oude meuk

Onderwerp

Jos Brink (10 nieuwsberichten)

 • In Amsterdam is de cabaretier, musicalster en televisiepresentator Jos Brink overleden aan darmkanker. Brink werd bekend als presentator van onder meer 'Avro's Puzzeluur' en 'Wedden dat...', maar zijn grote liefde was toch het theater. Hij begon zijn carrière in de vroege jaren zestig als acteur in radiohoorspelen, waar hij opviel door zijn verzorgde dictie. Hij probeerde tevergeefs een rolletje te bemachtigen bij zijn grote voorbeeld Wim Sonneveld. Hij brak in de jaren zeventig door met cabaret Tekstpierement, de groep van zijn latere partner Frank Sanders. In de jaren tachtig schreef, speelde en produceerde Brink zijn eigen musicals, zoals 'Maskerade', 'Amerika-Amerika', 'Evenaar', 'Max Havelaar' en 'Sonneveld'. In 1986 schreef hij 'Een nieuwe dood', voor het grote publiek de eerste kennismaking met de gevolgen van de nieuwe ziekte aids. Zijn laatste grote theaterrol was die van de ‘foute’ tekstschrijver Jacques van Tol in de musical 'Als op het Leidscheplein...' Komend seizoen zou hij, net als vorig jaar, deel uitmaken van de cabaretgroep Purper. Jos Brink is 65 jaar geworden. (Volkskrant & NRC, 18/8/07)


 • Na zijn musical avontuur 'Doornroosje' gaat Jamai door in het musical gebeuren. Komend seizoen zal hij naast Jos Brink en Willeke Alberti te zien zijn in 'Hello Dolly!' van V&V entertainment. Willeke Alberti heeft veel te vieren tijdens deze produktie; ze wordt zestig en zit 45 jaar in het vak. (ANP, 16/2/04)

  meer over: musical


 • Jos Brink zal een beeld van Toon Hermans in zijn geboorteplaats Sittard onthullen. Het beeld is gemaakt door Loek Bos. In de keuze van het ontwerp had zowel de familie van Hermans als de bevolking van Sittard een stem. Het beeld komt te staan bij de schouwburg. Het beeld stelt Hermans op ongeveer ware grootte voor. Hij leunt glimlachend op een microfoonstandaard en heeft de microfoon in de hand. (ANP, 8/1/03)

  meer over: Toon Hermans


 • Jan de Hartog op toneel. Toneelstuk 'Het Hemelbed' van de vorig jaar overleden schrijver nu musical met Liesbeth List en Jos Brink. Geproduceerd door V&V Entertainment (Albert Verlinde). Enorm saai verhaal: echtpaar gevolgd vanaf bruiloft door hun huwelijksleven. Eerder enorm populair in de VS. Verfilmd en musical van gemaakt, door David 'Hello Dolly' Merrick. Première in november. (Volkskrant, 4/1/03)

  meer over: Albert Verlinde


 • De problemen met de Sonneveld-musical zijn van de baan. Nabestaanden van Sonneveld, vriend en tekstschrijver Huub Jansen, Michel van der Plas en erven van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink wierpen bezwaren op tegen enkele stukken uit de musical. Volgens een woordvoerder van regisseur Jos Brink is na veel gepraat onder leiding van juristen besloten de strijdbijl te begraven. De musical mag worden uitgevoerd zoals Brink het wil. Op 19 oktober moet de musical in première gaan in Haarlem. (AD, 13/10/01)

  meer over: musical


 • Jos Brink is in de problemen gekomen met zijn musical over Wim Sonneveld. De erfgenamen van Sonneveld's vroegere vriend Huub Janssen (die teksten aanleverde onder het pseudoniem Jean Senn), van schrijfster Annie M.G. Schmidt en van componist Harry Bannink, vinden dat Brink enkele Sonneveldnummers niet goed uitvoert. Ook Michel van der Plas, veelvuldig tekstleverancier van Sonneveld, is die mening toegedaan. Het meningsverschil gaat onder meer over de grappen in het nummer 'Frater Venantius', een van de meest legendarische typetjes van Sonneveld. Brink heeft een aantal moppen uit dit nummer veranderd, omdat ze volgens hem te belegen zijn. De première van de musical is gepland op vrijdag 19 oktober. (AD, 12/10/01)

