oude meuk

Onderwerp

Wim Sonneveld (10 nieuwsberichten)

  • Willy Hofman, co-producent van de eerste grote musicals in Nederland, is zondag op 91-jarige leeftijd overleden. In 1960 nam hij met de Amsterdamse theaterproducent Piet Meerburg het initiatief tot de eerste grote musicalproductie in Nederland, 'My Fair Lady', met Wim Sonneveld in de hoofdrol.
    Hofman studeerde economie en werd in de jaren zestig directeur van de dienst gemeentelijke kunstgebouwen in Rotterdam. Daar had hij de leiding over zes theaters, waaronder het oude Luxor, de oude Schouwburg en het Hofpleintheater. Ook was hij betrokken bij de oprichting van het Rotterdams filmfestival. Na 'My Fair Lady' maakten Hofman en Meerburg in 1965 nog het geflopte 'Oliver!' en 'Heerlijk duurt het langst', de eerste musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Ze stopten toen anderen zich ook met het produceren van musicals gingen bezighouden. In 1980 ging Hofman met pensioen. (Volkskrant, 9/3/07)

    meer over: musical, overleden


  • In zijn woonplaats Amsterdam is tekstschrijver en theatervormgever Friso Wiegersma overleden. Wiegersma werd bekend als partner van Wim Sonneveld, voor wie hij vanaf 1964 liedteksten schreef. Zijn beroemdste liedjes zijn 'Telkens weer', 'Het dorp' en 'Zij kon het lonken niet laten'. Daarnaast ontwierp hij affiches en decors voor de shows van Sonneveld en werkte hij als decorontwerper voor De Nieuwe Comedie. Na de dood van Sonneveld in 1974 werkte hij vooral als schilder. In 2005 ontving hij de Gouden Harp voor zijn verdienste voor de Nederlandse lichte muziek. Friso Wiegersma is 80 jaar geworden. (Redactie, 6/6/06)

    meer over: overleden


  • De nominaties voor 'De grootste Nederlander' zijn bekend gemaakt. In de categorie theater zijn Pierre Bokma, Ko van Dijk, Mary Dresselhuys, André van Duin, Toon Hermans, Freek de Jonge, John Kraaykamp sr., Hans van Manen, Alexandra Radius, Wim Sonneveld en Hans Teeuwen genomineerd. En Vondel natuurlijk. Stemmen kan tot oktober, de einduitslag is op 15 november bekend. (Redactie, 26/4/04)

  • Acteur Albert Mol is op 87-jarige leeftijd overleden. Mol werd bij het grote publiek bekend als Neerlands eerste tv-homo, maar heeft jaren op de planken gestaan als acteur, komiek en vooral als danser. HIj trad op met onder andere Wim Kan en Wim Sonneveld. (ANP, 9/3/04)

    meer over: overleden


  • Jos Brink is in de problemen gekomen met zijn musical over Wim Sonneveld. De erfgenamen van Sonneveld's vroegere vriend Huub Janssen (die teksten aanleverde onder het pseudoniem Jean Senn), van schrijfster Annie M.G. Schmidt en van componist Harry Bannink, vinden dat Brink enkele Sonneveldnummers niet goed uitvoert. Ook Michel van der Plas, veelvuldig tekstleverancier van Sonneveld, is die mening toegedaan. Het meningsverschil gaat onder meer over de grappen in het nummer 'Frater Venantius', een van de meest legendarische typetjes van Sonneveld. Brink heeft een aantal moppen uit dit nummer veranderd, omdat ze volgens hem te belegen zijn. De première van de musical is gepland op vrijdag 19 oktober. (AD, 12/10/01)

    meer over: Jos Brink, musical


  • Jos Brink heeft er een concurrent bij in de persoon van Jan Ad Adolfsen. Adolfsen zal net als Jos Brink in een musical Wim Sonneveld gaan vertolken. Adolfsen's Sonneveld zal binnenkort te zien zijn bij de niet-professionele theatergroep Toetssteen. Bij de laatste try-out werd hij bejubeld door het publiek. Volgens schrijver en regisseur van het stuk Ger Beukenkamp is het de rol van zijn leven. Eerder was Adolfsen bij Toetssteen te zien als prins Bernard in 'Emily of het geheim van Huis Ten Bosch'. De motivatie om deze musical te maken is simpel: 'We hadden weer eens een echte publiekstrekker nodig. Er moet geld in het laatje komen', aldus Beukenkamp. (ANP, 3/4/01)

    meer over: Jos Brink, Toetssteen


  • Aandacht voor Wim Sonneveld op toneel en televisie barst los. De musical waarin Jos Brink Sonneveld speelt, krijgt verder vorm nu blijkt dat Gerrie van der Klei, Frans Mulder en Herman Boerman mee werken. Het verhaal speelt kort voor de dood van Sonneveld, wanneer hij in zijn huisje in Frankrijk terugkijkt op zijn leven en nadenkt over 'hoe nu verder'. De première staat gepland op 19 oktober 2001.
    Tegelijkertijd werkt theatergroep Toetssteen ook aan een voorstelling over de cabaretier die vond dat zijn privé-leven niemand iets aan ging. De VPRO doet een duit in het zakje met de serie 'Bij ons in de Jordaan', waarin Sonneveld een relatie met Johnny Jordaan wordt toegedicht. (ANP, 19/10/00)

  • Wim Sonneveld wordt hip. Jos Brink werkt aan een musical en daarnaast schrijft Ger Beukenkamp voor toneelgroep Toetssteen een toneelstuk over de cabaretier. De première van het stuk van Beukenkamp staat een half jaar eerder gepland dan die van de musical. Jos Brink wist van niets: "Dit is, op z'n zachtst gezegd, tegen de heersende codes binnen de theaterwereld. Het is al jaren bekend dat ik een voorstelling over Wim Sonneveld ga maken en dan is het niet leuk als je ineens hoort dat Toetssteen eerder uitkomt dan wij." Beukenkamp zit er niet zo mee: "Het is natuurlijk niet zo dat iemand een paar jaar een onderwerp kan claimen." (Parool & Volkskrant, 11/4/00)

  • In Amsterdam is op 69-jarige leeftijd Louis Dusée overleden. Dusée was tekstschrijver voor onder meer Wim Sonneveld, André van Duin en The Mounties. Kort na de oorlog reisde als acteur met theatergezelschappen door Duitsland en schreef samen met Harold Pinter het succesvolle stuk 'Going Dutch'. Pinter wilde samen met hem een voorstelling maken in Engeland, maar Dusée sloeg dat af. (Volkskrant, 9/8/99)

  • Tijdens de rellen in Zuijlen in Utrecht was ook het standbeeld van Wim Sonneveld doelwit van het vandalisme in zijn geboortestad. De cabaretier werd met verf beklad; er werden twee blote borsten getekend op het beeld. Van daders of hun motieven is niets bekend. (Telegraaf, 30/3/98)


praat mee

schrijf een mini