oude meuk

Onderwerp

Jan Decleir (4 nieuwsberichten)

  • In De Brakke Grond in Amsterdam is de Phillip Morris Scholarship uitgereikt als afsluiting van het International Theaterschool Festival. Na een misplaatst bruggetje van presentatrice Tineke de Groot nam TGA-acteur Hans Kesting de microfoon om het juryrapport voor te lezen, dat helaas voornamelijk in het Nederlands werd voorgelezen. De jury, die naast Kesting bestond uit casting director Hans Kemna en theaterrecensente Daphne Meijers, nomineerde vier spelers die tijdens het festival een uitzonderlijke prestatie hadden laten zien. Genomineerd waren:
  • Peter van de Witte (student kleinkunst Amsterdam) voor 'Maandag' door Droog Brood;
  • Eva Schram (student toneel Studio Herman Teirlinck) voor 'Tjonge, zei ik, en dat is dus de oorzaak van mijn weerspannige ochtenderecties';
  • Stijn Cole (student kleinkunst Studio Herman Teirlinck) voor 'Raving Not Drowning';
  • Lebohang Elephant (student Department Drama & Toneelkunde, University of Witwatersrand, Zuid-Afrika) voor 'Deep in the Loca Lala'.
  • De prijs, ter waarde van 10.000 gulden werd gewonnen door Eva Schram. Jan Decleir, de directeur van Studio Herman Teirlinck, nam de prijs in ontvangst. (VNG, 30/6/99)

  • Jan Decleir doet toch niet mee aan de Duitse versie van 'Ten Oorlog'. Via derden laat hij weten dat hij zijn gage niet hoog genoeg vindt, maar een woordvoerder van Het Toneelhuis beweert dat Decleir grote moeite heeft met de Duitse taal. 'Ten Oorlog' gaat in het Duits 'Schlachten' heten en wordt opgevoerd door alle acteurs van de Vlaamse versie, minus dus nu Jan Decleir. Zijn rol wordt overgenomen door Thomas Thiele. Overigens moesten de vertalers enkele passages herschrijven, omdat in de Duitse vertaling anders regels zouden staan als "Ordnung macht frei", "Mein F├╝hrer, Volkes Vater", en andere beladen termen. (Theatermaker, 7/4/99)

  • Jan Decleir kan helaas geen baddie in de nieuwe James Bond film ('The World is not Enough') worden, omdat hij ten tijde van de opnames speelt in de Duitse versie van 'Ten Oorlog'. (Volkskrant, 11/1/99)


  • Genomineerd voor de Louis d'Or zijn: Jan Decleir voor zijn rol als Risjaar Modderfokker den Derde en Wim Opbrouck voor zijn rol als Richard Deuzieme in 'Ten Oorlog' van De Blauwe Maandag Companie; Jacob Derwig voor zijn rol als Hamlet en Jaap Spijkers voor zijn rol als Claudius in 'Hamlet' van de Trust, Peter de Graef in 'De Wereldverbeteraar' van de Paardenkathedraal. Voor de Theo d'Or: Marlies Heuer voor haar rol als Hedda Gabler in 'Hedda Gabler' van Carrousel, Marieke Heebink voor haar rol als Stiefdochter in 'Zes Personages op zoek' van Toneelgroep Amsterdam. Voor de Arlecchino: Vic de Wachter voor zijn rol in 'Ten Oorlog', Harry van Rijthoven voor zijn rol in 'Hamlet'. Voor de Colombina: Joke Tjalsma voor haar rol in 'Vlees & Bloed', Halina Reyn voor haar rol van Lulu in 'Shopping en Fucking', Marie-Louise Stheins voor haar rol in 'De Wereldverbeteraar'. (Telegraaf en Volkskrant, 26/5/98)


praat mee

schrijf een mini