oude meuk

Onderwerp

Els Inc (6 nieuwsberichten)

 • Theatergroepen Het Vervolg en Els Inc. gaan fuseren. Samen willen ze de functie van stadsgezelschap van Maastricht gaan invullen, zoals die is geformuleerd in de Basisinfrastructuur van het Ministerie van OCW. Het fusiegezelschap blijft Het Vervolg heten en krijgt een tweekoppige artistieke leiding in Hans Trentelman en Arie de Mol. De Mol maakte de afgelopen jaren vier voorstellingen bij Het Vervolg. (Redactie, 30/1/08)

  meer over: Maastricht


 • Het advies van de Raad voor Cultuur biedt vooral behoud: een zeer groot aantal instellingen krijgen net zoveel als in de huidige cultuurnotaperiode. Zo'n 100 instellingen vliegen eruit en zo'n 70 nieuwe aanvragers komen erin. In totaal adviseert de Raad om het beschikbare budget van 392,5 miljoen te verdelen over 422 instellingen. Daarnaast vindt de Raad subsidie wenselijk voor 13 instellingen, mits daar extra geld voor komt.
  Onder de afvallers bevinden zich Het Theaterfestival, Carver, Kas en de Wolf, ZEP, Carina Molier, het Volksbuurtmuseum en het ITs. De Theatercompagnie, ZT Hollandia, Dogtroep en Alex d'Electrique moeten flink inleveren. De Raad heeft nog ruimte gevonden voor nieuwe aanvragers: Bambie, Els Inc., Generale Oost, De Berenkuil en Kassys. De Appel maakt na vier jaar zijn rentree. Meer geld is er voor Het Gasthuis, Golden Palace, het Veemtheater, Het Toneel Speelt en Hotel Modern.
  De Raad zegt geschrokken te zijn door de slechte kwaliteit van de beleidsplannen van Het Nationale Toneel en Toneelgroep Amsterdam. Bij beide gezelschappen vindt de Raad dat de positie, taken en verantwoordelijkheden niet helder worden verwoord. Het advies luidt om beide instellingen slechts twee jaar te ondersteunen, en daarna opnieuw te beoordelen op basis van een nieuw beleidsplan.
  De Raad is positief over bijdrage van de Zomerfestivals aan het culturele klimaat. Oerol, Boulevard en Noorderzon krijgen meer geld. Daarnaast is er een nieuwe categorie 'Beeldend locatietheater' toegevoegd en in dat genre krijgen Peergroup (van Sjoerd Wagenaar) en The Lunatics nu geld. Daar staat tegenover dat de Raad minder geld geeft aan Vis à Vis en de Dogtroep. (Redactie, 19/4/04)

 • Na het vertrek van Guy Cassiers in 2006 krijgt het Ro Theater geen nieuwe artistiek leider, maar een intendant: een algemeen directeur die zelf geen voorstellingen maakt. Regisseur Alize Zandwijk blijft lid van de artistieke raad, Pieter 'Ja zuster, nee zuster' Kramer gaat eens per jaar een familievoorstelling maken.
  Behalve het Ro is ook ZT Hollandia op zoek naar artistieke leiding die per 2005 Johan Simons moet gaan vervangen. De geruchtenmachine draait op volle toeren. Er wordt gepraat over: het opheffen van het ZT, geen nieuw gezelschap in Eindhoven; het omvormen van ZT tot een werkplaats voor jonge makers onder leiding van een intendant (Arthur Sonnen?); de Oostpool-constructie: een bestaande kleine groep neemt de boedel over. Bij deze laatste variant wordt gedacht aan Els Inc. of JongHollandia. Speculeer wat u wilt: eind deze maand wordt de bekendmaking verwacht. (Volkskrant, 9/10/03)

 • ELS Inc. zal voor de jaren 2002, 2003 en 2004 een structurele subsidie ontvangen van het Fonds voor de Podiumkunsten. Met deze "meerjarige programma subsidie" kunnen twee voorstellingen gemaakt worden en workshops georganiseerd voor het ensemble. (VNG, 4/3/02)

 • Els Inc. verhuist naar Schiedam. Vanaf september wordt de groep stadsgezelschap, met een repetitieruimte in de stad en premières in het Theater aan de Schie. Over Els Inc. werd negatief geadviseerd door de Raad voor Cultuur, maar de gemeente Schiedam geeft de groep 200.000 gulden per jaar. Daarnaast wordt nog gezocht naar een goed pand en een sponsor.
  Nadat Schouwburgdirecteur Paul van Oort in november 1999 in de nieuwsgroep nl.kunst.theater een oproep had geplaatst dat de gemeente Schiedam op zoek was naar een eigen theatergezelschap, was Els Inc een van de enkele groepen die reageerden. Ook het Oranjehotel was geïnteresseerd. De gemeente koos uiteindelijk voor Els Inc. vanwege de laagdrempelige voorstellingen en het grote vaste publiek van de groep. Adriaan de Regt, voorzitter van de raadscommissie cultuur: "We willen graag een groep die een opstapfunctie kan hebben voor publiek dat niet dagelijks in het theater komt, met name ook jongeren." Volgens Lydia Buisman, zakelijk leider van het gezelschap, speelde ook de veelzijdigheid van Els Inc. een rol: "Naast voorstellingen maken wil Arie de Mol (artistiek leider) ook gaan samenwerken met andere culturele instellingen in de stad." De eerste voorstelling in Schiedam gaat in oktober in première. (VNG, 4/2/01)


 • Existentialisme-revival! Jonge gezelschappen zoals (De Roovers en Els Inc.) voeren op dit moment werk op van Sartre en Camus. De dertigers van nu willen morele vragen stellen: "Misschien vinden we die stukken zo mooi omdat het existentialisme onze dagelijkse realiteit is. Wij léven die filosofie", aldus Sara de Bosschere van De Roovers. Overigens vinden de gedateerde elementen uit de stukken, zoals de Revolutie en het Communisme, er zonder pardon uitgesneden. (Volkskrant, 5/2/99)
  zie ook: Toffie en Kee


praat mee

schrijf een mini