oude meuk

Onderwerp

kostuums en grime (10 nieuwsberichten)

 • Kostuumverhuurbedrijf Gerritsen Theaterkostuums in Amsterdam gaat het magazijn leegruimen. Ruim 6000 kostuums, een derde van de collectie wordt van 16 tot 19 december geveild in het Amsterdamse veilinghuis De Zwaan. Het bedrijf bestaat sinds 1930 en staat bekend als de grootste verkleedkist van Nederland. (ANP, 10/12/03)


 • De benefietveiling van de hoeden van het Nationale Toneel heeft 3000 euro voor Warchild opgebracht. D66 Kamerlid Lousewies van der Laan heeft twee hoeden gekocht voor Prinsjesdag. (NRC, 8/9/03)

 • De opslag van het Kirov-ballet in Sint Petersburg is getroffen door brand. Veel decorstukken en kostuums zijn verwoest, onder andere die voor de komende tournee naar Japan. Het gerucht gaat dat een om werk verlegen kostuum-atelier iets met de brand te maken heeft. (Redactie, 5/9/03)

  meer over: decor, ongelukken, Rusland


 • De door Rien Bekkers ontworpen hoeden uit de voorstelling 'Far Away' van het Nationale Toneel worden op de Haagse Uitmarkt ten bate van War Child geveild. Belangstellenden kunnen zich op 7 september om 14.00 in de Koninklijke Schouwburg melden bij Gert-Jan Dröge en Stefan de Walle. (ANP, 26/8/03)

  meer over: benefiet


 • Na een kortstondige tv-carrière keert acteur Hans Kesting met 'Othello' terug bij Toneelgroep Amsterdam. In een allesonthullend interview bekent hij zijn liefde voor de rol van Othello: "Dit zijn de rollen waarom je aan het toneel bent gegaan, dit zijn de ijkpunten van je carrière." In de meeste opvoeringen is Othello zwart geschminkt, maar die kleur vindt Kesting niet passen: "Othello is een Noord-Afrikaan, een Marokkaan misschien wel, en Noord-Afrikanen zijn doorgaans bruin met een zweem van geel. Het bleek heel moeilijk om die kleur juist geschminkt te krijgen." (NRC, 2/2/03)

 • Wie wel eens wat theatraals in zijn of haar garderobe wil hebben, moet op 8 februari naar Het Muziektheater. Daar houdt De Nederlandse Opera opruiming van haar kostuums. Zo'n vierduizend kostuums, hoeden, sieraden en schoenen uit produkties als 'La Traviata', 'Carmen', 'Rosa' en 'Don Giovanni' worden verkocht voor prijzen tussen de één en honderd euro. Met de opbrengst gaat de opera nieuwe kostuums maken. (NRC, 29/1/03)

 • Decor- en kostuumontwerper Nicolaas Wijnberg (83) heeft een groot deel van zijn collectie aan het Theater Instituut Nederland overgedragen. De schenking omvat ontwerpen voor toneel-, opera- en dansproducties, grafiek, theaterfoto's en ander archiefmateriaal. (NRC, 10/6/02)

 • Bij een motorongeluk in Frankrijk is op 50-jarige leeftijd kostuumontwerpster Tessa Lute omgekomen. Lute maakte onder andere de veel geprezen kostuums voor 'De Cid' en 'Macbeth' van Toneelgroep Amsterdam. (Spits, 2/8/01)

 • In 1996 bewerkte Walter Bobbie de jaren '70 musical 'Chicago' tot een strakke, sobere en succesvolle show. Nu spelen er versies in Zweden, Engeland, Duitsland, Australië en Nederland. Bobbie reist nu de wereld rond om te controleren of de verschillende shows nog wel genoeg op het origineel lijken. In Nederland heeft Bobbie weinig te klagen. Sophia Wezer als Velma vindt hij erg goed. Zijn kritiek zit hem vooral in details: na de pauze wordt Wezer slordig, de mouwinzet van het colbert van Billy Flynn kan beter. Dat Bobbie alle 'Chicago's' controleert betekent niet dat ze overal hetzelfde zijn: "Ze hebben overal iets 'land-eigens'. Zo is Roxie in Amerika 22 jaar, in Australië 67, en in Nederland in de veertig. Voor de nieuwe productie in Zuid Amerika is een buitengewoon voluptueuze Roxie gecast", aldus Bobbie. (AD, 31/7/00)

  meer over: musical


 • Doornik Costumiers uit Arnhem stopt ermee! De kledingverhuur is niet meer rendabel en daarom gaan alle 10.000 kostuums naar de veiling. Hierbij zijn de originele kostuums uit de Nederlandse opvoeringen van 'Cyrano de Bergerac' en 'Evita'. Daarnaast gaan ook de kostuums uit de films 'Floris', 'Soldaat van Oranje', 'Kort Amerikaans' en 'Keetje Tippel' onder de hamer. De veiling is op 21 en 22 februari in Musis Sacrum in Arnhem. (AD, 9/2/00)


praat mee

schrijf een mini