oude meuk

Onderwerp

Matthijs Rümke (9 nieuwsberichten)

 • Acteur Bert Luppes vertrekt bij Het Zuidelijk Toneel. Volgens Luppes lopen zijn visie en die van Matthijs Rümke te zeer uiteen. De acteur zegt zijn vertrek al in november te hebben aangekondigd en neemt aan het einde van volgend seizoen afscheid. Na het ontslag van Olivier Provily is Luppes het tweede lid van de artistieke raad dat vertrekt binnen korte tijd.
  Luppes zegt bij het aantreden van Rümke in 2005 uit volle overtuiging in Eindhoven te zijn gebleven, maar ging gaandeweg toch twijfelen aan Rümkes aanpak. "Voornamelijk nieuw Nederlandstalig repertoire, dat zich nog niet heeft bewezen, het is een uitdaging, maar ook een erg groot risico." Dat Rümke, zoals Luppes vaststelt, vooral de stukken centraal stelde en niet zozeer de acteurs begon bij hem eveneens te wringen. "Ik sta graag in dienst van een voorstelling, maar wil er niet ondergeschikt aan worden gemaakt", aldus de acteur, die benadrukt dat er geen sprake is van een conflict. Regisseur Matthijs Rümke wijst erop dat het gezelschap zich nog in de opbouwfase bevindt. Recent kondigde HZT al een koerswijziging aan. "Meer publieksgericht werk, en de experimenten beproeven we eerst in festivalvorm voordat we ermee naar de schouwburgen gaan. Maar ik houd wel vast aan die experimenten. Als Bert dat avontuur niet aan wil is het voor iedereen wijzer dat hij zijn eigen dingen doet. En dat is een aderlating, ja, want hij is een goed acteur. Maar ik ga geen 'Macbeth' doen omdat Bert 'Macbeth' wil spelen", Aldus Rümke.
  Luppes was vanaf de oprichting 25 jaar geleden acteur bij Theatergroep Hollandia. Hij volgde het gezelschap naar Eindhoven toen dat in 2001 fuseerde met het Zuidelijk Toneel tot ZT Hollandia. (Brabants Dagblad, 31/3/07)


 • Het Zuidelijk Toneel stopt de tournee van 'Breekbaar'. "De voorstelling voldoet niet aan de kwaliteitscriteria die het gezelschap zichzelf stelt", aldus een persverklaring van het gezelschap. Na een niet geslaagde première een slechte ontvangst in de pers kampte de voorstelling met tegenvallende bezoekersaantallen. Het gezelschap zegt dat de beslissing geheel op artistieke gronden is genomen.
  Zakelijk leider Gerard Tonen schat dat de financiële schade zo'n vijftigduizend euro aan uitkoopsommen van de schouwburgen bedraagt. Wellicht moet het gezelschap bezuinigen door volgend seizoen één voorstelling minder te spelen. Overigens liet het gezelschap vorige week al weten dat er wordt nagedacht over een koerswijziging. Risicovolle stukken van het type 'Breekbaar' worden dan op een andere manier gepresenteerd.
  Regisseur Matthijs Rümke erkent dat 'Breekbaar' op het moment van de première "nog niet goed genoeg was". "Maar ik was ervan overtuigd dat de voorstelling het in zich had om te groeien en verbeteren." De kwaliteit bleef wisselvallig: "Er zijn voorstellingen geweest die een 7,5 van het publiek kregen, maar we hebben het ook meegemaakt dat de reacties na afloop desastreus waren.“ Ook de recensies hebben een rol gespeeld, denkt Rümke: "Ik geef toe dat dit niet de beste voorstelling is die ik ooit heb gemaakt, maar omdat het zo agressief is ontvangen, is het stuk wel vogelvrij geworden. Het heeft een soort 'daar is iets mis mee'-aura gekregen." (Redactie, Eindhovens Dagblad, 28/11/06)

 • Matthijs Rümke (1954) wordt per 1 augustus 2005 de nieuwe artistiek leider van ZT Hollandia. Rümke is tot eind 2004 artistiek leider van jeugdtheatergezelschap Artemis. Het bestuur van het gezelschap kiest hiermee voor een artistiek gezicht, in plaats van een intendant. Naast Rümke is aanstormend regisseur Olivier Provily gevraagd om vaste regisseur te worden.
  De acteurs van ZT Hollandia hebben nog niet gesproken met Rümke. Alleen Bert Luppes, die namens de acteurs in de benoemingscommissie zat, heeft aangegeven aan het gezelschap verbonden te zullen blijven. De naam ZT Hollandia zal overigens verdwijnen met het afscheid van Johan Simons. Wat de nieuwe naam van de groep wordt is nog niet bekend.
  Het bestuur van ZT Hollandia heeft lang getwijfeld over de opvolging van Simons. Lange tijd leek het erop dat gekozen zou worden voor een intendant, in de persoon van Henk Scholten, nu directeur van de Stadsschouwburg in Utrecht. Ook Rümke zelf had eigenlijk andere plannen: hij werd gevraagd om een aantal voorstellingen per jaar te regisseren bij het Onafhankelijk Toneel in Rotterdam. (VNG & Volkskrant, 3/11/03)

