oude meuk

Onderwerp

Mini & Maxi (9 nieuwsberichten)

 • Karel de Rooij (Mini, van Maxi) gaat met theater mensen helpen bij het inburgeren. Het project van de Rotary, de Mondriaan Onderwijsgroep en theater Diligentia in Den Haag bestaat uit een theaterabonnement voor Haagse inburgeraars. Het abonnement geeft toegang tot beeldende en muzikale voorstellingen, zoals van De Wereldband, Mini & Maxi, het Nederlands Dans Theater, Montezuma's Revenge en de Ashton Brothers. Er is gekozen voor voorstellingen met weinig taal, die dus toegankelijk moeten zijn voor mensen met onvoldoende kennis van de Nederlandse taal. Naast een kennismaking met andere Hagenaars hoopt De Rooij ook dat dit project de drempel voor theaterbezoek verlaagd. Bij succes wil hij het abonnement ook aanbieden in andere steden waar inburgeringcursussen gegeven worden (ANP, 10/2/06)


 • Varieté-duo Mini & Maxi gaan uit elkaar. Rug- en nekproblemen van Peter de Jong (Maxi) nopen hem te stoppen. De Jong en Karel de Rooij (Mini) werkten aan het programma '30 jaar theater', dat zou bestaan uit een compilatie van hun beste acts. Hun meest recente programma was 'City', ter gelegendheid van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. In de loop der jaren maakten ze toernees door onder meer België, Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland, Rusland en Taiwan. De voorstelling 'Wachten op Godot' van Het Nationale Toneel, waarin zij de rollen van Vladimir en Estragon spelen, gaat wel door. (ANP, 25/2/04)
  zie ook: 'City'
  en ook: 'Wachten op Godot'


 • Rotterdam wil in 2005 een operafestival en wat doen aan de zomerstop in theater en muziekzalen. Het nieuwe operafestival is bedoelt voor de midden- en hogere inkomensgroepen die dan "deze kunstvorm in de aantrekkelijke vestingsplaats Rotterdam kunnen vinden." De operaproducerende gezelschappen werkten al samen op het gebied van marketing, het gaat om de Rotterdamse Schouwburg, het Nieuwe Luxor Theater, De Doelen, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Gergiev Festival, Onafhankelijk Toneel, het Ro Theater en Rotterdam Festivals. De ambitie is om een festival van nationale en liefst internationale betekenis op te zetten. Verder moet er in de zomer doorgeprogrammeerd worden voor de thuisblijvers en de toeristen, mogelijk met wat populairder repertoire dan in de rest van het seizoen. Het college kwam op dit idee nadat de de voorstelling 'City' van Mini en Maxi met veel succes in de zomer langer doorspeelde. (NRC, 8/10/02)

  meer over: opera, Rotterdam


 • Het Nieuwe Luxor Theater op de Kop van Zuid in Rotterdam gaat bijna open; het boek is er al... Youp van 't Hek overhandigde de eerste twee exemplaren dinsdag in de foyer van het theater aan het duo Mini&Maxi. Het gebouw wordt zaterdag officieel geopend in het bijzijn van koningin Beatrix. De makers van het boek, fotograaf Rob 't Hart en schrijver Frans Happel, hebben er naar eigen zeggen dan ook voor "gevochten" om het werk af te hebben voordat de nieuwe cultuurtempel aan de voet van de Erasmusbrug op de Kop van Zuid de deuren voor het publiek opent. In het boek wordt de bouw van het theater in beeld gebracht vanaf de eerste paal tot en met de eerste volle zaal tijdens een try-out van Mini&Maxi.
  Mini&Maxi wijden het theater de komende maanden in met hun show 'City' die speciaal voor Rotterdam is samengesteld en tachtig keer zal worden opgevoerd. Mini (Karel de Rooij) en Maxi (Peter de Jong) zijn na enkele proefvoorstellingen al vol lof over de schepping van architect Peter Wilson: "Het is een lekkere zaal om in te spelen", aldus de Rooij. Peter de Jong is bijzonder ingenomen met de kleedkamers: "Normaal zit je in de kelder, zowat onder de grond. Hier hebben we grote ramen en een mooi uitzicht. Maar toen ik de architect daar een compliment over maakte, bleek het eigenlijk niet de bedoeling. Hij kon vanwege het grondwater geen kelder maken. Anders waren we daar alsnog beland."
  Het Nieuwe Luxor is het eerste theater dat Peter Wilson ontwierp. "Een theater is een van de moeilijkste gebouwen om te ontwerpen. Je hebt te maken met een lastige logistiek", zegt hij. Voor diegenen die ook eens een ontwerppoging willen wagen, is er het boek over het Nieuwe Luxor. Want volgens schrijver Frans Happel komt de inhoud overeen met "iets van een Teleac-cursus theaterbouwen".
  De opening is op zaterdag 28 april, met de premièrevoorstelling van 'City', en op 5 mei is er een open dag voor het publiek. (ANP, 24/4/01)

