oude meuk

Onderwerp

Hans Kesting (10 nieuwsberichten)

 • Hans Kesting heeft zijn ontslag bij Toneelgroep Amsterdam ingetrokken. "Mijn beslissing om te vertrekken is enkele weken geleden in woede genomen. Na mijn ontslag heb ik in alle rust een aantal gesprekken gevoerd, waaronder met Ivo van Hove. Dit leidde tot de conclusie om op mijn besluit terug te komen." Kesting had samen met Lineke Rijxman besloten bij het gezelschap te vertrekken uit onvrede met het beleid van artistiek leider Ivo van Hove. Van Hove is erg blij met Kestings beslissing: "Kesting is een klasse-acteur, waarmee ik bijzonder graag samenwerk." Naast dit opvallende nieuws meldt TGA ook dat er vier nieuwe acteurs zullen toetreden tot het ensemble. Het gaat om Renée Fokker, Chris Nietvelt, Eelco Smits en Frieda Pittoors.
  Dit nieuws komt daags na het bericht dat het bestuur van TGA Van Hove een ultimatum heeft gesteld om de crisis in zijn gezelschap te beteugelen. Voorzitter Freek Ossel wil dat er in de zomer orde op zaken is gesteld: "Anders moeten we wat anders doen." Inmiddels is binnen het gezelschap een serie gesprekken gestart, waarbij Van Hove met bijna alle honderd werknemers praat. Een externe 'mediator' begeleidt het proces. (ANP & NRC, 19/12/03)

 • Hans Kesting en Lineke Rijxman hebben hun ontslag ingediend bij Toneelgroep Amsterdam. Ze vertrekken aan het eind van het seizoen. Ook Pierre Bokma overweegt op te stappen. Zij zijn ontevreden met het artistieke beleid van Ivo van Hove. Het vertrek van deze drie acteurs is een grote slag voor het ensemble van TGA. Marieke Heebink en Marjon Brandsma zijn de enigen van de 'oude garde' die nu nog vast aan het gezelschap verbonden zijn.
  Of deze nieuwe escalatie van de crisis bij TGA gevolgen heeft voor de artistiek leider is nog niet duidelijk. De geruchtenmachine draait vanzelfsprekend op volle toeren: TGA zou kunnen fuseren met Theu Boermans' geplaagde Theatercompagnie, of Van Hove zou een stap terug moeten doen en vast regisseur worden. Een intendant zou dan de zakelijke en artistieke leiding over moeten nemen. Namen: Ronald Klamer (van Het Toneel Speelt), Frans Lommerse (van De Toneelschuur, tevens bestuurslid van TGA) en de onvermijdelijke Henk Scholten. (ANP & Volkskrant, 22/11/03)

 • Na een kortstondige tv-carrière keert acteur Hans Kesting met 'Othello' terug bij Toneelgroep Amsterdam. In een allesonthullend interview bekent hij zijn liefde voor de rol van Othello: "Dit zijn de rollen waarom je aan het toneel bent gegaan, dit zijn de ijkpunten van je carrière." In de meeste opvoeringen is Othello zwart geschminkt, maar die kleur vindt Kesting niet passen: "Othello is een Noord-Afrikaan, een Marokkaan misschien wel, en Noord-Afrikanen zijn doorgaans bruin met een zweem van geel. Het bleek heel moeilijk om die kleur juist geschminkt te krijgen." (NRC, 2/2/03)

 • Hans Kesting gaat een kunst-kennis-quiz presenteren bij de VARA. Vanaf 27 juni moeten de kandidaten van 'Kunstkoppen' wekelijks vragen beantwoorden over toneel, ballet, beeldende kunst, film, literatuur en muziek. Mensen die willen deelnemen kunnen een mailtje sturen naar els.van.der.holst@vara.nl. (AD, 3/6/00)

  meer over: televisie


 • Er begint wat meer duidelijk te worden rond de late-night show van Hans Kesting. Hij zal samen met Paul de Leeuw een programma maken voor de vrijdag- en zaterdagavond, vanaf 31 maart. Eind december zal Paul de Leeuw al stoppen met 'Laat de Leeuw'. (AD, 4/12/99)


