oude meuk

Onderwerp

Maria Goos (6 nieuwsberichten)

 • Maria Goos' successtuk 'Cloaca' krijgt de komende maanden maar liefst drie Duitse opvoeringen. Het stuk wordt gespeeld in Berlijn, Osnabrück en Oberhausen. Jos de Kan regisseert de voorstelling in Oberhausen die 'Cloaca' heet, in de andere steden wordt de titel 'Alte Freunde'. Alledrie gebruiken dezelfde vertaling, van Rainer Kersten.
  Cloaca speelde eerder in Londen in de regie van Kevin Spacey, en werd daar zeer slecht gerecenseerd. Mede om die reden houdt Goos nu meer afstand: "In Londen heb ik me intensief met de vertaling bemoeid, zodat de klap van de slechte ontvangst des het harder aankwam. Mijn agent heeft inmiddels ook de rechten verkocht aan Argentinië, Chili en een ander Zuid-Amerikaans land waarvan ik de naam vergeten ben. Ook is het vertaald in het Tsjechisch en het Bulgaars. In augustus gaat de Spaanse versie in Madrid in première. Toneelrechten verkopen levert trouwens geen bal op, het wordt pas wat als de bezoekers komen." (NRC, 18/1/06)

  meer over: Berlijn


 • Het Toneel Speelt heeft Jaap Spijkers en Ira Judkovskaja aangetrokken als nieuwe regisseurs voor de voorstellingen 'Alexander' en 'De geschiedenis van de familie Avenier'. Deze twee grote zaalproducties zouden oorspronkelijk worden geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen, die in september overleed. 'Alexander' is het nieuwe stuk van Willem Jan Otten, dat in september in première gaat. Judkovskaja maakt met deze voorstelling haar debuut in de grote zaal. Eerder maakte ze voorstellingen bij het Noord Nederlands Toneel en bij Tryater. Onlangs regisseerde za 'Slangevel' bij Orkater.
  Acteur Jaap Spijkers gaat 'De geschiedenis van de familie Avenier' regisseren, het nieuwe project van Maria Goos. Het bestaat uit vier delen en gaat over wat er met Nederland is gebeurd na de Tweede Wereldoorlog. De eerste twee delen gaan in januari 2007 in première. Overigens is Het Toneel Speelt in gesprek met de Stadsschouwburg Haarlem om daar in de toekomst huisgezelschap te worden. Nu is het gezelschap nog het tweede gezelschap van de Amsterdamse Stadsschouwburg. (Volkskrant, 18/1/06)

 • Op 28 september gaat in het Old Vic theater in Londen 'Cloaca' in première. Kevin Spacey zal het stuk regisseren. Spacey is vanaf volgend seizoen artistiek leider van the Old Vic en wil in die functie veel nieuw werk spelen, vooral van buiten het Engelse taalgebied. Spacey is zeer lovend over het werk van Maria Goos, "de schrijfster is op de top van haar kunnen". Goos zal tijdens de repetities aanwezig zijn; in Engeland hebben schrijvers vaak de rol van dramaturg. Vier van de vijf rollen zijn inmiddels ingevuld: Hugh Bonneville, Neil Pearson, Stephen Tomkinson en Ingeborga Dapkunaite spelen mee. Oscarwinnaar Spacey zegt nog wel in films te willen blijven spelen, maar dat zijn eerste verantwoordelijkheid bij het theater komt te liggen. Hij is inmiddels verhuisd naar Londen. In het komende seizoen zal hij na 12 weken 'Cloaca' nog drie eigen producties maken: 'Aladdin', 'National Anthems' en 'The Philadelphia Story'. In de laatste twee voorstellingen zal Spacey zelf dce hoofdrol spelen, mogelijk tegenover een andere Hollywood-ster. Vooral de namen van Cameron Diaz en Gwyneth Paltrow worden veel genoemd. (Volkskrant, 23/4/04)

 • Na 'Familie' wordt nu ook Maria Goos jongste stuk 'Cloaca' verfilmd. In 2004 zal de film, net als het stuk geregisseerd worden door Willem van de Sande Bakhuyzen, als AVRO Telefilm worden uitgezonden. De toneelcast (Pierre Bokma, Gijs Scholten van Asschat, Jaap Spijkers en Peter Blok) heeft haar medewerking al toegezegd. (NRC, 29/10/02)

 • 'Familie', het stuk dat Maria Goos voor Het Toneel Speelt heeft geschreven, heeft haar eigen mislukte sneeuwvakantie als inspiratiebron. Zij en haar partner Peter Blok waren nogal oververmoeid op vakantie gegaan: "Het ging van kwaad tot erger, tot we op een gegeven moment tot aan onze knieën in de sneeuw tegen elkaar stonden te schreeuwen. En dat in die prachtige natuur, voor dat prachtige huisje." Alles is daarna helemaal goed gekomen, zodat het nu niet erg is om het te spelen of te zien. (AD, 15/9/00)


 • Maria Goos, de scenarioschrijfster van de televisieseries 'Pleidooi' en 'Oud Geld' heeft voor het eerst een toneelstuk gegeven. De titel van het stuk is nog onbekend, maar het wordt in het seizoen 2000/2001 geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen bij Het Toneel Speelt. (AD, 29/1/99)

praat mee

schrijf een mini