 • De opening van het nieuwe Luxor-theater door Mini & Maxi begint steeds meer vorm te krijgen. De show, die 7,5 miljoen mag kosten, gaat 'City' heten en de heren zijn nu opzoek naar multi-culti-skaters. Er waren maar twintig gegadigden voor de audities. Marco Gerris, bekend theaterskater die de audities begeleidde, verklaart dit lage aantal: "In heel Nederland zijn er vermoedelijk niet meer dan honderd jongeren die op het niveau zitten dat voor onze show nodig is. Bovendien zijn het individualisten die niet snel op het idee komen om zich aan een 14 weken durende show te verbinden. In de voorgesprekken zijn daarom nogal wat kandidaten afgevallen. Ze moeten namelijk wel enigszins gedisciplineerd zijn en dus niet straks bij de eerste zonnestralen van het voorjaar naar het strand in Scheveningen vertrekken." (AD, 26/10/00)

  meer over: audities, Rotterdam


 • De Johan Kaart Prijs 1999/2000 is gewonnen door Mini & Maxi. De prijs wordt sinds 1976 toegekend door de Stichting ter Bevordering van de Blijspel-Klucht-Kunst aan diegenen die zich op uitzonderlijke wijze hebben onderscheiden op komisch gebied. Haha. (NRC, 3/5/00)

  meer over: klucht


 • Paul de Leeuw wordt ambassadeur van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001 én programmeur, voor dat jaar, van het oude Luxor theater. Het nieuwe Luxor theater, op de Kop van Zuid opent haar deuren voorjaar 2001 met de nieuwe show van Mini & Maxi, maar de betrokkenen vinden het niet gepast om in een culturele hoofdstad een theater te sluiten. Twee voorstellingen staan al vast: 'Art' van Yasmina Reza (eerder in Nederland gespeeld onder de titel 'Kunst'), met naast De Leeuw Edwin de Vries Hans Kesting en de Annie M.G. Schmidt-musical 'Foxtrot', met wederom Paul de Leeuw in de hoofdrol. Daarnaast wil hij cabaretiers uitnodigen, smartlappenzangers en een open podium maken voor mensen die zich artiest wanen. Ook wil hij er het nieuwe televisieprogramma 'Ouwe Jongens' opnemen, dat hij samen met TGA-acteur Hans Kesting gaat presenteren. (Volkskrant & Parool & NRC, 22/2/00)

 • Op 20 januari 2001 opent Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa 2001 met een groot feest op de Kop van Zuid. Het hele project gaat 51 miljoen gulden kosten. 34 miljoen daarvan worden betaald door de staat en de gemeente, 17 miljoen moeten worden opgebracht door sponsoring door het bedrijfsleven en fondsen. Daarvan is tot nu toe 11 miljoen opgehaald. Het programma van het hele jaar bestaat vooral uit tentoonstellingen, maar er is ook theater: Mini & Maxi openen het nieuwe Luxor theater bij de Erasmusbrug met een reeks voorstellingen van vier maanden. Ook het Ro Theater doet mee. Het gezelschap reist niet, maar maakt voorstellingen in het eigen theater. Artistiek leider Guy Cassiers maakt in januari een voorstelling met het Blindman Kwartet in de Rotterdamse Schouwburg. (AD, 6/1/00)

 • Karel de Rooij en Peter de Jong, beter bekend als Mini & Maxi, zijn onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Het duo kreeg de onderscheiding ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan. (Theatermaker, 0/11/99)

  meer over: lintjes


praat mee

schrijf een mini