat hij binnen de ringweg A10, in de buurt van het RAI-congrescentrum of aan de Marnixstraat, ook een nieuw theater wil bouwen. Van den Ende is wel in vergaand overleg met de gemeente Amsterdam, die zijn plan minder riskant vindt dan dat van Simsek. (Volkskrant, 2/6/01)

  • De Arena-boulevard in Amsterdam krijgt toch een eigen theater. Na het afhaken van Joop van den Ende, die te weinig vertrouwen had in de locatie, is een alternatieve projectontwikkelaar gevonden: Viable Entertainment. Het theater met drieduizend stoelen komt naast de gloednieuwe Heineken Music Hall aan de Arena-boulevard.
    Directeur-eigenaar S.G. Simsek van Viable Entertainment benadrukt dat het niet belangrijk is waar het theater komt te staan, maar wat er in te zien is. Het voornemen is om per jaar zo'n acht opera's en vier musicals op de planken te brengen in het tot nog toe naamloze theater. Het college van B en W van Amsterdam moet nog wel toestemming geven voor de bouw. Wanneer dat gebeurt zou het theater binnen drie jaar zijn deuren kunnen openen. (Trouw, 30/5/01)

    meer over: nieuwbouw


  • Op uitnodiging van het Festival [NES] in de Bijlmer vestigde het Londense kunstenaarscollectief Mongrel zich voor tien dagen in de bibliotheek van winkelcentrum de Amsterdamse Poort om een multimediashow in elkaar te zetten met impressies van de Bijlmer. Het kunstnaarscollectief Mongrel, dat veel ervaring heeft met het werken in achterstandsbuurten en probleemwijken, verbaasde zich over zowel de culturele als de financiële rijkdom van dit verguisde stadsdeel. De Bijlmer heeft helemaal geen probleem. Het centrum van Amsterdam heeft een probleem met de Bijlmer", aldus het collectief. (Volkskrant, 5/7/00)


  • Poptempel Paradiso en Theater Cosmic willen samen een muziektheater bouwen in de Bijlmer. Het nieuwe gebouw moet komen te staan tussen de Amsterdamse Poort en het terrein van Kwakoe. 'Cosmic Paradiso' moet in 2004 klaar zijn en naast muziek en theater ook opleidingen bieden voor popmusici en acteurs. Het centrum gaat tussen de 40 en 80 miljoen gulden kosten, die betaald moeten worden door het Ministerie van OC&W en de gemeente Amsterdam. Beide moeten zich nog uitspreken over de plannen. Paradiso gaat sowieso activiteiten overhevelen naar Amsterdam Zuidoost. "De Bijlmer is het meest muzikale stadsdeel van Nederland", zegt directeur P. Ballings van Paradiso, "maar het heeft geen hart". Hier moet het centrum een oplossing bieden. "Het centrum moet allochtoon talent mobiliseren, in die omgeving kun je vrij snel resultaat boeken." (NRC, 9/3/00)
    zie ook: IN: Bijlmer


  • Het tijdelijk onderkomen van theater Frascati in de Bijlmer is feestelijk geopend. Terwijl het theater in de Amsterdamse Nes ingrijpend wordt verbouwd, heeft een groot deel van het productieteam een onderkomen gevonden in basisschool De Meent. Directrice Nan van Houte hoopt dat reguliere bezoekers Frascati zullen volgen naar de Bijlmer: "Verscheidene mensen hebben laten weten blij te zijn dat ze nu eindelijk een reden hebben om naar de Bijlmer te gaan. Voorheen dachten ze dat ze er niet zo veel te zoeken hadden, of dat het er eng was. Amsterdammers zijn nu eenmaal niet zo mobiel en al helemaal niet als het vervoermiddel de metro is. Maar misschien verandert dat nu." (Parool, 14/1/00)

    meer over: Nan van Houte


  • De Bijlmer wordt onderwerp van een opera met de toepasselijke titel 'De Bijlmer Opera'. Het libretto is geschreven door oud-Bijlmerbewoners Jacques en Fer Bank. De muziek is van Orkest De Volharding. De opera gaat over het maakbaarheidsmodel: "De Bijlmer zelf is niet mislukt, maar het idee erachter", aldus de gebroeders Bank. De opera gaat op 18 januari in première in Bellevue in Amsterdam; in de Bijlmer zelf is geen geschikte ruimte... (NRC, 20/12/99)
    zie ook: IN: De Bijlmer

