oude meuk

Onderwerp

Cees van Leeuwen (10 nieuwsberichten)

 • De Raad voor Cultuur heeft haar vooradvies 'Cultuur, meer dan ooit' aangeboden aan staatssecretaris Cees van Leeuwen. In het advies staat dat de Raad de kunst- en cultuurwereld minder door regels belemmerd wil zien. De Raad is in grote lijnen tevreden over de gang van zaken in de kunst- en cultuurwereld, die mede daardoor met minder regels toe kan. Het adviesorgaan is minder gelukkig met de ontwikkelingen in medialand. De opvolger van Van Leeuwen moet nu een 'uitgangspuntennota' opstellen voor het toekomstige culturele beleid, waarbij het vooradvies van dienst kan zijn. Het vooradvies vormt samen met de uitgangspuntennota het kader voor de Cultuurnota 2005-2008. (ANP, 14/4/03)

 • Kunstinstellingen verzetten zich tegen plannen van staatssecretaris Van Leeuwen om de Cultuurnota minder toegankelijk te maken. De plannen vormen een ingrijpende wijziging van het huidige subsidiesysteem: werkplaatsen, productiehuizen, festivals, podia en muziekensembles zouden hun aanvraag voortaan moeten richten aan het Fonds voor Podiumkunsten en Amateurkunst (FAPK) en het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing (FPPM). Deze vijf categorieën instellingen vormen nu 22 procent van de totaal 450 instellingen die via de Cultuurnota gesubsidieerd worden. Ze nemen 5 procent van het budget in.
  Het voornaamste argument voor deze wijziging is de overbelasting van de Raad voor Cultuur tijdens de vorige beoordelingsronde, in 2000. Toen kreeg de Raad veel kritiek van aanvragers vanwege de onduidelijke motivering van de toe- en afwijzingen. De Raad voor Cultuur heeft echter al van Rick meer middelen gekregen om de beoordeling soepeler te laten verlopen. Volgens Bert Holvast, directeur van de Federaties van Kunstenaarsverenigingen (FVKV) is daarmee het probleem opgelost: "Waarom moet het systeem dan nog op de helling?". Bovendien vrezen de instellingen gevaar voor de vernieuwende en experimentele kunstvormen, die juist vaak gemaakt wordt bij de werkplaatsen en productiehuizen. Deze 'integrale advisering', waarbij de Raad voor Cultuur het hele veld bij betrekt, is ook voor de Raad zelf reden om haar zorgen uit te spreken over dit plan. (Volkskrant, 27/2/03)

 • Utrecht is, als proef, uitgeroepen tot de eerste Culturele Hoofdstad van Nederland. Met deze titel schenkt demissionair staatssecretaris Van Leeuwen 250.000 euro voor cultuureducatieve projecten. In overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten koos hij voor Utrecht, dat zich overigens ook als enige stad kandidaat had gesteld. Het geld wordt besteed aan projecten die al op de agenda stonden. De gemeente hoopt echter de overheidsbijdrage met hulp van bedrijven en instellingen te verviervoudigen. Utrecht wil in 2013 Europese Culturele Hoofdstad worden, omdat dat jaar de Vrede van Utrecht driehonderd jaar oud is. Wethouder T. Gispen wil niet dezelfde fout maken als Rotterdam, dat volgens hem twee jaar geleden vooral veel culturele activiteiten vanuit het buitenland naar de stad haalde. Veel van deze cultuur is nu weer terug naar het buitenland. (ANP, 5/2/03)

 • Staatssecretaris Van Leeuwen heeft 3,5 miljoen euro uitgetrokken om zoveel mogelijk ID-banen in de cultuursector te behouden. Het gaat om 2000 tot 2500 mensen met een ID-baan (voorheen Melkertbaan). De regering heeft bezuinigingen aangekondigd op onder meer deze vorm van gesubsidieerde werkgelegenheid. Volgens het ministerie zijn de ID-banen echter van groot belang voor het goed functioneren van theaters, bibliotheken, musea en muziek- en theatergezelschappen. "Veel organisaties draaien op dit soort banen", aldus een woordvoerster van het ministerie.
  De gemeente Amsterdam trekt 3 miljoen euro extra uit voor het behoud van de gesubsidieerde banen. De gemeente wil zo de tekorten die door de bezuinigingen ontstaan zelf aanvullen, zodat de circa 10.000 van deze banen in het onderwijs, de zorg en de veiligheid niet verloren gaan. (ANP, 18/12/02)


