oude meuk

Onderwerp

China (5 nieuwsberichten)

 • Het Shanghai Drama Center is een paar dagen voor de eerste voorstelling te verstaan gegeven dat de voorstelling niet door mag gaan omdat het stuk "niet bij de nationale situatie van China past". Het stuk is wel al eens opgevoerd in China, maar tot nu toe waren dat steeds besloten voorstellingen. (ANP, 8/2/04)

  meer over: censuur


 • Volgens de Chinese staatsmedia heeft de Chinese filmregisseur, Zhang Yimou, plannen om een theatervoorstelling op het water te maken. De acteurs moeten in de voorstelling 'over' het water lopen. In feite lopen de acteurs over drijvende platforms die net onder het oppervlakte van de Lijang rivier liggen. Het publiek zal rondom de rivier zitten op gebouwde tribunes. De voorstelling is een bewerking van het traditionele Chinese lied 'Liu Sanjie' (Derde Dochter Liu). Het lied gaat over een meisje dat mensen aantrekt met wonderschone stem. Zhang Yimou regiseerde eerder de 'Turandot'in het voormalige keizerlijke paleis in Beijing. Anders kent u hem misschien van zijn film 'Raise the Red Lantern'. (ANP, 19/11/02)


 • China is boos op Frankrijk. Reden: de titel van een voorstelling. In Parijs wordt het surrealistische 'Verboden voor Chinezen en honden' opgevoerd. De Chinese regering vindt dit een belediging voor het Chineze volk en heeft de Franse regering gevraagd meteen een eind te maken aan de voorstellingen. De titel slaat op een bord dat in de negentiende eeuw bij de ingang van een park in Shanghai stond. De voorstelling heeft verder niets met China te maken; het gaat om een absurdistische uitvoering. (Volkskrant, 20/11/00)

  meer over: Parijs


 • Het nieuwe Nationale Theater in Peking moet het grootste prestigeproject in China worden sinds de bouw van de Verboden Stad. Het theater moet in de vorm van een reusachtig half ei gemaakt van glas en titanium, uit een kunstmatig meer oprrijzen en vier zalen met in totaal 6000 stoelen bevatten. Dat is het plan van de Franse architect Andreu dat goedgekeurd is door de Chinese president Jiang Zemin. De kosten komen uit op één miljard gulden.
  Maar bij de eerste steenlegging ging het mis. De ceremonie werd zonder opgaaf van redenen afgezegd. Via internet hebben Chinese architecten en intellectuelen het project flink de grond ingeboord. Het nieuwe gebouw zou vloeken met de omgeving en het is te duur. Daarbij is er volgens de tegenstanders helemaal geen nieuw theater nodig, het bestaande operagebouw staat voornamelijk leeg. (Volkskrant, 4/4/00)

  meer over: nieuwbouw


 • Het Chinese Regenboog Kindertheater in Peking voert 'Het dagboek van Anne Frank' op. Hoofdrolspeelster Chen Qing (24) is erg onder de indruk van de vredesboodschap van Anne: "de joden willen vrede, de Chinezen ook." Het stuk wordt goed ontvangen. Het publiek is de twee uur die de voorstelling duurt muisstil en dat is zeer ongebruikelijk in China. (Volkskrant, 2/9/99)


praat mee

schrijf een mini