oude meuk

Onderwerp

Harold Pinter (4 nieuwsberichten)

  • De Engelse toneelschrijver en regisseur Harold Pinter lijdt aan slokdarmkanker. Hij ondergaat een chemotherapie, zo heeft zijn vertegenwoordiger aan de BBC meegedeeld. Pinter is een zware roker. Pinter zal ondanks zijn ziekte zoals gepland 8 en 11 februari in het National Theatre in Londen een korte voorstelling regisseren. (ANP, 2/2/02)

    meer over: Londen


  • John Kraaijkamp sr. gaat de hoofdrol spelen in 'De Huisbewaarder' van Harold Pinter. Berend Boudewijn zal gaat de Joop van den Ende-productie regisseren. In oktober gaan de repetities van start en eind december vindt de première plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Half februari wordt bekend wie de andere twee rollen zullen vertolken. Waarschijnlijk zal Kraaijkamp met deze rol afscheid nemen van het toneel. De acteur is inmiddels 75. Het afgelopen jaar stond hij veelvuldig op het toneel in Jeff Baron's tragikomedie 'Op bezoek bij meneer Green'. De keuze voor Pinter's 'Huisbewaarder' komt niet zomaar uit de lucht vallen. Onlangs werd de zeventigste verjaardag van de toneelschrijver gevierd en 'The Caretaker' ging precies 40 jaar geleden in première.
    In Londen was het stuk eerder dit seizoen, met Sir Michael Gabon in de hoofdrol, een groot succes. 'De Huisbewaarder' zal in Nederland 100 keer gespeeld worden. Kraaijkamp zal de rol van Davies gaan vertolken, een oude zwerver die onderdak vindt in het lekkende appartement van twee louche broers. (Volkskrant, 31/1/01)

  • Oscar Wilde is honderd jaar dood en Harold Pinter zeventig jaar oud. Londen heeft reden voor een aantal feestjes. Wilde wordt geëerd met twee tentoonstellingen en een speciale Wilde-wandeling. Pinter schreef voor zijn verjaardag zelf een eenakter 'Celebration'. Groot succes heeft Pinter echter met 'The Caretaker'. Voor dit stuk - dat ook jubileert, het is veertig jaar geleden geschreven - staat het Londense publiek in lange rijen. (Volkskrant, 28/11/00)

    meer over: Londen


  • In Amsterdam is op 69-jarige leeftijd Louis Dusée overleden. Dusée was tekstschrijver voor onder meer Wim Sonneveld, André van Duin en The Mounties. Kort na de oorlog reisde als acteur met theatergezelschappen door Duitsland en schreef samen met Harold Pinter het succesvolle stuk 'Going Dutch'. Pinter wilde samen met hem een voorstelling maken in Engeland, maar Dusée sloeg dat af. (Volkskrant, 9/8/99)

praat mee

schrijf een mini