oude meuk

Onderwerp

Toneelschuur (4 nieuwsberichten)

 • Toneelgroep Amsterdam start samen met Toneelschuurproducties onder de titel TA-2 vanaf volgend seizoen een platform voor het ontwikkelen van regietalent. In dat kader zijn regisseurs Eric de Vroedt en Thibaud Delpeut aangetrokken om minimaal twee middelgrote producties te maken. Daarnaast wordt de voorstellingenserie 'Mightysociety' van De Vroedt organisatorisch ondersteund door het gezelschap. Artistiek leider Ivo van Hove lost hiermee een belofte in die hij in zijn toespraak Staat van het Theater deed, namelijk om jongere theatermakers in continuïteit te laten werken. Uitgangspunt van TA-2 is overigens niet om de regisseurs zo snel mogelijk door te laten stromen naar de grote zaal, maar vooral om ze te leren werken binnen grotere organisaties.
  Volgend seizoen zal Delpeut 'Britannicus' van Jean Racine regisseren met een volledige TGA-cast en gaat De Vroedt 'A Streetcar named Desire' van Tenessee Williams maken. Van Hove benadrukt dat TA-2 een flexibele omgeving moet zijn: "De noden van iemand als Thibaud Delpeut die net zijn opleiding heeft beëindigd zijn allicht anders dan die van Eric de Vroedt die al enkele jaren zijn eigen parcours uitstippelt. Het apparaat staat ten dienste van de maker, en niet andersom. Het is niet de bedoeling dat de voorstellingen meteen gaan reizen, maar in de luwte tot stand komen. Er moet in volle vrijheid kunnen worden gezocht én gefaald."
  TA-2 moet de komende jaren worden uitgebreid. De alliantie met Toneelschuur Producties wordt verder ontwikkeld, en daarnaast vinden er gesprekken plaats met productiehuis Frascati om een soortgelijk traject te starten. Ook TGA-acteurs als Jacob Derwig wordt ruimte geboden om hun regieambities te concretiseren. (Redactie, 28/2/07)

 • De voorstelling 'Gloed' van Impresariaat Gislebert Thierens heeft verrassend de NRC Toneel Publieksprijs gewonnen. Ook is de jaarlijkse VSCD prijzenregen weer op de theaterwereld neergedaald. De Theo d'Or werd gewonnen door Ariane Schlüter voor haar rol van Nina Leeds in 'Strange Interlude' van Het Nationale Toneel. De Louis d'Or ging naar Bert Luppes voor zijn rol van Georges Vermeersch in 'Vrijdag' van ZT Hollandia. De Arlecchino was er voor Kees Boot voor zijn rol van Wayne Hudson in 'Popcorn' van Zep. De Columbina ging naar Carice Van Houten voor haar rol van Macha in 'Een Meeuw' van De Theatercompagnie. De Prosceniumprijs ging naar De Toneelschuur en de VSCD Mimeprijs werd tenslotte gewonnen door Bambie, voor hun voorstelling 'Bambie 8'. Bambie won deze prijs ook al in 1999. (VNG, 16/6/03)

 • De bouw van de nieuwe Toneelschuur in Haarlem valt duurder uit dan verwacht. Geen 18 maar 26 miljoen gaat het nieuwe theater kosten. Directeur van de Toneelschuur Frans Lommerse maakt zich niet druk, hij gaat ervan uit dat de gemeente betaalt. VVD-raadslid Kruseman windt zich wél op: "Budgetdiscipline, daar gaat het om". De oorzaak - verhoging van de bouwkosten - vindt hij al helemaal raar: "Ja, hallo, daar moet je in de offerte rekening mee houden." De bouw is al gestart en zal hoogst waarschijnlijk doorgang vinden. (Volkskrant, 5/10/00)

  meer over: Haarlem, verbouwing


 • Hoewel er nog steeds een financieel gat van 1,6 miljoen gulden moet worden gevuld, is het definitieve ontwerp van de Toneelschuur eindelijk door het Haarlemse college van b. en w. goedgekeurd. De nieuwe Toneelschuur, die in totaal 22 miljoen gulden kost, wordt een gebouw met twee theaterzalen en twee filmzalen. Het is ontworpen door tekenaar en huisvriend Joost Swarte, die hiervoor samenwerkte met architectenbureau Mecanoo. (Parool, 2/7/99)
  zie ook: UIT: Haarlem

  meer over: Haarlem


praat mee

schrijf een mini