oude meuk

Onderwerp

Nijmegen (13 nieuwsberichten)

  • De Stadsschouwburg en het Concertgebouw Haarlem moeten op zoek naar een nieuwe nieuwe directeur, nu Albert Krielen zich op het laatste moment heeft teruggetrokken als kandidaat. Krielen wilde een dag per week blijven werken voor concertzaal De Vereeniging en de Stadsschouwburg in Nijmegen, maar het bestuur in Haarlem ging daar niet mee akkoord. De huidige directeur, Dick van der Meer vertrekt per 1 december. (NRC, 22/11/03)

    meer over: Haarlem


  • Het nieuwe jeugdtheatergezelschap van Nijmegen heet Kwatta. Kwatta komt in de plaast van het opgeheven Teneeter en Josee Hussaarts wordt artistiek leider. Zij werd gekozen uit dertig kandidaten. Hussaarts werkt nu in Amsterdam bij een eigen productiebureau als regisseur en toneelschrijfster. Daarnaast schrijft ze kinderboeken en scenario's voor jeugdtelevisie. De eerste voorstelling van Kwatta heet 'Sjalotje of de Grote Show van Klein Verdriet' en gaat dit najaar in première. (VNG, 24/5/02)

    meer over: jeugdtheater


  • Directeur J. Taat gaat na minder dan een jaar in dienst te zijn geweest weg bij de Stadsschouwburg en Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Zijn contract loopt op 1 april af en wordt niet verlengd. Reden zijn de financiële tekorten - na een grootse sanering ontstond het afgelopen jaar weer een tekort van 1 miljoen gulden. (Volkskrant, 16/2/01)

    meer over: grote schulden


  • Catherine Deneuve heeft zondag 22 oktober het nieuwe LUX theater- en filmgebouw in Nijmegen geopend. Ze woonde de première van 'Dancer in the dark' bij, de nieuwe film van Lars von Trier waarin zij een rol speelt. Deneuve is erg te spreken over het culturele klimaat in Nederland en dat was voor haar dan ook een reden om aanwezig te zijn bij de Nederlandse première.
    Ondanks deze opening zal het Lux theater pas in februari helemaal klaar zijn. De inrichting van de grote zaal moet worden aangepast. (ANP, 25/10/00)


  • Theater LUX in het Mariënburgcomplex in Nijmegen is open voor publiek. De zes zalen voor film en muziek voldoen aan alle verwachtingen, maar de zevende, de theaterzaal kent de nodige problemen. Het moest een volwaardig vlakke-vloertheater worden, maar "Voor een vlakkevloertheater voldoet de zaal niet. Daarvoor heb je standaardmaten nodig van hoogte, breedte en lengte. Die maten heeft LUX niet", aldus R. ten Zijthoff, voormalig directeur van het Chassé Theater in Breda. "De laad- en losruimte kan geen middelgroot decor aan, het publiek zit in een klassieke, vaste opstelling - deze zaal wordt geen moderne zwarte doos", klaagt ook Rien Stegman van Theatergroep AdHoc, die haar voorstellingen hier in première wil laten gaan. Ten Zijthoff werd een jaar geleden gevraagd om te adviseren over de bouwplannen. Zijn kritiek is echter ondergesneeuwd toen theaterzaal O42, die een eigen theaterzaal zou krijgen in Mariënburg, failliet ging.
    Lidy Klein Gunnewiek van LUX is wél tevreden over de zaal: "We hebben een ander speelplan voor de theaterzaal opgesteld dan O42. Dan kun je inderdaad niet alle theater- of dansvoorstellingen in onderbrengen. Maar we willen veel meer culturele voorstellingen, dance-events, kleine muziekuitvoeringen. Daarvoor is de zaal wel uitermate geschikt. Dat hebben we nu al gemerkt in de afgelopen dagen."
    Stegman: "Ik voorzie het ergste. Deze zaal wordt straks de zesde filmzaal." Hiermee lijkt het zwarte scenario, geschetst toen theater O42 werd gesloten, waarheid te worden: "De moderne podiumkunsten verdwijnen uit Nijmegen". De gemeente heeft een onderzoek ingesteld naar de bouwperikelen. (Volkskrant & De Gelderlander, 19/10/00)

    meer over: nieuwbouw


  • De gemeente Nijmegen stopt met de lobby voor rijkssubsidie voor Teneeter. Wethouder Depla vind het "bestuurlijk niet netjes" door te lobbyen vanwege een deal die hij met Rick van der Ploeg heeft gemaakt. De gemeente en de provincie zullen Teneeter voor twee jaar steunen met 3,5 ton. Over twee jaar zal er een beoordeling zijn of het gezelschap vaste subsidie verdient. Er komt dan overbruggingsgeld zodat Teneeter weer in kunsten plan 2005-2009 subsidie kan aanvragen. De deal is nog niet rond; de gemeenteraad en Provinciale Staten moeten zich nog uitspreken over de extra subsidie. (De Gelderlander, 11/9/00)