 • De cultuurbegroting 2003 is behandeld in de Tweede Kamer. Cees van Leeuwen heeft weinig beleid kunnen uitzetten in de korte tijd dat hij staatssecretaris was. Voorlopig moeten er voornamelijk conclusies van onderzoek afgewacht worden, zoals naar de mogelijkheid om de Melkertbanen te behouden voor de cultuursector. Van Leeuwen kondigde aan na de verkiezingen niet terug te keren; wel wil hij bij een volgende formatie pleiten voor een minister voor Cultuur. Toen hier op doorgevraagd werd, zei hij "U moet niet te veel belang toedichten aan mijn zijdelingse opmerking". (NRC, 26/11/02)

  meer over: Tweede Kamer


 • Liesbeth List is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. List kreeg de koninklijke onderscheiding uit handen van demissionair staatssecretaris van Cultuur, Cees van Leeuwen, na afloop van de laatste voorstelling van haar theatershow 'Van Shaffy tot Piaf' in Carré. Met de show vierde zij haar 35-jarig jubileum. (ANP, 5/11/02)

  meer over: lintjes


 • Wikkers voor de klas. Kunstenaars die een uitkering krijgen in het kader van de Wet Inkomensvoorziening Kunstenaars kunnen een opleiding krijgen om kinderen in het lager onderwijs in contact brengen met kunst. Staatssecretaris Van Leeuwen speelt dinsdag in Rotterdam persoonlijk 'Blues in E' als startsein voor het landelijke project Beroepskunstenaars in de klas. De opleiding komt in Amsterdam, Enschede, Groningen, Rotterdam en Tilburg. "Het project is één van de concrete uitwerkingen van het cultuurbeleid van staatssecretaris van Leeuwen, dat zich richt op jongeren in het primair en voortgezet onderwijs. Door het project komen leerlingen vroegtijdig in hun schoolloopbaan in contact met kunst en kunstenaars. De kunstenaar, die in contact komt met de ontvankelijkheid van jonge mensen, kan nieuwe inspiratie opdoen", aldus het ministerie. Later zullen ook niet-WIKkers mee kunnen doen aan het project. Directeur Bert Holvast van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen is zeer te spreken over het project: "Er gebeurt veel te weinig aan kunsteducatie. Het moet weer een serieus vak worden, waarbij je inderdaad kunstenaars inschakelt. In alle serieusheid, gevoel voor schoonheid bevordert ook het gevoel voor normen en waarden, dat hoort er echt bloedserieus bij." (ANP, 2/10/02)

  meer over: cultuureducatie, WIK


 • Na een hoop onrust lijkt het allemaal wel mee te vallen, daar in Rotterdam. Kunst en cultuur heeft volgend jaar 1,2 procent minder te besteden en dit percentage loopt op tot 5 procent in 2006. Dat is ongeveer evenredig met bezuinigigingen op andere gemeentelijke portefeuilles. Eerder had men uit het stadhuis geluiden vernomen over forse bezuinigingen. Ook hadden raadsleden van Leefbaar Rotterdam kenbaar gemaakt dat ze de uitgaven voor kunst en cultuur te hoog vonden. Naar aanleiding daarvan hadden vier belangrijke zakenlieden uit de stad (tevens bestuursleden van de grote Rotterdamse kunstinstellingen) via een brief hun ongerustheid uitgesproken. Ook staatssecretaris Cees van Leeuwen had zich kritisch uitgelaten over de bezuinigingen. Het is nog niet duidelijk op welke subsidies gaat worden bezuinigd, over anderhalve week wordt de begroting gepresenteerd. (NRC, 27/9/02)

  meer over: Rotterdam, subsidies


 • Staatssecretaris Van Leeuwen spreekt: elk jaar een gemeente uitgeroepen tot culturele stad van Nederland; een landelijke telefoonlijn voor theaterkaartjes, maar ook concertpianisten voor een partijtje thuis; invoering van een nationale muziek- of toneeldag; het project kunst in de klas; zoeken naar alternatieve financieringsvormen; de rol van het bedrijfsleven bestuderen en fiscale voordelen voor particulieren die kleine giften doen aan culturele doelen. Dus. (ANP, 12/9/02)


 • Advocaat Cees van Leeuwen wordt namens de LPF de staatssecretaris voor Cultuur en Media in het nieuwe kabinet Balkenende. Van Leeuwen is al interim-bestuurslid van de partij. Verder is er nog weinig over hem bekend. Is hij dezelfde Cees van Leeuwen die lid was van Neder-prog-rock-formatie Kayak, die zijn boerderij moest verlaten omdat de HSL erop aangelegd moest worden? En is die Cees van Leeuwen nu samen met Barry Hay een Nederlandse Rock-chick-band aan het formeren? En is dat dezelfde Cees van Leeuwen die zijdelings betrokken was bij de oprichting van zeezender Del Mare? Moose zoekt het voor u uit en komt hier later op terug! (VNG, 16/7/02)


praat mee

schrijf een mini