oude meuk

Onderwerp

Sigrid Koetse (3 nieuwsberichten)

  • In een interview met Sigrid Koetse, Ellen Vogel en Henny Orri geven deze diva's van het Nederlansch Tooneel hun visie op de toekomst. Koetse: "Alles mag weer. Ik ben heel optimistisch. Neem nou dat decor waar ik in sta. Met echte deuren. Wel allemaal enorm nep. Maar ik denk wel: zo begon ik. Als amateur. En ik zeg tegen Gerardjan Rijnders: "Kijk nou. Ik ben in geen honderd jaar meer door een deur gekomen. We komen toch altijd maar uit de coulissen." Orri valt haar bij: "Ik heb ook een deur. Het is wel een gestileerde deur. Maar ik gebruik hem wel als een deur. Vogel glundert "Heel vooruitstrevend. Dat we weer deuren hebben." (AD, 2/11/00)

  • Deze week gaat de afscheidsvoorstelling van Sigrid Koetse 'Bernhard' in première. Gerardjan Rijnders heeft voor haar een afscheidsvoorstelling geschreven."Een aantal jaar geleden heb ik Gerardjan reeds gezegd dat ik heel graag met hem mijn laatste voorstelling bij TGA wilde maken. Ik ben met hem in 'Bakeliet' begonnen en ga nu met 'Bernhard' weg." Koetse heeft weinig vertrouwen in het geheugen van het publiek: "Je rol is weg wanneer de tournee stopt en wie kent je nog wanneer het allemaal voorbij is? Als ik morgen dood neerval dan zijn ze me overmorgen vergeten!" Daarom is ze ook vooral niet van plan ook echt met pensioen te gaan: "Mijn droom is dat ik straks niet hoef stil te zitten. Misschien wat meer televisie, hoewel dat niet eenvoudig is op mijn leeftijd. Het zou ideaal zijn moesten er agenten zijn die je belangen kunnen vertegenwoordigen, zoals dat in Amerika gaat. Ik word al moe bij het idee dat ik mijzelf moet gaan verkopen. Ik hoop dat er nog een aantal leuke dingen op mijn pad komen!" (VNG, 16/10/00)

  • Sigrid Koetse's afscheidvoorstelling, Gerardjan Rijnders' bewerking van 'Am Ziel' van Thomas Bernhard, zit vol met knipogen naar ons koningshuis. In de tekst van 'Bernhard, een constitutioneel koningsdrama' word ondermeer verwezen naar de omstreden ski-vakantie in Lech, heur voorkeur voor een paars kabinet en de gezondheid van Claus. De RVD reageert voorals nog lauw: "Wij zijn niet op de hoogte van en toneelstuk. We kunnen pas een oordeel vellen nadat het stuk is opgevoerd. Mochten de teksten daartoe aanleiding geven, zullen we zeker reageren." Volgens een wooordvoerder van TGA "is het niet de bedoeling om de Oranjes op de hakte nemen." Overigens speelt Koetse's dochter Sjoera Retèl ook in de voorstelling, uiteraard in de rol van dochter. (AD & NRC, 19/8/00)

praat mee

schrijf een mini