oude meuk

Onderwerp

Bert Luppes (3 nieuwsberichten)

 • Acteur Bert Luppes vertrekt bij Het Zuidelijk Toneel. Volgens Luppes lopen zijn visie en die van Matthijs Rümke te zeer uiteen. De acteur zegt zijn vertrek al in november te hebben aangekondigd en neemt aan het einde van volgend seizoen afscheid. Na het ontslag van Olivier Provily is Luppes het tweede lid van de artistieke raad dat vertrekt binnen korte tijd.
  Luppes zegt bij het aantreden van Rümke in 2005 uit volle overtuiging in Eindhoven te zijn gebleven, maar ging gaandeweg toch twijfelen aan Rümkes aanpak. "Voornamelijk nieuw Nederlandstalig repertoire, dat zich nog niet heeft bewezen, het is een uitdaging, maar ook een erg groot risico." Dat Rümke, zoals Luppes vaststelt, vooral de stukken centraal stelde en niet zozeer de acteurs begon bij hem eveneens te wringen. "Ik sta graag in dienst van een voorstelling, maar wil er niet ondergeschikt aan worden gemaakt", aldus de acteur, die benadrukt dat er geen sprake is van een conflict. Regisseur Matthijs Rümke wijst erop dat het gezelschap zich nog in de opbouwfase bevindt. Recent kondigde HZT al een koerswijziging aan. "Meer publieksgericht werk, en de experimenten beproeven we eerst in festivalvorm voordat we ermee naar de schouwburgen gaan. Maar ik houd wel vast aan die experimenten. Als Bert dat avontuur niet aan wil is het voor iedereen wijzer dat hij zijn eigen dingen doet. En dat is een aderlating, ja, want hij is een goed acteur. Maar ik ga geen 'Macbeth' doen omdat Bert 'Macbeth' wil spelen", Aldus Rümke.
  Luppes was vanaf de oprichting 25 jaar geleden acteur bij Theatergroep Hollandia. Hij volgde het gezelschap naar Eindhoven toen dat in 2001 fuseerde met het Zuidelijk Toneel tot ZT Hollandia. (Brabants Dagblad, 31/3/07)


 • Matthijs Rümke (1954) wordt per 1 augustus 2005 de nieuwe artistiek leider van ZT Hollandia. Rümke is tot eind 2004 artistiek leider van jeugdtheatergezelschap Artemis. Het bestuur van het gezelschap kiest hiermee voor een artistiek gezicht, in plaats van een intendant. Naast Rümke is aanstormend regisseur Olivier Provily gevraagd om vaste regisseur te worden.
  De acteurs van ZT Hollandia hebben nog niet gesproken met Rümke. Alleen Bert Luppes, die namens de acteurs in de benoemingscommissie zat, heeft aangegeven aan het gezelschap verbonden te zullen blijven. De naam ZT Hollandia zal overigens verdwijnen met het afscheid van Johan Simons. Wat de nieuwe naam van de groep wordt is nog niet bekend.
  Het bestuur van ZT Hollandia heeft lang getwijfeld over de opvolging van Simons. Lange tijd leek het erop dat gekozen zou worden voor een intendant, in de persoon van Henk Scholten, nu directeur van de Stadsschouwburg in Utrecht. Ook Rümke zelf had eigenlijk andere plannen: hij werd gevraagd om een aantal voorstellingen per jaar te regisseren bij het Onafhankelijk Toneel in Rotterdam. (VNG & Volkskrant, 3/11/03)

 • De voorstelling 'Gloed' van Impresariaat Gislebert Thierens heeft verrassend de NRC Toneel Publieksprijs gewonnen. Ook is de jaarlijkse VSCD prijzenregen weer op de theaterwereld neergedaald. De Theo d'Or werd gewonnen door Ariane Schlüter voor haar rol van Nina Leeds in 'Strange Interlude' van Het Nationale Toneel. De Louis d'Or ging naar Bert Luppes voor zijn rol van Georges Vermeersch in 'Vrijdag' van ZT Hollandia. De Arlecchino was er voor Kees Boot voor zijn rol van Wayne Hudson in 'Popcorn' van Zep. De Columbina ging naar Carice Van Houten voor haar rol van Macha in 'Een Meeuw' van De Theatercompagnie. De Prosceniumprijs ging naar De Toneelschuur en de VSCD Mimeprijs werd tenslotte gewonnen door Bambie, voor hun voorstelling 'Bambie 8'. Bambie won deze prijs ook al in 1999. (VNG, 16/6/03)

praat mee

schrijf een mini