 • Regisseuse Floor Huygen wordt de opvolger van Matthijs Rümke en zal zijn taak als artistiek leider van Artemis in 2005 overnemen. Huygen, 20 jaar geleden als actrice begonnen, heeft al enkele jeugdtheatervoorstellingen geregisseerd, onder meer bij Theatergroep Maccus en Blauw Vier. Ze heeft meer ervaring met volwassenentheater en theater op locatie. De laatste jaren deed zij regies bij ZT/Hollandia, Het Vervolg en het Huis van Bourgondië. (ANP, 29/8/03)

  meer over: jeugdtheater


 • De première van 'Hagedissenhuid' wordt uitgesteld. Porgy Franssen heeft rugklachten en mag zich van zijn dokter niet veroeren. De voorstellingen op de Uitmarkt gaan wel door, regisseur Matthijs Rümke valt in. Of het optreden op Lowlands doorgaat is nog onduidelijk. (ANP, 28/8/03)

 • Tweetakt, het kunstenfestival voor jeugd en jongeren, verhuist van Den Bosch naar Utrecht. Het festival zal nu dit jaar plaatsvinden van 12 tot en met 16 juni in Utrecht. Matthijs Rümke, de artistiek leider van jeugdtheater Artemis, neemt de artistieke leiding van het festival op zich. Hij doet dat samen met Ine te Rietstap.
  Het Tweetakt Kunstenfestival, dat afwisselend in België (Antwerpen) en Nederland wordt gehouden, zou van 14 tot en met 20 april 2002 plaatsvinden in Den Bosch. Eind oktober 2001 zegde Den Bosch eenzijdig de samenwerking op met het Utrechtse bureau Storm omdat de organisatie niet voldoende was ingebed in Den Bosch. Bovendien was er ontevredenheid over de aanstelling van Ine te Rietstap uit Utrecht als artistiek leider; die beslissing was niet afgestemd met de partnersteden. De gemeente Den Bosch heeft geprobeerd een eigen organiserend team op te zetten, maar die poging mislukte. Antwerpen blijft betrokken als partner voor Tweetakt. (Theater.nl, 3/1/02)

 • Ria Eimers en Steven van Watermeulen hebben respectievelijk de Theo d'Or en de Louis d'Or gewonnen. De trofeeën zijn maandagavond uitgereikt in de Rotterdamse Schouwburg. Eimers won haar prijs met haar rol van Hekabe in 'De Trojaansen' door het Onafhankelijk Toneel. Volgens de jury groeit de actrice uit tot "het brandpunt van de voorstelling met haar tegelijkertijd heftige, wendbare en ingetogen speelstijl".
  Van Watermeulen werd bekroond voor manier waarop hij Tom speelde in 'De Wespenfabriek' van het Ro Theater. "De volstrekte overtuiging waarmee Steven van Watermeulen zijn personage met heel zijn lichaam en met alle registers van zijn stem een ziel en gestalte geeft en je als toeschouwer onderdompelt in zijn schokkende relaas echoot nog lang na de voorstelling na", aldus de jury.
  Beide toneelprijzen worden sinds 1955 uitgereikt en bestaan uit een gouden plak gemaakt door Eric Caus. De prijzen voor de beste bijrollen werden gewonnen door de drie spelers van de voorstelling 'Onder Mannen' van het Noord Nederlands Toneel. Margôt Ros kreeg de Colombina, Geert Lageveen en Frank Lammers wonnen elk een eigen Arlecchino.
  De VSCD Mimeprijs 2001 ging naar 'De Buikspreekster' van Golden Palace voor het stuk. Artistiek leider van Artemis Matthijs Rümke kreeg de Prosceniumprijs vanwege zijn bijdrage aan het het toneel in het algemeen. Rümke regisseerde onder andere de 'Driestuiversopera' van het Noord Nederlands Toneel. (ANP, 11/6/01)

  meer over: Ro Theater


 • Matthijs Rümke, en niet Frances Sanders, regisseert dit jaar het Amsterdamse Bos Openluchttheater. Na dertien edities wilde Sanders een jaartje wat anders doen. Haar tijdelijke vervanger heeft voor een opvallende enscènering gekozen bij 'De Vliegende Hollander' van Jan Veldman. Middenop het podium is een tien meter hoge houten wand verrezen, die de omringende bomen voor het grootste gedeelte aan het zicht onttrekt. Rümke: "De Grieken hadden al bedacht dat je voor het beste geluidseffect een wand vlak achter de spelers moest plaatsen. Dit jaar wil ik aandacht voor de tekst. Volgend jaar mag Frances weer een sprookje vertellen." (Parool, 10/7/98)

 • Matthijs Rümke regisseert de voorstelling 'De Vliegende Hollander' in het openluchttheater in het Amsterdamse Bos. Eerder regisseerde hij de opening van de Amsterdam ArenA, Fly Away van Arjen Ederveen en Kunst van Teneeter. De freelance regisseur volgt volgend seizoen Pauline Mol op als artistiek leider van jeugdtheatergezelschap Artemis in Den Bosch. (Volkskrant, 9/7/98)

praat mee

schrijf een mini