oude meuk

Onderwerp

Culturele Hoofdstad van Europa (23 nieuwsberichten)

 • Utrecht is, als proef, uitgeroepen tot de eerste Culturele Hoofdstad van Nederland. Met deze titel schenkt demissionair staatssecretaris Van Leeuwen 250.000 euro voor cultuureducatieve projecten. In overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten koos hij voor Utrecht, dat zich overigens ook als enige stad kandidaat had gesteld. Het geld wordt besteed aan projecten die al op de agenda stonden. De gemeente hoopt echter de overheidsbijdrage met hulp van bedrijven en instellingen te verviervoudigen. Utrecht wil in 2013 Europese Culturele Hoofdstad worden, omdat dat jaar de Vrede van Utrecht driehonderd jaar oud is. Wethouder T. Gispen wil niet dezelfde fout maken als Rotterdam, dat volgens hem twee jaar geleden vooral veel culturele activiteiten vanuit het buitenland naar de stad haalde. Veel van deze cultuur is nu weer terug naar het buitenland. (ANP, 5/2/03)

 • Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa krijgt in 2005 waarschijnlijk een vervolg, korter en kleiner van opzet, maar opnieuw met de nadruk op het multiculturele karakter van de stad. De Rotterdamse raad beslist volgende week over het voorstel daartoe, dat is gebaseerd op een plan van Bert van Meggelen, de intendant van Rotterdam Culturele Hoofdstad. Het voorstel sluit aan bij de opvatting van lokale beleidsmakers en medewerkers van Rotterdam Culturele Hoofdstad dat de expertise die vorig jaar is opgedaan, niet verloren mag gaan. (NRC, 20/2/02)

  meer over: Rotterdam


 • Rotterdam 2001 krijgt een cadeautje van Joop van den Ende Theaterproducties. Het gaat om een musicaloptreden op het Schouwburgplein 3 augustus met artiesten als Simone Kleinsma, Danny de Munk en Henk Poort. De voorstelling is een gratis voorproefje van de show 'Musicals in Concert', met hoogtepunten uit Van den Ende-musicals van de afgelopen tien jaar. (NRC, 26/7/01)

 • De evenementen van Rotterdam 2001 hebben de afgelopen zes maanden ongeveer 1,3 miljoen bezoekers getrokken. Dat blijkt uit cijfers die de organisatie van Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa dinsdag presenteerde. "Rotterdam 2001 is tot leven gekomen", concludeerde voorzitter Paul Nouwen van de organiserende stichting. "Wij zijn hier meer dan tevreden over. We liggen zeer goed op koers". Rotterdam 2001 mikte aan het begin van het evenement over het hele jaar op minstens 2 miljoen bezoekers. Tot nu toe zijn 280 van de in totaal ruim 330 programmaonderdelen afgerond of nog bezig.
  Wat Rotterdam 2001 de stad aan buitenlands bezoek oplevert, is niet duidelijk omdat er volgens de organisatie nog geen cijfers zijn. Wel zou er sprake zijn van meer congressen (15 procent) en zijn er meer buitenlandse touroperators die Rotterdam in hun reisgidsen opnamen. "De ervaring leert dat ongeveer 80 procent van de bezoekers aan dit soort evenementen uit de stad zelf of de regio komt", zegt zakelijk directeur Han de Bruijne. Uit een enquète blijkt volgens de organisatie dat het evenement ook is gaan leven bij de Rotterdammers zelf: 80 procent weet inmiddels dat Rotterdam 2001 aan de gang is terwijl 40 procent meldt naar een of meer activiteiten te zijn geweest. (ANP, 24/7/01)

 • Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam speelt zaterdag in Papendrecht een musical over het leven van de legendarische Bep van Klaveren, de Rotterdamse bokser die in 1928 Olympisch kampioen werd. 'Danse jochie, danse!', zoals de musical heet, is mede mogelijk gemaakt door Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa. In september zal daar de officiele première plaatsvinden. Jules Deelder en Louis Lemaire zijn verantwoordelijk voor het script. (ANP, 10/4/01)

  meer over: Rotterdam


 • Rotterdam 2001 is al flink van start, maar het mist nog een gezicht. Bert van Meggelen was tenminste nog iemand die met zijn uiterlijk kunst uitstraalde: warrig halflang haar, baardje, een scheve, licht gekwelde houding. Voorzitter Paul Nouwen straalt voornamelijk zijn vorige werkgever, ANWB, uit. Rotterdam lost dit probleem zo op: er komen vlaggen in de stad en winkeliers krijgen subsidie als zij R2001 parafernalia in hun etalage uitstallen. (Volkskrant, 15/2/01)

  meer over: Rotterdam


 • Bert van Meggelen, intendant van Rotterdam 2001, is weer beter. In november moest hij wegens ziekte de leiding van het programma overdragen, dit betekende in praktijk dat hij tweede viool moest gaan spelen. Hij zal zich nu gaan richten op ondersteuning van programmamakers en hulp bij presentatie en communicatie. Van Meggelen gaat gedeeltelijk voor de gemeente werken en houdt nu ook bij de gemeente kantoor. Het feit dat hij nu fysiek vertrekt uit het R2001-gebouw, zou mede zijn ingegeven door de verstoorde persoonlijke verhoudingen met zakelijk directeur Han de Bruijne. Binnen de organisatie van de culturele hoofdstad rommelt het nog steeds. Wendela Sandberg - hoofd sponsoring - is ontslagen, omdat zij de kant van Van Meggelen had gekozen in diens conflict met de directie. (Volkskrant, 8/2/01)

  meer over: Rotterdam


 • Paul de Leeuw is al vanaf mei vorig jaar geen ambassadeur meer van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. De hele term is namelijk afgeschaft. De organisatie had alleen verzuimd dit voldoende wereldkundig te maken. "Daar hebben we achteraf spijt van", aldus woordvoerder A. van der Pijl van Rotterdam 2001. Van der Pijl's spijt geldt de suggestie van de laatste dagen, dat De Leeuw zou zijn 'afgetreden' als ambassadeur en dat hij daarom ontbrak op het openingsfeest van het culturele festijn. Zijn afwezigheid, en ook die van mede-ambassadeur dirigent Valery Gergiev, ontlokte veel commentaar omdat dat strijdig zou zijn met de functie. "Maar ondertussen blijven De Leeuw en Gergiev, maar ook Loes Luca en Gerrit Komrij zich gewoon inspannen voor Culturele Hoofdstad. Ieder op zijn of haar eigen manier. En daar zijn we heel blij mee", aldus Van der Pijl. (ANP, 1/2/01)

  meer over: Rotterdam


 • Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa is vrijdagavond officieel begonnen in aanwezigheid van koningin Beatrix en president J. Sampaio van Portugal. Rotterdam deelt de titel culturele hoofdstad met collega-havenstad Porto. Volgens Paul Nouwen, voorzitter van Rotterdam 2001, zal Rotterdam zich het komende jaar presenteren als "broedplaats voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunst, architectuur en multicultuur". "De stad wil laten zien dat alles, waarvan velen denken dat het er niet is, er wèl is", aldus Nouwen in zijn toespraak. Burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam noemde de havens van zijn stad en Porto een "uniek toneel voor de culturele hoofdstad".
  Het programma van Rotterdam 2001 bestaat uit 333 onderdelen. Op 1 januari begon het culturele jaar al officieus met een daklozenmanifestatie in de Laurenskerk. Verder zijn in de stad al diverse projecten te zien zoals Going Dutch waarbij bedrijven een kunstwerk uit hun collectie op hun gevel projecteren. (ANP, 27/1/01)

  meer over: Rotterdam, royalty


 • Het programmaboekje van Rotterdam 2001 dreigt een bestseller te worden. Bij de Rotterdamse boekhandel Donner is het op dit moment het best verkochte non-fictie boek; er worden zo'n tachtig exemplaren per week verkocht. Ook in de rest van Nederland loopt de titel goed. (AD, 26/1/01)