 • Jos Brink heeft er een concurrent bij in de persoon van Jan Ad Adolfsen. Adolfsen zal net als Jos Brink in een musical Wim Sonneveld gaan vertolken. Adolfsen's Sonneveld zal binnenkort te zien zijn bij de niet-professionele theatergroep Toetssteen. Bij de laatste try-out werd hij bejubeld door het publiek. Volgens schrijver en regisseur van het stuk Ger Beukenkamp is het de rol van zijn leven. Eerder was Adolfsen bij Toetssteen te zien als prins Bernard in 'Emily of het geheim van Huis Ten Bosch'. De motivatie om deze musical te maken is simpel: 'We hadden weer eens een echte publiekstrekker nodig. Er moet geld in het laatje komen', aldus Beukenkamp. (ANP, 3/4/01)

 • Aandacht voor Wim Sonneveld op toneel en televisie barst los. De musical waarin Jos Brink Sonneveld speelt, krijgt verder vorm nu blijkt dat Gerrie van der Klei, Frans Mulder en Herman Boerman mee werken. Het verhaal speelt kort voor de dood van Sonneveld, wanneer hij in zijn huisje in Frankrijk terugkijkt op zijn leven en nadenkt over 'hoe nu verder'. De première staat gepland op 19 oktober 2001.
  Tegelijkertijd werkt theatergroep Toetssteen ook aan een voorstelling over de cabaretier die vond dat zijn privé-leven niemand iets aan ging. De VPRO doet een duit in het zakje met de serie 'Bij ons in de Jordaan', waarin Sonneveld een relatie met Johnny Jordaan wordt toegedicht. (ANP, 19/10/00)

 • Ruim tachtig mensen uit de theaterwereld hebben donderdag met een fax aan de Tweede Kamer geprotesteerd tegen de korting van 30 procent op de subsidie van het Theater Instituut Nederland. Zelfs André van Duin heeft nu stelling genomen tegen de Cultuurnota van staatssecretaris Van der Ploeg. De kunstenaars vrezen dat de bezuiniging de rol van het theater zal verzwakken. Omdat theater een vluchtige kunst is, is het van belang dat zo'n instituut de gebeurtenissen op de planken voor iedereen inzichtelijk maakt en voor het nageslacht bewaart. "Anders wordt een deel van het culturele geheugen gewist." Onder de ondertekenaars van de fax aan het parlement zijn behalve André van Duin onder anderen Jos Brink, Rudi van Dantzig, Mary Dresselhuys, Jasperina de Jong, Ton Lutz, Annet Nieuwenhuijzen en Willem Nijholt. (ANP, 12/10/00)

 • Wim Sonneveld wordt hip. Jos Brink werkt aan een musical en daarnaast schrijft Ger Beukenkamp voor toneelgroep Toetssteen een toneelstuk over de cabaretier. De première van het stuk van Beukenkamp staat een half jaar eerder gepland dan die van de musical. Jos Brink wist van niets: "Dit is, op z'n zachtst gezegd, tegen de heersende codes binnen de theaterwereld. Het is al jaren bekend dat ik een voorstelling over Wim Sonneveld ga maken en dan is het niet leuk als je ineens hoort dat Toetssteen eerder uitkomt dan wij." Beukenkamp zit er niet zo mee: "Het is natuurlijk niet zo dat iemand een paar jaar een onderwerp kan claimen." (Parool & Volkskrant, 11/4/00)

praat mee

schrijf een mini