oude meuk

Onderwerp

Jaap Spijkers (8 nieuwsberichten)

 • Het Toneel Speelt heeft Jaap Spijkers en Ira Judkovskaja aangetrokken als nieuwe regisseurs voor de voorstellingen 'Alexander' en 'De geschiedenis van de familie Avenier'. Deze twee grote zaalproducties zouden oorspronkelijk worden geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen, die in september overleed. 'Alexander' is het nieuwe stuk van Willem Jan Otten, dat in september in première gaat. Judkovskaja maakt met deze voorstelling haar debuut in de grote zaal. Eerder maakte ze voorstellingen bij het Noord Nederlands Toneel en bij Tryater. Onlangs regisseerde za 'Slangevel' bij Orkater.
  Acteur Jaap Spijkers gaat 'De geschiedenis van de familie Avenier' regisseren, het nieuwe project van Maria Goos. Het bestaat uit vier delen en gaat over wat er met Nederland is gebeurd na de Tweede Wereldoorlog. De eerste twee delen gaan in januari 2007 in première. Overigens is Het Toneel Speelt in gesprek met de Stadsschouwburg Haarlem om daar in de toekomst huisgezelschap te worden. Nu is het gezelschap nog het tweede gezelschap van de Amsterdamse Stadsschouwburg. (Volkskrant, 18/1/06)

 • In de voorstelling 'Hoe Mozart Casanova sloeg' speelt de jonge cabaretier Alex Klaasen tussen Peter Blok, Annet Malherbe en Jaap Spijkers. "De eerste dag dacht ik dat ik doodging. Die anderen moeten wel gedacht hebben: waarom hebben we die jongen in huis gehaald? Toen ik thuis kwam, leek het me maar beter om te stoppen met theater", aldus Klaasen. Later ging het natuurlijk beter, maar hij vindt het nog steeds een hele eer. "Toen ze me vorig jaar vroegen, hoefde ik niet eens auditie te doen. Dat vond ik een hele eer. Op school wilde iedereen bij Orkater of Carver spelen. Als je daar toch eens zou mogen spelen, had je het wel erg goed voor elkaar." (Parool, 25/3/04)

 • Het Toneel Speelt gelast de voorstellingen van 'Braambos' op 26 februari in Zutphen en 27 februari in Kampen af. Thekla Reuten, die in 'Braambos' Nana speelt, heeft een kaartje kunnen bemachtigen voor de Oscar-uitreiking in Los Angeles. Mensen met kaartjes voor de afgelaste voorsteling kunnen nu naar Arnhem. En er is nog meer aan de hand bij 'Braambos': Mark Rietman neemt de rol van dr. Pion over van Jaap Spijkers. (ANP, 19/2/04)

 • Na 'Familie' wordt nu ook Maria Goos jongste stuk 'Cloaca' verfilmd. In 2004 zal de film, net als het stuk geregisseerd worden door Willem van de Sande Bakhuyzen, als AVRO Telefilm worden uitgezonden. De toneelcast (Pierre Bokma, Gijs Scholten van Asschat, Jaap Spijkers en Peter Blok) heeft haar medewerking al toegezegd. (NRC, 29/10/02)

 • In een allesonthullend interview contempleert acteur Jaap Spijkers over zijn verleden bij De Trust: "Laten we in godsnaam op het hoogtepunt in sneltreinvaart tegen een muur aan rijden - dat riepen we nog. In plaats van dat de benzine opraakt en de accu leeg; zoals nu toch is gebeurd. Tja. Akelig. Het voelt alsof je het kindsdeel van je vader hebt vergokt in het casino. Ik heb toch goddomme ook dat zwembad tot theater staan verbouwen in de avonduren." (Volkskrant, 12/10/02)

  meer over: De Trust


 • Kim van Kooten bewerkt haar scenario van de film 'Met grote blijdschap' tot een toneelstuk. Hummelinck Stuurman zal het stuk produceren en Porgy Franssen doet regie. In de film waren de hoofdrollen voor René Soutendijk, Jack Wouterse en Jaap Spijkers; wie in het toneelstuk zullen spelen is nog niet bekend. De film, die in 2001 een Gouden Kalf voor het beste scenario won, gaat over twee broers die elkaar vijftien jaar niet hebben gezien. Het stuk moet volgend seizoen in première gaan. (ANP, 2/10/02)

 • De grote leegloop bij De Trust lijkt begonnen. Aanleiding is het gebrek aan inspraak van de medewerkers van De Trust over de fusie met Art & Pro. Deze week werd namelijk bekend dat Marisa van Eyle volgend seizoen naar Het Toneel Speelt gaat. Bovendien gonst het gerucht dat acteur Jaap Spijkers zijn heil elders zoekt. De grote leegloop wordt overigens tegengesproken door zakelijk leider H. van Duin. "Alles is ondertussen gladgestreken - ook met Jaap en Marisa." Zij gaat inderdaad in 'Familie' spelen bij het Toneel Speelt, maar van een breuk zou geen sprake zijn. Zij zal eerst nog bij De Trust in 'Gorki' en 'Koons' spelen. Ook Spijkers is niet vertrokken. Hij krijgt meer ruimte voor films maar op de planken staat hij alleen bij De Trust. (Volkskrant, 21/10/99)

 • Genomineerd voor de Louis d'Or zijn: Jan Decleir voor zijn rol als Risjaar Modderfokker den Derde en Wim Opbrouck voor zijn rol als Richard Deuzieme in 'Ten Oorlog' van De Blauwe Maandag Companie; Jacob Derwig voor zijn rol als Hamlet en Jaap Spijkers voor zijn rol als Claudius in 'Hamlet' van de Trust, Peter de Graef in 'De Wereldverbeteraar' van de Paardenkathedraal. Voor de Theo d'Or: Marlies Heuer voor haar rol als Hedda Gabler in 'Hedda Gabler' van Carrousel, Marieke Heebink voor haar rol als Stiefdochter in 'Zes Personages op zoek' van Toneelgroep Amsterdam. Voor de Arlecchino: Vic de Wachter voor zijn rol in 'Ten Oorlog', Harry van Rijthoven voor zijn rol in 'Hamlet'. Voor de Colombina: Joke Tjalsma voor haar rol in 'Vlees & Bloed', Halina Reyn voor haar rol van Lulu in 'Shopping en Fucking', Marie-Louise Stheins voor haar rol in 'De Wereldverbeteraar'. (Telegraaf en Volkskrant, 26/5/98)


praat mee

schrijf een mini