oude meuk

Onderwerp

Thomas Bernhard (3 nieuwsberichten)

  • In Oostenrijk is een onbekend manuscript van de in 1989 gestorven schrijver Thomas Bernhard gevonden. Het betreft een bewerking van het drama 'Mannerhouse' van de in 1938 gestorven Amerikaan Thomas Clayton Wolfe, schrijft de krant Der Standard maandag. Bernhard liet in 1957, toen hij 26 jaar was, lege pagina's inbinden in een uitgave van het toneelstuk en maakte daarop talrijke notities. Sommige delen van het drama werden geheel herschreven. De schrijver heeft meer dan eens naar het manuscript verwezen, maar het werd niet in zijn nalatenschap aangetroffen. Nog in 1996 spraken onderzoekers het vermoeden uit dat het om een verzinsel van Bernhard ging.
    Eigenaren van twee antiquariaten in Wenen en Graz zeggen dat zij het manuscript een half jaar geleden uit het bezit van een boekhandelaar in Salzburg hebben verworven. Zij zijn na een diepgaand onderzoek van het manuscript in de openbaarheid getreden. Hugo Wetscherek van het antiquariaat Inlibris in Wenen schat de waarde van het stuk op 420.000 euro (924.000 gulden). Op 68 met potlood geschreven bladzijden verlegt Bernhard de handeling van de Amerikaanse Burgeroorlog naar de Koreaanse Oorlog. "Er zijn betere toneelstukken, maar er zijn er maar enkele die ik met meer hartstocht heb gelezen en gewaardeerd", citeert de Oostenrijkse krant uit de notities van Bernhard.
    De Oostenrijkse schrijver, die leefde van 1931 tot 1989, heeft vooral bekendheid gekregen door zijn niets ontziende kritiek op Oostenrijk. Hij raakte daardoor herhaaldelijk in schandalen en processen verwikkeld. In zijn testament bepaalde hij dat zijn toneelstukken nooit meer in Oostenrijk zouden mogen opgevoerd. (ANP, 12/11/01)

    meer over: archieven


  • Sigrid Koetse's afscheidvoorstelling, Gerardjan Rijnders' bewerking van 'Am Ziel' van Thomas Bernhard, zit vol met knipogen naar ons koningshuis. In de tekst van 'Bernhard, een constitutioneel koningsdrama' word ondermeer verwezen naar de omstreden ski-vakantie in Lech, heur voorkeur voor een paars kabinet en de gezondheid van Claus. De RVD reageert voorals nog lauw: "Wij zijn niet op de hoogte van en toneelstuk. We kunnen pas een oordeel vellen nadat het stuk is opgevoerd. Mochten de teksten daartoe aanleiding geven, zullen we zeker reageren." Volgens een wooordvoerder van TGA "is het niet de bedoeling om de Oranjes op de hakte nemen." Overigens speelt Koetse's dochter Sjoera Retèl ook in de voorstelling, uiteraard in de rol van dochter. (AD & NRC, 19/8/00)

  • In Berlijn is op 93-jarige leeftijd de Duitse acteur Bernhard Minetti overleden. Minetti was een van de belangrijkste duitstalige acteurs. Thomas Bernhard bewonderde hem zeer en schreef het stuk 'Minetti' speciaal voor hem. Zijn laatste grote rol speelde hij eerder dit jaar in 'De Oceaanvlucht' van Robert Wilson. (AD, 13/10/98)


praat mee

schrijf een mini