oude meuk

Onderwerp

ZT Hollandia (8 nieuwsberichten)

  • Johan Simons, die volgend jaar ZT Hollandia verruilt voor Gent, heeft zijn plannen met het gezelschap bekend gemaakt. De naam wordt veranderd van Publiekstheater in NT Gent, waarbij NT staat voor Nederlands Theater. Simons wil er een stadsgezelschap naar Duits model van maken, met een duidelijke band met de stad en met een repertoire van succesvoorstellingen die lang kunnen doorspelen. Daarvoor neemt hij een aantal voorstellingen mee uit Eindhoven, zoals 'De val van de Goden' en 'Richard III'. Ook gaan er een aantal acteurs mee, onder wie zijn vrouw Elsie de Brauw, Aus Greidanus jr. en Betty Schuurman. Daarnaast neemt hij Wim Opbrouck en Els Dottermans (beiden ex-Toneelhuis) en Steven van de Watermeulen (ex-Ro Theater) aan.
    Volgend seizoen opent NT Gent met voorstellingen van beroemde Duitse regisseurs, zoals Marthaler, Viebrock en Castorf. Simons zelf zal coproducties maken met de Volksbühne, Toneelgroep Amsterdam en de Opéra de Paris. (NRC, 11/6/04)

  • Fedja van Huêt transfert volgend jaar van ZT Hollandia naar Toneelgroep Amsterdam. Hij is daarmee de vijfde acteur in korte tijd die tot het ensemble toetreedt. Op dit moment speelt Van Huêt in de reprise van 'De Bitterzoet' van ZT Hollandia. (Volkskrant, 9/1/04)

  • Matthijs Rümke (1954) wordt per 1 augustus 2005 de nieuwe artistiek leider van ZT Hollandia. Rümke is tot eind 2004 artistiek leider van jeugdtheatergezelschap Artemis. Het bestuur van het gezelschap kiest hiermee voor een artistiek gezicht, in plaats van een intendant. Naast Rümke is aanstormend regisseur Olivier Provily gevraagd om vaste regisseur te worden.
    De acteurs van ZT Hollandia hebben nog niet gesproken met Rümke. Alleen Bert Luppes, die namens de acteurs in de benoemingscommissie zat, heeft aangegeven aan het gezelschap verbonden te zullen blijven. De naam ZT Hollandia zal overigens verdwijnen met het afscheid van Johan Simons. Wat de nieuwe naam van de groep wordt is nog niet bekend.
    Het bestuur van ZT Hollandia heeft lang getwijfeld over de opvolging van Simons. Lange tijd leek het erop dat gekozen zou worden voor een intendant, in de persoon van Henk Scholten, nu directeur van de Stadsschouwburg in Utrecht. Ook Rümke zelf had eigenlijk andere plannen: hij werd gevraagd om een aantal voorstellingen per jaar te regisseren bij het Onafhankelijk Toneel in Rotterdam. (VNG & Volkskrant, 3/11/03)

  • Na het vertrek van Guy Cassiers in 2006 krijgt het Ro Theater geen nieuwe artistiek leider, maar een intendant: een algemeen directeur die zelf geen voorstellingen maakt. Regisseur Alize Zandwijk blijft lid van de artistieke raad, Pieter 'Ja zuster, nee zuster' Kramer gaat eens per jaar een familievoorstelling maken.
    Behalve het Ro is ook ZT Hollandia op zoek naar artistieke leiding die per 2005 Johan Simons moet gaan vervangen. De geruchtenmachine draait op volle toeren. Er wordt gepraat over: het opheffen van het ZT, geen nieuw gezelschap in Eindhoven; het omvormen van ZT tot een werkplaats voor jonge makers onder leiding van een intendant (Arthur Sonnen?); de Oostpool-constructie: een bestaande kleine groep neemt de boedel over. Bij deze laatste variant wordt gedacht aan Els Inc. of JongHollandia. Speculeer wat u wilt: eind deze maand wordt de bekendmaking verwacht. (Volkskrant, 9/10/03)

  • Johan Simons vertrekt per september 2005 bij ZT Hollandia. Hij wordt artistiek directeur bij het Publiekstheater in Gent. Simons heeft inmiddels veel buitenlandse contacten opgedaan, maar kiest toch weer voor een vast huis: "Ik ben een familiemens, ik heb een familie om me heen nodig." Hij wil het Publiekstheater modelleren naar Het Toneelhuis.
    Simons wil ZT Hollandia goed achterlaten, met jonge mensen aan het roer. "Dit gezelschap is momenteel op de toppen van zijn kunnen en zijn roem, ik zou niet weten hoe ik dat nog acht jaar zo kan houden, dat lijkt me een onmogelijke opgave." Eindhoven heeft hem ook niet enorm kunnen inspireren: "De stad, het gebouw, ik heb er weinig mee. Als je hier de deur uitstapt sta je meteen op een troosteloze parkeerplaats. In Gent staat het theater aan een prachtig plein."
    Simons erkent dat zijn beslissing te maken heeft met de dreigende bezuinigingen op cultuur: "In Nederland wordt de spoeling dun en juist op dat internationale werk zou wel eens bezuinigd kunnen worden." Tot 2005 gaat Simons nog een voorstelling regisseren in München, een opera in Parijs en de 'Oresteia', een grootschalige samenwerking tussen zijn oude en nieuwe werkgever. (Volkskrant, 8/7/03)


  • Regisseur en componist Paul Koek vertrekt per volgend seizoen bij ZT Hollandia, waar hij nu samen met Johan Simons artistiek leider is. Koek benadrukt dat er geen artistieke breuk is, maar dat sinds de verhuizing van Hollandia van Zaandam naar Eindhoven de afstand tussen zijn woon- en werkplaats te groot is geworden. Daardoor verdwenen binnen het bedrijf Koek's muziektheater-activiteiten te veel naar de achtergrond. Koek zal zijn gezelschap Veenstudio wel voortzetten. Koek en Simons waren vanaf 1987 gezamenlijk verantwoordelijk voor de specifieke stijl van Hollandia. (NRC, Volkskrant, 29/4/03)


  • De voorstellingen van 'Van Gogh' van Het Toneel Speelt en ZT Hollandia komen deze maand te vervallen, omdat actrice Betty Schuurman ziek is. Het gaat om voorstellingen in Roosendaal, Dordrecht, Groningen, Tiel, Zaandam, Zoetermeer, Rijswijk en Gouda. (ANP, 15/4/03)

  • Ans de Munnik, één van de zwanen uit het 'Het zwanenmeer' van ZT Hollandia, is op 22 december overleden. Mevrouw de Munnik werd geboren in 1921, in Kampen. Voor haar zwanenbestaan kookte ze bij de Bossche burgemeester en werkte nadat de kinderen het huis uit waren in de kantine van de Reclassering. Ze was al vroeg lid van de operettevereniging en hield van fietsen en zwemmen. Door het overlijden van mevrouw de Munnik werden voorstellingen van 'Het Zwanenmeer' afgelast. De allerlaatste voorstelling in Nederland in Frascati is wel doorgegaan, als een eerbetoon. (VNG, 9/1/03)

praat mee

schrijf een mini