Oud Archief

Lijstjes

10 acteurs aan wie Pierre Bokma de Albert van Dalsumring mag doorgeven

Sinds maart dit jaar is Pierre Bokma de gelukkige bezitter van de Paul Steenbergenpenning; een enorme eer. Deze prijs is extra leuk omdat de winnaar niet wordt gekozen door een jury, maar door de vorige bezitter, in dit geval Willem Nijholt. Maar er is nog zo'n prijs: de Albert van Dalsumring (die is veel ouder en nog veel eervoller) en die is ook in het bezit van Pierre, al sinds 1992.
Hoog tijd dus voor Pierre om die ring eens door te geven aan een nieuwe grootheid in het Nederlandse theater. Moose heeft alvast een paar tips:

Geert Lageveen
Geert is wat je noemt een flexibel acteur, kan duizend accenten, gezellig zingen en ook nog dansen. Mist wellicht de grote dramatiek, maar is een van de weinigen die gewoon keihard komedie kan spelen.
Beste werk: 'Conijn van Olland', 'Onder Mannen'
Jan Joris Lamers
Alleen al vanwege de enorme commotie die het zou geven. Dé keus als Pierre het debat zou willen losmaken. Maar wel lastig, want JJ gaat hem natuurlijk weigeren en dan zit je met dat ding.
Beste werk: Discordia
Joop Admiraal
Misschien en tikje ongebruikelijk dat de schenker jonger is dan de ontvanger, maar Joop verdient hem zeker en het zou bijvoorbeeld goedmaken dat hij hem nooit eerder heeft gekregen. Een mooie gelegenheid kan zijn pensionering zijn, iets waar we totaal niet naar uitkijken overigens.
Beste werk: 'U bent mijn moeder'
Marcel Musters
En de uitreiking dan graag live in de uitzending bij TV7, dat wordt een toestand. Niemand zal ooit weten of het echt gebeurd is of niet. Lastig maar wel postmodern.
Beste werk: Max
Gijs Scholten van Asschat
Die vinden wij alleen een flapdrol, niets persoonlijk overigens. Technisch zeer begaafd, maar als hij heel serieus wordt moeten wij altijd een beetje gniffelen. Hij mist het kleine zaal gevoel (net als Pierre overigens, dus dat is geen argument), maar hij kan mooi huilen. Een poging om de ring een wat meer Hilversumse aangelegenheid te maken.
Beste werk: 'Oud geld'
Fedja van Huêt
Fedja moet gekoesterd anders gaat hij andere dingen doen. Nog meer films maken bijvoorbeeld, of misschien wel naar Amerika. Maak hem medeplichtig aan het Nederlandsch theaterveld door hem de ring te geven.
Beste werk: 'De Leenane Trilogie', 'Ongebluste kalk'
Jeroen Willems
Onze opper-schmierkoning verdient ook zeker consideratie. Waarschijnlijk de beste acteur van dit rijtje, maar te weinig primadonna. Té goed voor de ring, wellicht?
Beste werk: 'Twee stemmen'
Steven van de Watermeulen
We weten niet of Belgen zijn toegestaan in de competitie, maar voor Steven zouden de regels kunnen buigen. Bovendien is hij de enige acteur die met multimedia om kan gaan, dus is hij een veilige keus voor de toekomst.
Beste werk: 'De Wespenfabriek'
Jacob Derwig
Wellicht nog erg jong, maar Jacob mag niet onvermeld blijven. Hem is alleen al erg veel lof toegezongen. Daar wordt hij een beetje arrogant van en dat komt zijn spel niet ten goede. Maar hij hoeft niet te vrezen: hij krijgt die ring heus nog wel.
Beste werk: 'Hamlet', 'Hoofd zonder wereld'
Hans Kesting
Hans leek lange tijd verloren voor de podiumkunst, maar na zijn jammerlijk mislukte televisie-carrière keert hij terug in de schoot van moeder toneel. En wat hebben we hem gemist! Volgend seizoen gaat hij vast weer de sterren van de hemel spelen in 'Othello'. Dat moet beloond worden!
Beste werk: 'Prometheus', 'Vertraagd afscheid'

En wel een beetje opschieten, Pierre. Anders gaat hij roesten.

zie ook: Dossier Toneelprijzen: De Albert van Dalsumring
en ook: Dossier Toneelprijzen: De Paul Steenbergenpenning
en ook: Kort Nieuws: Volkskrant, 26/2/02

praat mee

schrijf een mini