 • Oscar is dood. De teckel van Hans Kesting overleefde een aanrijding niet. Er is inmiddels een vervanging: Titus. Daarnaast blijkt Kesting al een aantal jaar sero-positief te zijn. Met medicijnen is het virus nu redelijk onder controle: "Mijn afweermechanisme is op dit moment niet minder dan bij iemand anders. Met die cocktails is het een beheersbare chronische situatie geworden", aldus Kesting. Veel gevolgen voor zijn werk heeft de situatie niet, al heeft één producent hem er een filmrol om afgenomen. Hoewel het een essentieel onderdeel van zijn bestaan is, wil hij pertinent niet dat mensen 'anders' naar hem gaan zitten kijken. (Vrij Nederland, 13/11/99)

  meer over: dieren


 • Hans Kesting gaat late-night! Hij wordt de opvolger van Paul de Leeuw. De acteur van Toneelgroep Amsterdam krijgt zijn eigen show die 'Laat de Leeuw' gaat vervangen. De Leeuw heeft Kesting zelf naar voren geschoven als zijn vervanger. De gesprekken met de VARA zijn in de oriënterende fase. De NCRV vindt het jammer; zij hadden al een contract voor een eigen programma voor Kesting klaar liggen. Net voor de ondertekening is de acteur nu weggekaapt door de VARA. (Volkskrant, 14/10/99)

  meer over: televisie


 • In De Brakke Grond in Amsterdam is de Phillip Morris Scholarship uitgereikt als afsluiting van het International Theaterschool Festival. Na een misplaatst bruggetje van presentatrice Tineke de Groot nam TGA-acteur Hans Kesting de microfoon om het juryrapport voor te lezen, dat helaas voornamelijk in het Nederlands werd voorgelezen. De jury, die naast Kesting bestond uit casting director Hans Kemna en theaterrecensente Daphne Meijers, nomineerde vier spelers die tijdens het festival een uitzonderlijke prestatie hadden laten zien. Genomineerd waren:
 • Peter van de Witte (student kleinkunst Amsterdam) voor 'Maandag' door Droog Brood;
 • Eva Schram (student toneel Studio Herman Teirlinck) voor 'Tjonge, zei ik, en dat is dus de oorzaak van mijn weerspannige ochtenderecties';
 • Stijn Cole (student kleinkunst Studio Herman Teirlinck) voor 'Raving Not Drowning';
 • Lebohang Elephant (student Department Drama & Toneelkunde, University of Witwatersrand, Zuid-Afrika) voor 'Deep in the Loca Lala'.
 • De prijs, ter waarde van 10.000 gulden werd gewonnen door Eva Schram. Jan Decleir, de directeur van Studio Herman Teirlinck, nam de prijs in ontvangst. (VNG, 30/6/99)

 • TGA-acteur Hans Kesting heeft sinds anderhalve week een hond. Het is een teckel en hij heet Oscar. In een allesonthullend interview bekent Kesting verder Feyenoordfan in hart en nieren te zijn. (Parool PS van de Week, 17/4/99)
  zie ook: Toffie en Kee


 • Gevraagd naar zijn favoriete kabinet geeft schrijver Ronald Giphart 13 namen van Nederlandse toneelspelers. Kitty Courbois mag van hem Minister van Defensie worden, Gijs Scholten van Asschat Minister van Financiën en Hans Kesting Minister van OC&W. Wim Kok, van Toneelgroep Nederland is zijn beoogde Minister President. Gevraagd naar zijn motivatie: "Ik heb allemaal toneelspelers gekozen." (Volkskrant, 9/7/98)


praat mee

schrijf een mini