oude meuk

Onderwerp

Maastricht (7 nieuwsberichten)

 • Theatergroepen Het Vervolg en Els Inc. gaan fuseren. Samen willen ze de functie van stadsgezelschap van Maastricht gaan invullen, zoals die is geformuleerd in de Basisinfrastructuur van het Ministerie van OCW. Het fusiegezelschap blijft Het Vervolg heten en krijgt een tweekoppige artistieke leiding in Hans Trentelman en Arie de Mol. De Mol maakte de afgelopen jaren vier voorstellingen bij Het Vervolg. (Redactie, 30/1/08)

  meer over: Els Inc


 • Maarten Verhoef, artistiek leider van theaterwerkplaats/productiehuis Het Huis van Bourgondië in Maastricht, wordt per 1 december de nieuwe directeur van Schouwburg Kunstmin en Filmhuis Cinode in Dordrecht. Hij volgt Lucia Claus op, die per 1 september als directeur van Schouwburg Utrecht werd aangesteld. (TM, 2/10/07)


 • Guido Wevers wordt de nieuwe directeur van het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Hij volgt daar later dit jaar Jacques Giesen op, die directeur was sinds 2001. Wevers (1952) is nu directeur van 't Arsenaal in Mechelen en werkte eerder als provinciaal toneeladviseur in het zuiden, als directeur van Het Kruis van Bourgondië, maar ook als artistiek leider van Tryater. (NRC, 9/5/06)


 • De Maastrichtse toneelacademie bestaat 50 jaar. Op het feestje kregen oudstudenten die in de praktijk een proeve van hun kunnen hebben gegeven toch nog hun papiertje. Behalve Monique van de Ven, die de school in 1972 verliet voor de opnames van 'Turks Fruit', kregen ook artistiek leider Ger Thijs, regisseur Greet Visser en regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen een diploma. Van de Ven: "Ik heb er 28 jaar over gedaan, de eeuwige student. Eindelijk mag ik me actrice noemen. Nu nog een carrière."
  Ter gelegenheid van het jubileum had Johans Simons met andere oudstudenten 'Elckerlyk' geregiseerd. Jeroen Willems speelde met een watten baard om God en ook Carola Arons, Maike Meijer, Angelique de Bruijne, stonden niet gehinderd door enige voorbereiding, lekker rood op rood te spelen. Natuurlijk werd er ook een jubileumboek gepresenteerd. Max Paume laat in 'Toneel! Toneel! Altijd Toneel!' betrokkenen waarom Maastricht de beste academie is. (Volkskrant, AD & Parool, 19/9/00)

 • De Toneelacademie Maastricht begint in september met een nieuwe kopstudie. De zogenaamde P-variant leidt op tot theatraal performer. De performer is een uitvoerend podiumkunstenaar die de grenzen tussen theater, dans, video, performance en muziek verkent. Als gastdocenten zijn Eboman, Quirine Racke en Helena Muskens aangetrokken. In 2003 hoopt de academie de eerste studenten het diploma Theatraal Performer uit te reiken. (Volkskrant, 6/7/00)

  meer over: Toneelschool


 • In de Bordenhal van het voormalige porselein-imperium Societé Céramique in Maastricht komt het nieuwe theater van het theatergezelschap Het Vervolg. Het gezelschap zat al jaren op een veel te klein zoldertheatertje aan het Vrijthof. De gemeente Maastricht betaalde vier miljoen gulden om het industriële gebouw te verbouwen tot theater, maar het gezelschap moest nog vijf ton ophoesten om het in te richten. Er werd een Comité van Aanbeveling opgericht, waarin onder andere André Rieu en Gerard Reve (eeuwig fan sinds het gezelschap 'De Avonden' op de planken zette) zitting namen. Het gezelschap haalde maar liefst 1,6 miljoen binnen. Het nieuwe Derlon Theater wordt pas in september officieel geopend, maar nu al zijn er midden in de verbouwing proef-voorstellingen van 'De Avonden' te zien. Zakelijk leider Ine Timmer is blij dat Limburg zich meer op theater gaat richten: "Muziek is altijd zaligmakend geweest... De overheid ziet ons nu niet meer als een stelletje rare theatermakers dat af en toe eens een voorstelling maakt." Artistiek leider Hans Trentelman hoopt te kunnen uitgroeien tot een echt stadsgezelschap: "Ik heb visioenen van een locatievoorstelling waarin we in de zaal spelen, op het plein buiten en ook aan de oevers van de Maas." (Volkskrant, 7/5/99)

  meer over: verbouwing


 • Het Maastrichtse theatergezelschap Het Vervolg krijgt een extraatje van 267.500 gulden. Ruim anderhalve ton daarvan komt van het Fonds voor de Podiumkunsten, de rest van de provincie Limburg. Van dit geld kan het gezelschap enkele jonge acteurs van de Maastrichtse toneelschool in dienst nemen. Deze acteurs zullen, samen met de rest van ensemble spelen in de monsterproduktie 'Berlin Alexanderplatz', naar het boek van Alfred Döblin in de regie van Léon van der Sanden. (AD, 20/1/99)


praat mee

schrijf een mini