oude meuk

Dossier verkiezingen

Programma SGP

Kunst, cultuur en media

- Kunst

Cultuur in het algemeen en kunst in het bijzonder verrijkt het leven. Als schepselen hebben we de roeping om goede en bijbels verantwoorde dingen te produceren: goede en verantwoorde muziek, beeldende kunst en andere kunstvormen. De creatieve bron en gaven die we van God hebben ontvangen, dienen we ten volle tot ontplooiing te brengen. De overheid dient dan ook verantwoorde kunstuitingen te bevorderen. Creatieve uitingen waarin mensen zich op een bijzondere, verantwoorde wijze uiten, verdienen maatschappelijke erkenning.

Er zijn uitingen van wat men cultuur noemt, die de SGP als het tegenovergestelde van cultuur beschouwt, namelijk 'barbarij'. Dat woord betekent volgens het woordenboek: 'zonder besef van zedelijke waarden, dan wel zonder smaak en gevoel'. Tegenover barbaarse kunstuitingen wil de SGP dat ook op het gebied van cultuur normen gesteld worden die de toets van wat de Bijbel hierover zegt, kunnen doorstaan. Op onderdelen van het cultuurbeleid dient de overheidssteun derhalve te worden afgebouwd.

- Cultuur

Een bijzonder punt van zorg zijn de monumenten die veelal met achterstallig onderhoud kampen. En daarbij denken wij dan met name aan de vele oude en fraaie kerken die Nederland kent. Extra overheidssubsidies zijn noodzakelijk.

De SGP ziet het zorgdragen voor en instandhouden van ons cultureel historisch erfgoed als een overheidstaak. De vele archeologische ‘schatten’, archieven, bibliotheken en (rijks)musea, zijn van grote waarde voor de vorming van onder andere jongeren en dienen gemakkelijk toegankelijk te worden gemaakt. De SGP maakt zich dan ook sterk voor een verder digitalisering van de archieven en extra aandacht in het onderwijs.

Tot het cultuurbeleid behoort ook de bevordering van de Nederlandse taal. In het onderwijs dient als tegenwicht tegen de 'ontlezing' meer aandacht aan de taal gegeven te worden. Ook in dit opzicht geldt dat we het woord moeten houden en niet laten vervangen door het beeld. Daarnaast moet de band tussen het Nederlands en verwante talen (Vlaams, Zuid-Afrikaans) worden versterkt. De mogelijkheden om in het buitenland Nederlands te leren en te lezen via de Nederlandse instituten moeten worden versterkt en uitgebreid, onder andere door het steunen van leerstoelen ‘Nederlandse taal’ op buitenlandse universiteiten.

Uit het verkiezingsprogramma 'Tot Uw dienst', te bekijken op: www.sgp.nl

praat mee

schrijf een mini