  meer over: Rotterdam


 • De Stichting Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001 heeft een tekort van 2 miljoen gulden. Zij heeft wethouder Kombrink en burgemeester Opstelten in een vertrouwelijk gesprek gevraagd of de gemeente hiervoor garant wil staan, zodat de hele programering zeker door kan gaan. De gemeente wil voor als nog 'meedenken' maar wil niet garant staan. CDA, D66 en de SP tonen zich zeer kritisch over de organisatie van het evenement. D66-raadslid Marapin: "Als ik over een jaar een auto wil kopen dan ga ik sparen, maak ik een plan. Maar dan loop ik niet een paar weken van tevoren naar m'n broer om te zeggen: ik heb een probleem." De SP wil weten of de Rotterdammers wel wat hebben aan de programma-onderdelen die nu op de tocht staan. (AD, 27/11/00)

 • Aan de oever van de Oude Maas in Zwijndrecht verrijst in oktober volgend jaar een theater gebouwd uit honderd zeecontainers. Tussen de containerwanden voert muziektheater Hollands Diep zes keer de opera 'Akhnaten' van Philip Glass op. De loods waarin de voorstelling aanvankelijk zou worden gehouden, brandde in juli af en is gesloopt. De bouwers van het containertheater laten de zijde achter het toneel deels open, zodat het uitzicht op Dordrecht en de rivier als decor fungeert. De opera is de bijdrage van de Drechtsteden aan het programma van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. De gemeente Zwijndrecht werkt mee aan de duurdere oplossing en stelt tienduizenden guldens beschikbaar. De architect heeft de gemeente verzekerd dat de geluidsoverlast voor de omgeving kan worden beperkt. (ANP, 13/11/00)

  meer over: opera, Rotterdam


 • Intendant Bert van Meggelen is uit de directie van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001 gestapt. Hij deed dit op eigen verzoek. Van Meggelen, de bedenker van het concept 'Rotterdam is vele steden', blijft als intendant betrokken bij het inhoudelijk programma. (Volkskrant, 9/11/00)

  meer over: Rotterdam


 • Paul Nouwen, vroeger topman bij Nationale Nederlanden en de ANWB, is voorzitter van de Stichting Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa. Hij moet het bedrijfsleven warm maken voor het evenement, en dat is niet makkelijk. Zo kort na Sail en Euro 2000 is de koek een beetje op. Toch gaat het goed: het doel is om 17 miljoen bij elkaar te krijgen, het rijk en de gemeente leggen een zelfde bedrag op tafel. "We zitten nu tegen de 16 miljoen aan, maar bijna alle bedrijven willen wel een tegenprestatie", aldus Nouwen. Het zijn weer de grote namen die het evenement dragen. "Als je het MKB hoort, dragen ze de hele economie in Nederland, maar daar heb ik in in de sponsoring weinig van gemerkt." (AD, 24/10/00)

  meer over: Rotterdam, sponsoring


 • Loes Luca is behalve Parade-paardje tegenwoordig ook Reus. In het kader van de Culturele Hoofdstad zet Rotterdam vanaf oktober elke maand een culturele reus in de schijnwerpers. Reuzen worden een week lang in theater Calypso onderworpen aan interviews, kringgesprekken, mogen hun helden voorstellen en een amusementsavond samenstellen. (AD, 12/10/00)

  meer over: Loes Luca, Rotterdam


 • Koningin Beatrix zal toch aanwezig zijn bij de opening van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. In eerste instantie was de opening gepland op 20 januari, vanwege de leuke cijfercombinatie: 20/01/2001. Op deze datum zou Beatrix echter nog op vakantie zijn in Sint Maarten. De openingsplechtigheid is nu verplaatst naar 26 januari. Volgens de organisatie louter omdat de oorspronkelijke locatie de Laurenskerk niet in de smaak viel en De Doelen pas vanaf 26 januari beschikbaar is. Een geluk bij een ongeluk dus. Koningin Beatrix is beschermvrouwe van de stichting Rotterdam Culturele Hoofdstad. Zij zal tijdens de opening samen met alle andere aanwezigen een impressie krijgen van de programmering van Rotterdam 2001. (AD, 11/10/00)