    meer over: opera


  • Er fietst een cultuurpaus door onze hoofdstad. Niet lang meer, want de Engelsman Trevor Davies heeft haast. In twee weken tijd moet hij een impressie zien te krijgen van de culturele patronen in Amsterdam. Nu al kan hij zeggen dat de stad 'lazy' is geworden en voortborduurt op het verleden. Amsterdam verliest volgens hem terrein aan Rotterdam, dat nu alle ruimte krijgt om een plaats te veroveren in de internationale kunstenwereld. Ook verbaast hij zich over de mensen uit het culturele leven die zich zorgen maken over het multiculturalisme van de stad, terwijl dat volgens Davies juist nieuwe mogelijkheden biedt. Hij is dan ook erg enthousiast over initiatieven als het Five o' clock-project in activiteitencentrum Ganzenhoef en de stijgende populariteit van de Bijlmer bij verschillende toneelgezelschappen. In november presenteert Davies zijn resultaten aan de Amsterdamse gemeenteraad. (Parool, 16/10/99)

    meer over: Amsterdam, Rotterdam


  • De Amsterdamse Bijlmer heeft sinds kort haar eigen particuliere theateropleiding, de 5 o'clock class. De klas biedt dans-, kleinkunst-, theater- en muziekcursussen voor twintig à dertig jongeren uit de Bijlmermeer en moet hen klaarstomen voor de hogere kunstopleidingen. Volgens directeur M. De Bie is de 5 o'clock class een vorm van "empowerment" voor allochtone jongeren. "Je kijkt niet naar wat ze niet hebben, je kijkt naar wat ze wel kunnen." Ze geeft toe dat dat rolbevestigend is: alsof alle zwarte jongeren goed kunnen dansen en zingen. Waarom geen spoedcursus havo of vwo? "Het ligt eraan wat je wilt. Wil je deze jongeren leiden naar maatschappelijk succes, of wil je ze leiden naar wat ze al in huis hebben? Wij kiezen voor het laatste," aldus De Bie. Naast geld van het Expertisecentrum Allochtonen Hoger Onderwijs krijgt het project subsidie uit het Europese Urbanfonds: 290 duizend gulden voor de komende twee jaar. Circus Elleboog heeft onlangs van datzelfde Urbanfonds 1,8 miljoen gulden ontvangen om een dependance in de Bijlmer te openen. (Parool & Volkskrant, 1/6/99)

    meer over: Circus Elleboog


  • Kindercircus Elleboog krijgt een dependance in Amsterdam Zuidoost. Elleboog heeft 1,8 miljoen gulden Europese subsidie ontvangen. Volgend jaar al wordt er een tijdelijk onderkomen geopend, en twee tot drie jaar later volgt de definitieve huisvesting bij de Amsterdamse Poort. Directeur Heesakkers verwacht dat Elleboog in de Bijlmer vele honderden kinderen per week zal trekken. Op de Passeerdersgracht in Amsterdam Centrum doen al 700 deelnemers per week mee. Het gebouw wordt te klein. Onderzocht wordt of Elleboog naar een gebouw op het Westergasterrein zou kunnen verhuizen. (Parool, 28/5/99)


  • De Federatie van Kunstenaarsverenigingen noemt de belofte van extra geld voor kunst en cultuur in het regeerakkoord een wassen neus. In de op Prinsjesdag gepresenteerde begroting is er geen sprake van extra budget voor de verschillende kunstenaars. Bovendien verwijt de Federatie de nieuwe staatssecretaris Rick van der Ploeg ervan er "populistische hapsnap-opvattingen" op na te houden. (Parool, 15/9/98)

  • Huis a/d Amstel speelt 'Thuis' op locatie. De voorstelling speelt zich af in vijf woningen in de flat Koningshoef in Amsterdamse Bijlmermeer. De toeschouwers wandelen van woning tot woning en delen en passant in het wel en wee van de fictieve bewoners. De voorstelling speelt van 16 mei tot 6 juni. (Trouw, 9/5/98)

    meer over: jeugdtheater


  • Op 9 april is het startsein gegeven voor de bouw van het uitgaanscentrum naast de Arena in Amsterdam Zuidoost. In dit complex zullen onder andere de Mojo pophal, een megabioscoop, drie theaters (waarvan Cirque du Soleil waarschijnlijk de grote trekker wordt), een casino, een ballroom en een museum een plaats krijgen. Er wordt gerekend op 4,5 miljoen bezoekers per jaar. Dit complex van 175 bij 240 meter zal in 2003 worden opgeleverd en kost zo'n 3 milhard gulden. (Parool, 10/4/98)


praat mee

schrijf een mini