  • Pogingen om de Nijmeegse Stadsschouwburg open te houden zijn aan het mislukken. De Arnhemse collega's zien niets in een fusie met een ongezond bedrijf. Freek van Duijn, directeur van Musis Sacrum in Arnhem, zal de Nijmeegse schouwburgbezoekers met alle liefde ontvangen, maar zal de programmering niet aanpassen. "We bieden gewoon een programma aan ddat past bij onze gemeentelijke opdracht." Wellicht krijgt de schouwburg in Nijmegen toch nog een theatrale functie; het Van der Valk theaterhotel in Almelo is geïntereseerd. (De Gelderlander, 9/9/00)

    meer over: Arnhem


  • Op 1 maart sluiten de deuren van O42. Het cultureel centrum in Nijmegen kan niet meer gered worden. Er was nog even sprake van de mogelijkheid dat de Katholieke Universiteit Nijmegen het centrum financieel op de been zou houden, maar ook dit laatste plan gaat niet door. (TM, 0/2/00)


  • O42 heeft het kort geding tegen de gemeente Nijmegen verloren. Dit betekent dat het faillissement van het cultureel centrum nu onafwendbaar is. De rechter vindt dat de beslissing van stadsbestuur om het centrum geen voorschot te geven van 250.000 gulden terecht is geweest, omdat O42 nalatig is geweest in het overleggen van financiële stukken. (NRC, 13/12/99)

    meer over: grote schulden


  • O42 in Nijmegen zal de overstap naar Centrum 2000 waarschijnlijk niet overleven. Wethouder van cultuur Jacques Thielen heeft filmcentrum Cinemariënburg gevraagd de leiding op zich te nemen van het nieuwe cultureel centrum. Ook stelt hij voor om de multifunctionele zaal in het nieuwe gebouw om te zetten in een (zesde) filmzaal, omdat dat een halve ton scheelt in de exploitatie. Er is dan nog één zaal voor muziek en kleinschalige podiumkunsten, activiteiten die voorheen in O42 plaatsvonden. Directeur Dick de Ruyter van O42 wil meewerken aan voortijdige sluiting van zijn zo goed als failliete zaal, maar wil wel duidelijkheid over behoud van personele en inhoudelijke expertise. Hoewel er nog een kort geding loopt over schuldsanering door de gemeente, voelt wethouder Thielen daar niets voor: "Zonde van het geld." (Volkskrant, 7/12/99)

    meer over: grote schulden


  • Politiek cultureel centrum O42 in Nijmegen staat op de rand van faillissement. Er is een tekort van 2,5 à 3,5 ton en het centrum kan de salarissen niet meer betalen. In 1996 beloofde de gemeente in principe 250.000 gulden extra, zodra de theater- en muziekzaal zou fuseren met filmcentrum Cinemariënburg in het nieuw te bouwen poortgebouw (Centrum 2000). De fusie is echter een jaar uitgesteld en wethouder van cultuur J. Thielen is niet van plan nu al de schuldenlast te verlichten, omdat er volgens hem weinig uitzicht is op een financieel gezonde toestand. Directeur D. de Ruyter van O42 zegt dat de gemeente niet wil betalen omdat die exploitatieproblemen verwacht bij het nieuwe centrum. "Door O42 vervroegd te sluiten heeft de wethouder straks vrij spel om het budget voor podiumkunsten te minimaliseren", aldus De Ruyter. Op 10 december volgt uitspraak in een kort geding over de ontstane toestand. (Volkskrant, 23/11/99)

    meer over: grote schulden


  • Duitse en Nederlandse kinderen schelden elkaar nog steeds uit voor 'kaaskoppen' respectievelijk 'rotmoffen'. Dit bleek tijdens toneellessen op scholen. Daarom zal het Duitse jeugdtheatergezelschap Mini-Art op 2 juni een gedeeltelijk Duitstalige voorstelling geven in Nijmegen onder de titel 'Hinter der Grenze liegt ein anderes Land'. (AD, 18/5/99)


  • Een commissie, aangesteld door de provincies Overijssel en Gelderland en de gemeentes Arnhem, Hengelo, Enschede en Nijmegen vindt dat het theaterleven in het oosten des lands nieuwe impulsen moet krijgen. Het Theater van het Oosten moet het stadsgezelschap van Arnhem worden en samen met InDependance, dat een eigen werkplaats moet krijgen, een brug slaan tussen de toneelschool in Arnhem en de theaterpraktijk. De provincies Gelderland en Overijssel willen hun budgetten bundelen in een Oostelijk Fonds voor de Podiumkunsten, zodat er ongeveer 1,5 miljoen gulden beschikbaar komt voor zes à zeven produkties per jaar in de regio. Arnhem en Nijmegen moeten voorrang geven aan theater en Hengelo en Enschede aan opera en muziektheater. (AD & Volkskrant, 21/9/98)
    zie ook: Vera Liefhebber


praat mee

schrijf een mini