  meer over: Rotterdam, royalty


 • Utrecht wil in 2013 Culturele Hoofdstad van Europa worden. Het is dan 300 geleden dat de Vrede van Utrecht werd gesloten, die een einde maakte aan de Spaanse Successieoorlog. Volgens de regels mag Nederland pas 17 jaar na Rotterdam 2001 weer een nieuwe Culturele Hoofdstad leveren, maar aangezien dat dezelfde regels zijn die stellen dat er per jaar maar één Culturele Hoofdstad mag zijn (het zijn er dit jaar zeven, en volgend jaar twee), verwacht de Utrechtste wethouder voor cultuur weinig problemen. (AD, 29/4/00)

  meer over: Rotterdam, Utrecht


 • De culturele manifestatie Brussel 2000 is een succes. Er zijn zo'n 30.000 passepartouts verkocht, 10.000 meer dan de organisatie gehoopt had. Volgens de bewoners van Brussel zijn het voornamelijk mensen van buiten die door de stad rond 'hupsen'. (AD, 28/2/00)

  meer over: Brussel


 • Paul de Leeuw wordt ambassadeur van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001 én programmeur, voor dat jaar, van het oude Luxor theater. Het nieuwe Luxor theater, op de Kop van Zuid opent haar deuren voorjaar 2001 met de nieuwe show van Mini & Maxi, maar de betrokkenen vinden het niet gepast om in een culturele hoofdstad een theater te sluiten. Twee voorstellingen staan al vast: 'Art' van Yasmina Reza (eerder in Nederland gespeeld onder de titel 'Kunst'), met naast De Leeuw Edwin de Vries Hans Kesting en de Annie M.G. Schmidt-musical 'Foxtrot', met wederom Paul de Leeuw in de hoofdrol. Daarnaast wil hij cabaretiers uitnodigen, smartlappenzangers en een open podium maken voor mensen die zich artiest wanen. Ook wil hij er het nieuwe televisieprogramma 'Ouwe Jongens' opnemen, dat hij samen met TGA-acteur Hans Kesting gaat presenteren. (Volkskrant & Parool & NRC, 22/2/00)

 • Op 20 januari 2001 opent Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa 2001 met een groot feest op de Kop van Zuid. Het hele project gaat 51 miljoen gulden kosten. 34 miljoen daarvan worden betaald door de staat en de gemeente, 17 miljoen moeten worden opgebracht door sponsoring door het bedrijfsleven en fondsen. Daarvan is tot nu toe 11 miljoen opgehaald. Het programma van het hele jaar bestaat vooral uit tentoonstellingen, maar er is ook theater: Mini & Maxi openen het nieuwe Luxor theater bij de Erasmusbrug met een reeks voorstellingen van vier maanden. Ook het Ro Theater doet mee. Het gezelschap reist niet, maar maakt voorstellingen in het eigen theater. Artistiek leider Guy Cassiers maakt in januari een voorstelling met het Blindman Kwartet in de Rotterdamse Schouwburg. (AD, 6/1/00)

 • Ernst Braches wordt per 1 juni parttime artistiek leider van FACT. Hij gaat samenwerken met de huidige artistiek leider Klemens Wannemacher, die deel gaat uitmaken van de programmastaf van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. Wannemacher blijft wel eindverantwoordelijk voor de samenstelling van het programma en het beleid van FACT. (Theatermaker, 20/6/99)


 • De Nederlandse architect Ben van Berkel (bekend van de Erasmusbrug in Rotterdam) zal het nieuwe muziektheater in het Oostenrijkse Graz maken. Het gebouw kost zo'n 20 miljoen gulden en moet in 2003, als Graz culturele hoofdstad van Europa is, af zijn. (Parool, 1/10/98)

  meer over: nieuwbouw


 • Rotterdam wordt in 2001 samen met Porto de culturele hoofstad van Europa. (Parool, 30/5/98)

  meer over: Rotterdam


praat mee

schrijf een mini