oude meuk

Onderwerp

De Brakke Grond (4 nieuwsberichten)

 • In Weert is de Belgische oud-minister Rika De Backer (79) overleden. Ze was de eerste vrouwelijke minister in België en in haar functie nam ze in 1981 het initiatief voor het Vlaams cultureel centrum De Brakke Grond in Amsterdam. "Moe De Backer, word eens wakker" was een veel gehoorde protestkreet tegen De Brakke Grond: kunstenaars protesteerden fel tegen een gebrek aan inspraak in de programmering van het centrum. Na haar carrière als minister werd De Backer lid van het Europees Parlement. (ANP, 5/5/02)

  meer over: overleden


 • De Vlaamse minister van cultuur wil praten met Rick van der Ploeg over de oprichting van een Vlaams/Nederlands huis in Brussel. Rick stelde vorig jaar in Gent al voor om in Brussel een centrum te openen als tegenhanger van De Brakke Grond in Amsterdam. Volgens Rick zou het een plek moeten zijn voor intellectuelen, kunstenaars en politici om in discussie te gaan over Europese cultuur. (AD, 13/3/00)

  meer over: Brussel


 • In De Brakke Grond in Amsterdam is de Phillip Morris Scholarship uitgereikt als afsluiting van het International Theaterschool Festival. Na een misplaatst bruggetje van presentatrice Tineke de Groot nam TGA-acteur Hans Kesting de microfoon om het juryrapport voor te lezen, dat helaas voornamelijk in het Nederlands werd voorgelezen. De jury, die naast Kesting bestond uit casting director Hans Kemna en theaterrecensente Daphne Meijers, nomineerde vier spelers die tijdens het festival een uitzonderlijke prestatie hadden laten zien. Genomineerd waren:
 • Peter van de Witte (student kleinkunst Amsterdam) voor 'Maandag' door Droog Brood;
 • Eva Schram (student toneel Studio Herman Teirlinck) voor 'Tjonge, zei ik, en dat is dus de oorzaak van mijn weerspannige ochtenderecties';
 • Stijn Cole (student kleinkunst Studio Herman Teirlinck) voor 'Raving Not Drowning';
 • Lebohang Elephant (student Department Drama & Toneelkunde, University of Witwatersrand, Zuid-Afrika) voor 'Deep in the Loca Lala'.
 • De prijs, ter waarde van 10.000 gulden werd gewonnen door Eva Schram. Jan Decleir, de directeur van Studio Herman Teirlinck, nam de prijs in ontvangst. (VNG, 30/6/99)

 • Op 9 april gaat na zes maanden het café-restaurant van De Brakke Grond weer open. Na het faillisement in oktober '98 had eigenaar Interbrew heel wat moeilijkheden om een nieuwe uitbater te vinden, maar dat probleem is van de baan. Een horeca-holding die al verschillende cafés in Amsterdam uitbaat, werd bereid gevonden café-restaurant De Brakke Grond nieuw leven in te blazen. Er moest alleen verbouwd worden om het saaie interieur te verbeteren. Dat de nieuwe uitbaters goede ideeën hebben, wordt al zichtbaar in de plannen voor die verbouwing. Elementen uit de Rode Zaal die nu nog liggen te rotten in de kelders van De Brakke Grond krijgen een plaatsje in het café, zodat de sfeer van de Rode Zaal daar wordt doorgetrokken.
  De officiële opening is op 9 april om 19.00 uur, en vanaf dan is het café weer gewoon open, dus kan je ook later binnenspringen. (Bram, 26/3/99)

  meer over: Amsterdam, verbouwing


praat mee

schrijf een mini